Q+A Kenneth Eeckeman, ICT-directeur bij WIV

Gepubliceerd op 07/04/2017 in Inspireren

Kenneth Eeckeman is een gepassioneerde informaticus van het eerste uur. Hij tracht voortdurend de juiste balans te vinden tussen zijn job, zijn gezinsleven met twee dochters en zijn muziek.

Q+A Kenneth Eeckeman, ICT-directeur bij WIV
Loopbaan 

Kenneth Eeckeman studeerde criminologie aan de universiteit maar tegelijk groeide ook zijn passie voor ICT. Omdat technologie toen nog in de kinderschoenen stond, kreeg hij in zijn eerste job ook ICT-taken toegewezen. Hij werkte daarna ongeveer 10 jaar bij Siemens als consultant, waarbij hij kon meewerken aan grote projecten. Na vijf jaar als ICT-manager bij KaHo Sint-Lieven werkt hij nu bijna drie jaar bij het WIV.

Bedrijf 

Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) ondersteunt al 112 jaar het gezondheidsbeleid en de beleidsvorming van de federale overheid met innovatief onderzoek, analyses, toezicht en deskundig advies. De organisatie telt 850 medewerkers.

 1. Naast wie zou u graag eens in het vliegtuig zitten en wat zou u hem of haar vragen?

  Naast Edward Snowden. Ik zou hem willen vragen wat hij allemaal heeft blootgelegd, want wij kennen ongetwijfeld alleen het topje van de ijsberg.

 2. Wat weten uw medewerkers niet van u?

  Mijn directe teamleden kennen mij goed want ik heb een heel open manier van werken. De collega’s van andere diensten weten misschien niet dat ik muziek maak. Ik neem cd’s op in mijn eigen muziekstudio en ik geef ook concerten.

 3. U kunt geen dag zonder …?

  Côte d’Or chocolade, ik kan niet zonder. Ik drink geen alcohol en ik rook niet, maar chocolade is mijn zwakke plek.

 4. Hoe zou u uw job zelf omschrijven?

  Mijn huidige job is voor mij de ideale combinatie van een stevige portie ‘people management’, strategisch werken en automatisatie. Die drie samen geven een gevarieerd geheel waarin ik mij creatief kan uitleven in het bedenken van businessoplossingen. Voor mij is het niet zomaar een job maar echt een passie.

 5. Welk (ICT-)boek zou u iedereen aanraden?

  De boeken van Helena Blavatsky, ‘De Geheime Leer’ bijvoorbeeld, vind ik erg boeiend. Het is vrij complexe lectuur met theosofische inzichten over het universum.

 6. Wat is voor u de belangrijkste uitvinding van de voorbije 20 jaar?

  De combinatie van 3D, genetica en virtual reality met baanbrekende technologie is revolutionair voor de medische wereld. In dat opzicht is het cybertijdperk begonnen zonder dat we het beseffen. Zo is het nu mogelijk om bij mensen chips in te planten of hen robotarmen te geven die de kwaliteit van hun leven sterk verbeteren.

 7. U mag kiezen: uw medewerkers werken van thuis uit of zijn bij u op kantoor? Wat hebt u als manager het liefst?

  Hier bij het WIV hebben we een heel flexibele regeling voor thuiswerken. Ikzelf vind directe interactie met collega’s wel nog altijd zeer belangrijk. Je kan natuurlijk met de juiste tools probleemloos samenwerken op afstand maar niet iedereen kan ermee omgaan en velen missen bij thuiswerken ook het sociale aspect. Het hangt dus allemaal af van de persoon, de job en de competenties.

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One