5G loodst logistiek nieuw tijdperk binnen

Gepubliceerd op 16/08/2022 in Klanten vertellen

De officiële opening van Fabriek Logistiek is een feit. In het logistieke testcentrum steunen autonome voertuigen, robots, drones, smartglasses en andere hoogtechnologische oplossingen er op een 5G-MPN (Mobile Private Network)Nieuw venster van Proximus.

5G loodst logistiek nieuw tijdperk binnen

Fabriek Logistiek is een initiatief van de POM Oost-Vlaanderen. Met het project biedt de provinciale ontwikkelingsmaatschappij ondersteuning aan de uitbouw van Oost-Vlaanderen als logistieke hotspot, zo vertelde An Vervliet, provinciaal gedeputeerde voor Economie bij de officiële opening van het testcentrum. “We zijn een logistiek sterke provincie, met twee havens, grote snelwegen en heel wat binnenvaart. Maar logistiek vindt ook plaats in de magazijnen van bedrijven. Met Fabriek Logistiek willen we innovaties dichter bij de ondernemer brengen en zo de logistieke sector naar een hoger niveau tillen.”

5G testcases mogelijk

Concreet kreeg Fabriek Logistiek onderdak in twee logistieke hallen, op een nieuw bedrijventerrein in Zwijnaarde. Bedrijven vinden er de mogelijkheid om in de praktijk te testen hoe ze hun logistieke processen kunnen optimaliseren, onder meer door voluit in te zetten op nieuwe technologie. Voor 5G is daarbij een sleutelrol weggelegd. “Vanuit de POM waren we meteen overtuigd dat we 5G moesten implementeren”, zegt Danny Vanrijkel, projectmanager bij Fabriek Logistiek. “Proximus kwam als meest interessante speler uit onze marktbevraging, omwille van zijn totaalconcept, ondersteuning en ervaring.”

Hoge bandbreedte en betrouwbaarheid

Innovatie is het antwoord op de vele uitdagingen waar de logistieke sector vandaag mee te kampen heeft, niet in het minst bij e-commerce. Denk aan de almaar kortere levertijden, een tekort aan personeel en de stijgende transportkosten. In die context speelt 5G een belangrijke rol als drager voor innovaties, zoals magazijnrobots en artificiële intelligentie. “Met een 5G-MPN beschikt een bedrijf over een lokaal 5G-datanetwerk, met alle bijhorende voordelen: een hoge brandbreedte, een heel hoge betrouwbaarheid en een zeer lage latentie”, zegt Eric Ibens, Business Development Manager bij Proximus.

Wat biedt het 5G Mobile Private Network (MPN) in Fabriek Logistiek

Data blijft lokaal

Vooral de lokale 5G-breakout die het 5G-MPN biedt, is belangrijk voor de toekomst. “Moderne magazijntoepassingen, zoals robots, wisselen voortdurend grote datavolumes uit die op hetzelfde moment een snelle verwerking vragen. Met een lokaal 5G-MPN datanetwerk kan je die snelheid garanderen”, legt Eric Ibens uit. “Dat opent deuren voor het gebruik van talloze toepassingen tegelijk. Bovendien gebeurt het op een veilige manier: de data blijven altijd binnen het private netwerk.”

Drones voor voorraadinventarisatie

Een mooi voorbeeld van wat 5G mogelijk maakt, is het gebruik van drones voor voorraadinventarisatie in het magazijn. Eric Ibens: “De drone neemt per seconde verschillende hogeresolutiefoto’s van stockitems. Een AI-applicatie analyseert de data en zoekt de juiste code op de paletten. Het lokale 5G-netwerk kan die data snel en veilig verwerken en terugsturen naar de drone.”

Prioriteit aan data dankzij network slicing

DroneMatrix, een ontwikkelaar van dronetoepassingen en samen met Proximus partner van Fabriek Logistiek, toont in het logistieke testcentrum hoe je drones kunt gebruiken in een magazijn. Frederik Winters, Director Business Development, benadrukt het belang van 5G voor de inzetbaarheid van drones in magazijnen.

Niet alleen de hogere bandbreedte, die de verwerking van grote datavolumes mogelijk maakt, maar ook de lage latentie speelt een rol. “Als je een drone veilig vanop afstand wil besturen, moet je zeker zijn dat je snel kan ingrijpen.” Bij 5G is het daarbij mogelijk om prioriteit te geven aan bepaalde datastromen, via network slicing, om zo cruciale communicatie altijd te blijven verzekeren.

