Gebouw Deloitte strijkt neer op luchthaven

Gepubliceerd op 05/04/2019 in Klantenverhalen

Gebouw Deloitte strijkt neer op luchthaven

Twee jaar geleden verhuisde Deloitte Belgium naar het gloednieuwe Gateway-gebouw op Brussels Airport. Gateway vertaalt de visie van het bedrijf rond mobiliteit en een duurzame samenleving.

Het nieuwe gebouw heeft extra aandacht voor het welzijn van de medewerkers. Dat blijkt uit voorzieningen als het bedrijfsrestaurant, het Tarmac Café en de fitnessruimte, maar ook uit het gebruik van ergonomisch meubilair. “We bieden een inspirerend kader voor onze medewerkers, klanten en bezoekers”, legt Karl Fabry, CTO bij Deloitte Belgium uit.

“Dat is ook wat we in het centrale atrium met het kunstwerk ‘Stilthouse’ van Arne Quinze voor ogen hadden. We herkennen ons in de thema’s waar Quinze rond werkt: dialoog, duurzaamheid en diversiteit.” Concreet verbetert het gebouw de dynamiek van de samenwerking tussen medewerkers en klanten. Er zijn allerhande types ruimtes be schikbaar: van een kleine kamer voor een persoonlijk gesprek tot een auditorium voor een publiek van 199 personen.

Hoe kan u starten met IoT?

Kom het te weten

Inspirerend kader

Uiteraard speelt ook technologie een belangrijke rol bij de ondersteuning van een betere samenwerking. Zo is er bij de receptie, in het atrium en op iedere verdieping digital signage voorzien. Deloitte afficheert in het atrium onder meer een welkomstboodschap voor klanten die op bezoek komen. Ook voor pendelaars is de dienstregeling van de treinen zichtbaar.

Dankzij follow-me printing kunnen de medewerkers in het gebouw makkelijk gebruikmaken van de printer die zich het dichtst in de buurt bevindt. Karl: “Verder is er nog ‘The Greenhouse’, een ruimte waar we medewerkers en klanten uitnodigen om nieuwe, innovatieve digitale toepassingen te testen. In onze rol van consultant willen we ook op die manier bijdragen aan duurzame ontwikkeling en betere mobiliteit.”

We hebben een ruimte waar medewerkers hun klanten uitnodigen om digitale toepassingen te testen. In onze rol van consultant willen we ook op die manier bijdragen aan duurzame ontwikkeling en betere mobiliteit.

Karl Fabry, CTO bij Deloitte Belgium

author

Veel meer dan draadloze connectie

Bij de bouw van Gateway opteerde Deloitte voor een innovatieve full managed wifi-oplossing. “Het gaat om veel meer dan alleen maar een draadloze connectie met het bedrijfsnetwerk”, zegt Karl. “We maken ook op andere manieren gebruik van het wifinetwerk. Via een sensor meten we de bezettingsgraad van een ruimte, bijvoorbeeld van het restaurant of van een verdieping.” De installatie is gebaseerd op een centrale wireless controller en 450 access points die met elkaar praten.

“De access points wisselen informatie uit over onder andere de kwaliteit van de signaaldekking en het aantal connecties. Zo optimaliseren ze de connectie, wat dan weer goed is voor de roaming van toestellen doorheen het hele netwerk.” Het gebruik van nieuwe technologie onderstreept andermaal het belang van data.

“Elke nieuwe app waarmee we aan de slag willen gaan, lichten we door om mogelijke risico’s in kaart te brengen. Wanneer er vertrouwelijke klantendata bij komt kijken, dan passen we sowieso een reeks securitycontroles toe, zoals data-encryptie, multifactorauthenticatie en penetratietesten.” Een tweede luik van de aanpak heeft betrekking op privacy en confidentialiteit. Daarbij volgt Deloitte uiteraard de GDPR-wetgeving. Alleen wanneer een app over de hele lijn groen licht krijgt, neemt het bedrijf die in gebruik.

De technologie voorbij

“Belangrijk is dat we veel aandacht besteden aan de gebruikerservaring”, zegt Karl. “Proximus helpt ons om verder te kijken dan de technologie alleen.” Wanneer een onderneming de gebruikerservaring adequaat wil ondersteunen, moet ze het hele technologische verhaal van begin tot eind bekijken, inclusief alle systemen en toepassingen die van elkaar afhankelijk zijn. “Het is met die visie voor ogen dat we blijven investeren in de verbetering van de werkomgeving en werkervaring van onze medewerkers”, besluit Karl. “Vandaag – en in de toekomst – speelt technologie daarin meer dan ooit een cruciale rol.”

In alle opzichten vernieuwend

Zowel de ligging op de luchthaven als het ontwerp springen in het oog. En dat is niet alles. “Gateway is een statement. Het gebouw toont aan hoe we onze ecologische voetafdruk verkleinen en hoe we inzetten op mobiliteit”, aldus Karl Fabry, CTO bij Deloitte Belgium.

Met Gateway vervangt Deloitte vier oude kantoorgebouwen. Het bedrijf slaagde erin de CO2-uitstoot van haar kantoren in een klap met veertig procent te verlagen. Dat is onder meer het gevolg van het gebruik van free chilling, een techniek die buitenlucht inzet voor de koeling van de binnenruimten. Zo bespaart Deloitte een flink stuk op het gebruik van mechanische koeling.

Bereikbaarheid is top

Gateway is optimaal ontsloten via trein en bus. “We werken ook almaar vaker op buitenlandse projecten. Ook dat is nu een stuk eenvoudiger. Vanuit ons kantoor sta je op een paar minuten in de vertrekhal van de luchthaven.” In het gebouw is verder een fietsparking voorzien, naast ruimtes voor poolwagens en laadstations voor elektrische wagens. “Tegelijk hoeft niet iedereen naar Zaventem te komen”, zegt Karl. “Verspreid over het land hebben we twaalf regionale kantoren. Dat laat de medewerkers toe hun verplaatsingen optimaal te plannen. Heel wat medewerkers werken ook op locatie bij klanten.”

Get To Work

Technologie maakt het leven makkelijker. De medewerkers van Deloitte gebruiken dezelfde applicaties op laptop, tablet en smartphone, wat hen extra flexibiliteit biedt, onder meer om ook van op afstand te werken. Komen ze naar kantoor, dan toont de app Get To Work het efficiëntste traject. De app helpt de medewerker niet alleen met navigatie, maar ook met de keuze van het meest aangewezen vervoermiddel (eigen wagen, openbaar vervoer, fiets) en met informatie over de beschikbaarheid van parkeerplaatsen.

Download het gratis e-book over de digitale werkplek

Download het e-book

Deloitte is een wereldwijde groep van dienstverleners rond accountancy, audit, consulting en financieel advies. In 2018 realiseerde Deloitte met zowat 286.000 medewerkers wereldwijd een omzet van 43,2 miljard dollar.

Karl Fabry studeerde elektromechanica en heeft een MBA-diploma. Hij werkte in verschillende rollen voor Deloitte, zowel in Europa als wereldwijd. Sinds 2018 is hij CTO van de Belgische tak van Deloitte.

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One