×
×

API’s als bouwstenen van digitale transformatie

Gepubliceerd op 24/09/2018 in Inspireren

API’s als bouwstenen van digitale transformatie

Toekomstgericht werken is samenwerken, en zo nieuwe opportuniteiten creëren. API’s maken dit mogelijk. Het kan uw processen en zelfs uw businessmodel ingrijpend vereenvoudigen, en nieuwe opportuniteiten creëren. Want u hoeft niet langer zelf een volledig systeem te ontwikkelen, u maakt gewoon slim gebruik van wat al bestaat.

Wat is het?

API staat voor Application Programming Interface. Bondig samengevat is een API een open software die samenwerkingen met andere software op een eenvoudige manier toelaat. U kunt deze technologie gebruiken om total verschillende softwaretoepassingen met elkaar te laten communiceren. Niet enkel binnen uw bedrijf, maar ook om uw bedrijfssystemen veilig te laten communiceren met de systemen van andere bedrijven. De mogelijkheden zijn met andere woorden eindeloos.

Uw legoblokken voor digitale transformatie

Een goed businessidee volledig zelf uitwerken kan soms jaren duren. Die tijd krijgt u jammer genoeg niet meer. API’s helpen u om een totaaloplossing aan te bieden, ook al heeft u de verschillende onderdelen niet zelf ontwikkeld. Denk bijvoorbeeld aan Airbnb. Zij bieden hun publiek een tool om verblijfplaatsen te boeken. Maar die tool hebben ze niet volledig zelf ontwikkeld, wel integendeel.

Ze hebben enkel een boekingsysteem ontwikkeld, en dat vervolgens gecombineerd met het beste van wat de markt hen te bieden had: Google voor de geolocalisatie van hun verblijven, het beste sms-systeem dat ze konden vinden … Dit alles is gebouwd rond API’s. Had Airbnb al deze randoplossingen zelf ontwikkeld, was iemand hen misschien te snel af geweest.

3 API-toepassingen onder de loep

1. E-commerce, dat doet u niet alleen

Het verpakken en verzenden van de producten in uw webshop neemt enorm veel tijd in beslag, zelfs wanneer u erin slaagt alles uit te besteden. Want ook dan moet u telkens met uw koerier contact opnemen, Excelfiles samenstellen en doorsturen … API’s kunnen dit takenpakket aanzienlijk vergemakkelijken.

Met API’s kunt u uw e-commerce platform slim uitbouwen. U gebruikt gewoon wat al bestaat. Maak gebruik van de API’s van Bpost of andere transportbedrijven. Zij maken het packet verzendklaar en verzenden het. Hetzelfde kan met de betaalsystemen (Paypal, VISA, Bancontact …). U wint tijd en u sluit fouten uit. Alles verloopt geautomatiseerd via API’s enabled systemen, zodat u uw aandacht bij uw corebusiness kunt houden.

2. Een betere klantenservice

Technologie kan u een concurrentieel voordeel in uw klantenservice geven. Via chatbots als service- of verkoophulp op uw website bijvoorbeeld, die geautomatiseerde interacties met klanten mogelijk maken. Dit bespaart kostbare tijd bij uw personeel en u kunt de dienstverlening aan uw klanten versnellen. Maar waar halen chatbots hun kennis vandaan?

Een chatbot is eenvoudigweg een chat-robot. Hij reageert automatisch op wat klanten hem vertellen in een chatbox op het web, sms’en of andere media. Chatbots gebruiken vaak artificiële intelligentie om de vragen van klanten te kunnen begrijpen. Maar om correct antwoorden te geven, hebben ze ook uw API’s nodig. Die API’s vormen de verbinding tussen een chatbot en uw informatie. Stel dat een klant aan een chatbot van een garage vraagt wanneer zijn wagen op onderhoud kan, dan zal de chatbot via een API automatisch verbinding maken met de agenda van het bedrijf.

3. Een vlottere logistieke keten

In een logistieke keten legt een product een lange weg af naar de eindconsument met heel wat tussenschakels (transport, distributiecentra, douanezones …). Daarom is het heel interessant producten in real time te kunnen tracken. Maar hoe?

Er zijn heel flexibele, snelle en correcte technologieën op de markt die gebruik maken van API’s. Deze laten ook realtime capaciteitsanalyses en proactieve supply chain schattingen toe. Daarnaast helpen API’s u ook sneller gebruik te maken van nieuwe technologieën zoals blockchain of aan beveiligde data- en dienstenuitwisselingsplatformen.

Meer info?

Benieuwd naar de extra mogelijkheden die API’s bieden voor uw bedrijf? Contacteer ons via support@enco.io

Perspectief

Magazine en online blog voor bedrijfsleiders van kmo’s vol nieuwe inzichten voor een frisse blik op hun onderneming.

Doorblader, lees, het laatste magazine!

Blog topics

 

Contacteer ons

Onze medewerkers staan klaar om u te helpen!