5G opent voor bedrijven een nieuwe wereld aan mogelijkheden

Gepubliceerd op 01/07/2019 in Oplossingen & diensten

5G opent voor bedrijven een nieuwe wereld aan mogelijkheden

5G is veel meer dan zomaar een upgrade van 4G. Zelfrijdende auto’s, bedrijven die met drones bouw- of wegenwerken in real time opvolgen … Danielle Jacobs, CEO bij Beltug, over de invloed van 5G op de Belgische bedrijven.

Eerst en vooral: waarom is een mobiel netwerk zo belangrijk voor bedrijven?

Danielle Jacobs, CEO bij Beltug: “Omdat mensen en toestellen niet meer zonder kunnen. Je werknemers, klanten, leveranciers … velen werken van thuis en onderweg, bv. bij klanten. Vaak werken ze met cloudtoepassingen die de meeste bedrijven tegenwoordig gebruiken, en die ook van verschillende locaties via de mobiele netwerken bereikbaar moeten zijn. En veel bedrijven rusten hun materiaal met sensoren uit. Bijvoorbeeld om te weten waar een lading of een voertuig zich bevindt.”

En u? Welke perspectieven kan IoT u bieden?

Gratis IoT startersgids   Volg onze webinar

Hoe kunnen een mobiel netwerk en wifi samenwerken?

Danielle: “Een mobiel netwerk en wifi zijn eigenlijk complementair. Ze bestaan naast elkaar en vullen elkaar aan. Het mobiel netwerk is eerder voor gebruik onderweg, als er afstanden worden overbrugd, waar wifi lokaal gebruikt kan worden. Binnenkort kunnen we wel wifi 6 gebruiken. Dat maakt draadloze verbindingen nog een stuk sneller en straffer.”

Er is een groot verschil met 4G. 5G is in theorie 100 tot 200 keer sneller en er is eigenlijk geen vertraging meer op het netwerk.

Danielle Jacobs, CEO bij Beltug

Op welke businessnoden biedt 5G een antwoord?

Danielle: “De naam 5G is eigenlijk slecht gekozen. Er is een groot verschil met 4G. 5G is in theorie 100 tot 200 keer sneller en er zit nauwelijks vertraging meer op het netwerk. En omdat de kwaliteit gegarandeerd kan worden, kunt u een service level agreement afsluiten.”

“Voor bedrijven gaat er nu een heel nieuwe wereld van toepassingen open. Denk aan de real time opvolging van de vrachtwagens, zodat het afladen efficiënt georganiseerd kan worden. Of aan zelfrijdende auto’s die meteen moeten stoppen als de sensoren een object voor de wagen signaleren, ook als dat bv. een fietser is achter de hoek, die niet zichtbaar is."

Hoe beïnvloedt 5G de digitale transformatie van bedrijven?

“Onze leden zijn volop bezig met hun digitale transformatie. Hoe kunnen we onze klanten beter bedienen en hun beleving sterker maken staan hierbij voorop. 5G zal er voor zorgen dat de mogelijke toepassingen revolutionair zijn. Vooruitstrevende bedrijven denken nu al na over de nieuwe mogelijkheden.”

Danielle: “5G brengt die in een gigantische stroomversnelling. Logistieke bedrijven bijvoorbeeld gebruiken nu trackinginformatie. Met 5G zien ze in real time waar hun vrachtwagens zijn, weten ze perfect wanneer die aankomen en kunnen ze het laden, lossen en voorraadbeheer daar volledig op afstemmen.”

Welke rol speelt veiligheid in het succes van 5G voor bedrijven?

Danielle: “Veiligheid is al een prioriteit, maar vooral kleine bedrijven beseffen het belang ervan nog onvoeldoende. Ook maar 1/3de van alle bedrijven beveiligt zijn mobiele toestellen. We hebben dus nog een lange weg te gaan. En met 5G wordt veiligheid nog veel belangrijker. Er zal veel sensibilisering, geld en moeite nodig zijn om het belang van veiligheid bij alle bedrijven te laten doordringen.”

In onze startersgids vindt u alles dat u moet weten om een succesvolle en veilige Enterprise mobility-strategie op te bouwen.

Mobiel werken : zijn uw bedrijfsgegevens beveiligd?

De Belgische politiek is nog niet klaar voor 5G. Lopen onze bedrijven een achterstand op?

Danielle: “Van de bedrijven die bij Beltug aangesloten zijn werkt 60% internationaal.. Als de nieuwe toepassingen in het buitenland met 5G werken en in België niet, dan heb je in België een concurrentieel nadeel. Een aantal aanbieders van 5G devices zegt nu al dat ze in België niet met de uitrol beginnen omdat onze politici geen akkoord bereiken over de licenties. Dat blokkeert de economische toekomst van ons land.”

Experts

Onze experten houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT professionals.

Andere artikels van Experts