Cohezio monitort vaccins in 120 koelkasten dankzij IoT

Gepubliceerd op 13/04/2021 in Innoveren

Cohezio monitort vaccins in 120 koelkasten dankzij IoT

Preventie en bescherming van 550.000 werknemers is een hele uitdaging. Cohezio, externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, koos voor de inzet van IoT om zijn diensten te optimaliseren. Maak kennis met met Eric Fromont, ICT-directeur.

E-health, datawarehouse en IoT

De digitalisering van de gezondheidszorg is een feit. De preventie in bedrijven gebeurt upstream of ‘stroomopwaarts’ door externe diensten. Deze diensten zijn onderhevig aan een strikte wetgeving waarbij ze moeten jongleren met patiëntengegevens en portaalsites voor e-healthdiensten. "Wij verwerken de werknemersgegevens van zo’n 20.000 klanten in België. We hebben ons eigen datawarehouse ontworpen dat sinds kort ook de gegevens bevat die in onze IoT-projecten worden verzameld", legt Eric Fromont uit.

Geconnecteerde koelkasten

Met een nationale dekking en ongeveer 150 logistieke centra, is de behoefte aan automatisering reëel voor Eric Fromont. Een van zijn IoT-projecten betreft de opslag van vaccins. "We beheren 120 opslagkoelkasten. Aangezien ze met elkaar verbonden zijn, hebben we niet alleen een perfecte controle over de temperaturen op afstand, maar kunnen we ook verouderde apparatuur die aan vervanging toe is detecteren. We hebben nu een handig dashboard dat we eerder niet hadden."

Dynamisch beheer

De koelkasten moeten een temperatuur tussen 2 en 8 graden voorzien. Wanneer de drempelwaarden overschreden worden, krijgt de manager binnen het medisch team een waarschuwing. "Als onderdeel van onze ISO9001-certificering maakt naleving van de temperatuur deel uit van de checklist van de inspecteurs. Dit dynamisch en proactief beheer laat ons toe ons te concentreren op andere prioriteiten."

Realtimeanalyse

In het kader van zijn activiteiten op het gebied van de gezondheid op het werk, controleert Cohezio ook de omgevingsparameters van zijn bedrijfsruimten met het oog op een optimale preventie. "We moeten gegevens verzamelen zoals temperatuur, vochtigheid, lichtsterkte en CO2-niveaus. Dankzij het Proximus LoRa-netwerk krijgen we gegevens op maat en in real time. Wij kunnen onmiddellijk de condities aanpassen indien nodig. Deze 'minisensoren' zijn een belangrijke aanvulling op de verschillende professionele apparaten die we al gebruiken.

Ze stellen ons in staat om het gebruik van de apparaten te optimaliseren door de momenten uit te lichten waarvan we meer volledige en precieze informatie nodig hebben", benadrukt Eric Fromont.

Stap voor stap

Alvorens voor IoT te opteren, hebben Eric Fromont en zijn team een grondige analyse gemaakt van de beschikbare technologieën op de markt. Hun keuze viel op Proximus. "De bekwaamheid van de mensen met wie wij spraken en hun antwoorden op onze vele vragen waren doorslaggevend. Vervolgens hebben wij een selectie gemaakt van de bruikbare sensoren en een studie van de ideale plaatsing volgens het netwerk. We hebben de connectiviteit getest in elk centrum." Vandaag beheert Cohezio de verzamelde gegevens via zijn eigen BI- en rapportageplatform.

Te weinig organisaties lijken zich bewust van de toepassingen van IoT in het bedrijfsleven.

Eric Fromont, ICT-directeur bij Cohezio

Een technologie om te ontdekken

De samensmelting van IoT en de gezondheidszorg is in de ogen van de IT-manager van Cohezio een spectaculaire stap voorwaarts: "We hebben onze datakwaliteit naar een hoger niveau getild. Te weinig organisaties lijken zich bewust van de toepassingen van IoT in het bedrijfsleven. Sterker nog, onze projecten inspireren onze klanten vaak om de voordelen zelf te ervaren." Eric Fromont kijkt ook ongeduldig uit naar de uitrol van 5G. "Het potentieel van deze technologieën is enorm voor de sectoren e-health en welzijn op het werk."

Als ingenieur van opleiding en preventieadviseur niveau 1 kent Eric Fromont de sector van de preventie en bescherming op het werk als zijn broekzak. Vanuit zijn functie als ICT-directeur die hij sinds 2007 vervult, is hij een groot voorstander van de inzet van technologie ten voordele van de gezondheidssector.

Tijdens de COVID-19-vaccinatiecampagne wordt IoT voornamelijk gebruikt om de temperatuur van de vaccins te monitoren.

Meer weten

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One