Autonomie voor robotica

5G ondersteunt in het magazijn de inzetbaarheid van automatisch geleide voertuigen (AGV’s) en andere robotica, vertelt David De Meyer, robotspecialist bij Computer Checkpoint. “Robots die verbonden zijn met wifi hebben een beperkt bereik. Met 5G kan je de reikwijdte vergroten en op veel grotere terreinen autonomie garanderen. Net daarom is het 5G-MPN van Proximus zo belangrijk voor onze toepassingen. Dat gebeurt bovendien op een manier die kostenefficiënter is dan andere vormen van connectiviteit, zoals wifi.”

Wifi versus 5G

“Wifi en 5G blijven naast elkaar bestaan”, benadrukt Eric Ibens van Proximus, “Maar in een industriële context is er niet altijd wifi beschikbaar of zijn er elementen die het signaal verstoren. 5G is op dat vlak veel stabieler.” Die stabiliteit is ook belangrijk voor de continuïteit van de AGV’s die door een magazijn rijden. “Toestellen die zich voortbewegen en gebruik maken van wifi schakelen daarbij telkens over van de ene antenne naar de volgende. Bij elke overdracht valt het signaal kortstondig weg, maar die fractie kan wel een grote impact hebben. Bij een 5G-netwerk blijft de connectie altijd gegarandeerd.”

5G voor extra veiligheid

In een logistieke context is het potentieel van een 5G-MPN op het vlak van veiligheid wellicht het belangrijkst. Een innovatieve oplossing is niet inzetbaar als de veiligheid ervan niet gegarandeerd is. Het 5G-netwerk biedt die garantie, bijvoorbeeld bij de aansturing en verkeerscontrole van AGV’s. “Door de lage latentie van 5G kunnen AGV’s heel snel reageren, en dus op tijd stoppen en ongevallen vermijden”, vertelt Jens Roevens van Mabo Engineering & Automation.

Mabo is één van de partners van Fabriek Logistiek die samen met Proximus in het testcentrum een usecase uitwerkte. “Dankzij 5G kunnen we communicatieprotocollen uitrollen die zorgen voor veilige communicatie: allerlei sensoren vormen een realtime netwerk dat heel snel kan ingrijpen wanneer het fout dreigt te lopen.”

Met 5G hebben AGV’s een groter bereik en zijn ze veiliger

Jens Roevens, Project Engineer Mabo Engineering & Automation

Optimalisatie van AGV’s dankzij 5G

Danny Vanrijkel, projectmanager bij Fabriek Logistiek, gelooft sterk in het potentieel van AGV’s in combinatie met 5G. “AGV’s zijn vandaag niet altijd even rendabel. Vaak moeten ze traag rijden omwille van de veiligheid, waardoor het aantal bewegingen per uur laag ligt. Door een slimme combinatie van draagbare tags voor werknemers en slimme navigatie, kunnen AGV’s in de toekomst sneller rijden in zones waar geen mensen zijn. 5G maakt dat perfect mogelijk, wat de investering in AGV’s interessanter maakt.” Hij wijst ook op het potentieel van augmented reality (AR) in het kader van opleiding, één van de pijlers bij Fabriek Logistiek.

5G laat ons toe om service op maat aan te bieden in functie van iedere specifieke case.

Eric Ibens, Business Development Manager Proximus

5G draagvlak nodig bij bedrijven

De partners van Fabriek Logistiek zijn ervan overtuigd dat hightech toepassingen die gebruik maken van 5G niet langer in een experimentele fase zitten. “De markt is er klaar voor”, zegt Eric Ibens. “Meer nog, 5G laat ons toe om service op maat aan te bieden, in functie van de specifieke case.” Fabriek Logistiek wil met de inzet van innovatieve 5G-toepassingen de logistieke sector naar een hoger niveau tillen.

“Vandaag merken we dat bedrijven nog vragen hebben”, zegt Danny Vanrijkel. “De bedrijven zien dat wifi tegen zijn limieten begint aan te lopen, maar ze denken nog niet altijd concreet aan 5G omdat ze de mogelijkheden ervan nog niet voldoende kennen. Net daarom is de samenwerking tussen Fabriek Logistiek en Proximus hier zo belangrijk.”

Bedrijven denken nog te weinig aan 5G omdat ze de mogelijke toepassingen nog niet kennen.

Danny Vanrijkel, Projectmanager Fabriek Logistiek

Een 5G Private Network is een gesloten netwerk dat speciaal gebouwd is om te voldoen aan de behoeften van een specifieke organisatie. Het biedt hogere bandbreedte, lagere latency en meer veiligheid dan publieke netwerken, wat resulteert in betere prestaties, betrouwbaarheid en efficiëntie. Dit maakt het ideaal voor bedrijven die geavanceerde toepassingen willen implementeren, zoals augmented reality, industriële automatisering en autonome voertuigen.

Lees meer over 5G Private Networks Nieuw venster

Experts

Onze experten houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT professionals.

Andere artikels van Experts