Smart Meter: simkaart maakt deel uit van energietransitie

Gepubliceerd op 10/06/2022 in Klanten vertellen

In het kader van de energietransitie rolt Wallonië zijn Smart Meter-project uit om Arewal in staat te stellen gegevens over energiestromen te verzamelen en te verwerken. De oplossing: slimme meters uitgerust met Proximus’ simkaarten.

Smart Meter: simkaart maakt deel uit van energietransitie

De betrouwbaarheid van het netwerk garanderen en de consument een nieuw ecosysteem van diensten aanbieden. Dit zijn twee van de doelstellingen die netwerkbeheerders voorop stellen.

Voor Arewal, die de intercommunales AIESH, AIEG en de Régie de Wavre groepeert, staat de keuze vast: de slimme meter wordt de hoeksteen van een nieuw tijdperk van energiebeheer. Minder kosten voor meteropneming, ijking of fraude vormen de grootste voordelen voor de netwerkbeheerders. Om nog maar te zwijgen van de gegevens die worden gebruikt om het netwerk te optimaliseren en, wie weet, de synergie tussen beheerders onderling te verbeteren.

Slimme meters betekenen een betere zichtbaarheid van de netwerkcapaciteit en realtime beheer voor de consument.

Sylvain Filon, CEO van Arewal

author

Communicerende meter met simkaart

De verandering is strategisch. Om de beste keuze te kunnen maken, werd het lastenboek toevertrouwd aan Arewal, een in 2015 opgerichte coöperatieve vennootschap die zich toespitst op de activiteiten van alle IT-sectoren en de netwerkbeheerders. "Onze keuze viel op Smart Meter. Volgens ons gaat het om een krachtige technologie op basis van slimme meters die zijn uitgerust met een simkaart. Voor het connectiviteitsaspect bood Proximus ons de beste prijs-kwaliteitverhouding, de meest geschikte netwerkdekking en vooral een overzichtelijke 'cockpit' voor een ongeëvenaard gecentraliseerd kaartbeheer", legt Sylvain Filon, CEO van Arewal, uit.

Technische, economische en regelgevingsvraagstukken

Europa legt slimme meters op. België legt de verplichting op zijn beurt op aan de gewesten, met een deadline gezet op 1 januari 2023 voor Sylvain en zijn teams. "Deze verplichting stimuleert de energietransitie en het verzamelen van gegevens op afstand. Technisch betekent dit een betere zichtbaarheid van de capaciteit van het netwerk, maar ook realtime beheer voor de consument die toegang zal hebben tot ons webportaal. Kortom, anticipatie over de hele lijn."

"De goedkoopste energie is de energie die we niet verbruiken”, oppert de CEO van Arewal. “De consument moet een actieve rol spelen in zijn of haar energieverbruik en in het toekomstige marktmodel.”

Dankzij het Explore-netwerk profiteren de drie sites van een performant netwerk en de garantie van een compromisloze gegevensbeveiliging.

Sylvain Filon, CEO van Arewal

20.000 meters tegen 2025

Dankzij de samenwerking tussen Arewal en Proximus zullen er tegen 1 januari 2023 al 900 meters geplaatst zijn. In de loop van dat jaar komen daar nog eens 6.000 meters bij om uiteindelijk aan 20.000 te geraken tegen 2025. Elke simkaart die door Proximus wordt geleverd, wordt tijdens de assemblage aan de modem op de meter gesoldeerd. "Dit zorgt voor een langere levensduur en minder handelingen tijdens de installatie.”

Connectiviteit en state of the art gegevensbeveiliging

Voor Sylvain was er nog één uitdaging die moest worden opgelost: het gebrek aan gegevensuitwisseling tussen de vestigingen van AIESH, AIEG en Régie de Wavre. Proximus heeft deze kwestie ook behandeld in het kader van de invoering van slimme meters. "Dankzij het private en beveiligde Explore-netwerk profiteren de drie sites van een performant netwerk en de garantie van een compromisloze gegevensbeveiliging."

Fiber verbindt de intercommunales met elkaar en de beveiligingslaag die de Explore-oplossing biedt, maken deel uit van de voorwaarden voor het succes van deze nooit eerder geziene uitrol in Wallonië. De bescherming van de persoonlijke levenssfeer blijft een prioriteit. "Het gaat om een delicate operatie, die opdringerig kan overkomen en bepaalde bedenkingen kan oproepen bij gebruikers en prosumenten. Dankzij de Proximus-connectiviteitsoplossing kijken we deze verandering met een gerust hart tegemoet."

Sylvain Filon heeft het grootste deel van zijn carrière in de energiesector gewerkt. Hij heeft lange tijd bij de ALE (association liégeoise d’électricité) gewerkt, die nu RESA is geworden. Na een ervaring in fiber tussen 2011 en 2014, hield hij zich voornamelijk bezig met de liberalisering van de energiemarkt. Sinds 2020 leidt hij de coöperatieve vennootschap Arewal.

Benieuwd wat IoT voor uw sector kan betekenen? Ontdek de vele mogelijke IoT-toepassingen en welke rol Proximus hierin speelt.

Meer weten

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One