Belgisch paviljoen is gebouw van de toekomst

Gepubliceerd op 27/01/2022 in Innoveren

BESIX bouwde het ‘groene’ Belgische paviljoen voor de wereldtentoonstelling Expo 2020 in Dubai. Het IoT-verhaal achter het slimme gebouw steunt op de expertise van Proximus.

Belgisch paviljoen is gebouw van de toekomst

Tot 31 maart loopt Expo 2020 in Dubai. Een jaar later dan gepland groeide de wereldtentoonstelling uit tot een bijzonder actueel evenement: het brengt mensen van over de hele wereld samen. Op een terrein van 438 hectare nemen 192 landen en tal van instellingen aan de expo deel. BESIX is al sinds de jaren zestig actief in de regio. De grootste bouwgroep van België voerde voor Expo 2020 niet alleen heel wat infrastructuurwerken uit, maar bouwde ook twee paviljoenen: het Belgische en het Franse. Via het Belgische paviljoen zijn 94 Belgische bedrijven op de wereldtentoonstelling aanwezig.

Het Belgische paviljoen op Expo 2020 is op zich een circulair project.

Jan Van Steirteghem, general manager Europe bij Besix

Circulair paviljoen

Architect Vincent Callebaut tekende voor het Belgische paviljoen een opvallend ontwerp. “De constructie rust op twee pijlers”, zegt Jan Van Steirteghem, general manager Europe bij BESIX. “De gevel is in massief hout uitgevoerd. De bezoekers kunnen onder het gebouw doorlopen, waar er een schaduwrijke agora is.” Bovenal gaat het om een ‘groen’ gebouw. Dat is geen toeval, want duurzaamheid is één van de centrale thema’s van Expo 2020. Daar speelt ook het Belgische programma in het paviljoen op in. Dat heeft 2050 als rode draad: het jaar waarin de Europese Unie CO2-neutraal zal zijn.

De Belgische knowhow op het vlak van de energietransitie behoort tot de wereldtop..

Jan Van Steirteghem, general manager Europe bij BESIX

Game schetst energietransitie

“Het paviljoen is opgevat als een circulair project”, zegt Jan Van Steirteghem. “Het is volledig herbruikbaar. We kunnen het demonteren en op een nieuwe locatie heropbouwen.” Daarnaast is het een energieneutraal gebouw, waarbij hernieuwbare energie en slim watergebruik centraal staan. In het paviljoen kunnen bezoekers via een game kennis maken met de Belgische knowhow op het vlak van de energietransitie. “Die behoort tot de wereldtop”, zegt Jan Van Steirteghem. “De game toont aan hoe energieproductie in de toekomst decentraal zal gebeuren.”

De game is ontwikkeld door Elia, de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet, BESIX en Proximus. Opnieuw geen toeval uiteraard, want een flexibel elektriciteitsnet, duurzame gebouwen en IoT-oplossingen vormen de hoekstenen van de energietransitie.

Slimme toepassingen

Om mee te energietransitie uit te tekenen, beslisten BESIX en Proximus samen te investeren in aug.e, een start-up die op basis van data die van een gebouw afkomstig zijn slimme toepassingen aanstuurt. “Met name het nieuwe hoofdkwartier van BESIX in Nederland fungeerde daarbij als testcase”, zegt Jan Van Steirteghem. “We werken er met allerlei nieuwe technieken en technologie: van geothermie en een batterij tot allerlei sensoren.

Aan de hand van machine learning leren de toepassingen van aug.e hoe het gebouw werkt, wat onder meer toelaat de vraag naar energie te voorspellen en het energieverbruik te optimaliseren: dit zowel voor de hoeveelheid energie als de kosten daarvan, door op het juiste moment energie te kopen maar ook te verkopen.Dergelijke toepassingen zijn noodzakelijk om ervoor te zorgen dat we meer hernieuwbare energie in het net kunnen blijven integreren. We gaan er dus voor zorgen dat de gebruikers comfortabel en efficiënt kunnen wonen en werken terwijl we het energieverbruik daarvoor minimaliseren en afstemmen op het aanbod van duurzame energie.”

Jan Van Steirteghem is doctor in de ingenieurswetenschappen (VUB, 2006). Hij heeft vijftien jaar ervaring bij BESIX, sinds 2020 als general manager Europe.

De IoT-aspecten van deze smart building zijn gebaseerd op de expertise van Proximus.

BESIX en Proximus hebben besloten om samen te investeren in aug.e, een start-up die intelligente toepassingen beheert op basis van gegevens van een gebouw.

Meer weten

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One