Hoe kan ik een wifi-hotspot maken met mijn smartphone?

Gepubliceerd op 11/05/2022 in Bits & Bytes

Hoe kan ik een wifi-hotspot maken met mijn smartphone?

Het is niet altijd gemakkelijk een om een degelijke wifi-verbinding te vinden. Maar je kan je ook moeilijk afsluiten van de wereld. Door met je smartphone een wifi-hotspot te creëren, kan je via je computer of tablet surfen, waar je ook bent. Ontdek hier hoe je een wifi-hotspot maakt met je Android- of iOS-smartphone.

Soms gaat er niets boven het comfort van een laptop of tablet om van het internet te genieten. Helaas is het niet altijd gemakkelijk om een wifi-netwerk te vinden op vakantie of onderweg. Dan kan je een wifi-hotspot aanmaken met je smartphone.

Daarvoor heb je wel een 4G of 5G-verbinding nodig op je smartphone. Dan kan je die 4G-verbinding gebruiken om van je smartphone een hotspot te maken. Nu kan je eender welk toestel op de hotspot van je telefoon aansluiten om toegang te krijgen tot het internet. Het is zeer eenvoudig te installeren, zowel op Android- als iOS-apparaten.

Een wifi-hotspot maken op een Android-smartphone

Of het nu Android of iOS is, je hebt verschillende keuzes. Je kan je smartphone veranderen in een wifi-, Bluetooth- of usb-router. Als je voor wifi kiest, maak je verbinding zoals met een normale router, dus met een wachtwoord. Dit is de eenvoudigste methode, maar de minst veilige. Bluetooth is iets veiliger omdat het Bluetooth-signaal korter is, zodat jij bepaalt wie er verbinding maakt met je smartphone. Het is echter slechts mogelijk één apparaat tegelijk aan te sluiten.

Bij de usb-aansluiting moet je een usb-kabel gebruiken die de twee apparaten met elkaar verbindt: je smartphone en computer, bijvoorbeeld. Dit is de meest veilige methode, maar ook de minst praktische. Je moet ook een aantal zaken op je computer configureren om te kunnen verbinden met je smartphone. Bij al deze opties moet je ook ‘verbinding delen op Android’ inschakelen :

 • Veeg naar beneden om het Quick Setup-venster te openen.
 • Zoek in dit uitklapmenu naar de knop "Mobiele hotspot" en klik erop om de functie te activeren. Het enige wat je nog moet doen is je andere toestel aansluiten.
 • Daarvoor open je de wifi-opties van het apparaat dat je met je smartphone wilt verbinden.
 • Selecteer het wifi-netwerk van je smartphone en voer het wachtwoord in dat op het scherm van je smartphone verschijnt.
 • Klik tenslotte op "Verbinden".

Let op: je hoeft geen wachtwoord in te stellen om verbinding te maken met je toegangspunt. Druk lang op de "Mobiele hotspot"-knop en ga dan naar het "Beveiliging"-submenu. Kies "Geen" om wachtwoorden uit te schakelen.

Voor Bluetooth is de procedure een beetje anders:

 • De eerste stap is het koppelen van beide apparaten, bijvoorbeeld je smartphone en computer. Daarvoor activeer je Bluetooth op beide apparaten en klik je op "Koppel een apparaat" in het Bluetooth-menu van je smartphone. Kies vervolgens je computer om te koppelen.
 • Ga vervolgens naar het menu "Toegangspunt en verbinding delen" op je Android-smartphone en schakel "Delen via Bluetooth" in.
 • Ga op je Windows-computer naar het Bluetooth-menu en scroll naar beneden tot je de optie "Apparaten en printers" vindt.
 • Klik met de rechtermuisknop op je mobiele apparaat en selecteer "verbinden via toegangspunt”. Klaar! Houd er wel rekening mee dat een verbinding via Bluetooth langzamer is, maar minder batterijstroom verbruikt op je mobiele toestel.
 • Als je een Mac-computer gebruikt, ga je naar "Systeemvoorkeuren" en vervolgens naar "Netwerk". Selecteer hier "Bluetooth PAN" zodra de twee apparaten gekoppeld zijn.

Verbinding maken via usb:

Verbinding maken via usb is nog eenvoudiger, maar minder handig omdat je een kabel nodig hebt:

 • Sluit de twee apparaten aan met een usb-kabel (tegenwoordig zijn de meeste smartphones alleen compatibel met usb-c).
 • Ga terug naar het “Access Point-menu” van je smartphone en kies de usb-optie.
 • De verbinding wordt automatisch tot stand gebracht: normaal zal je computer het netwerk onmiddellijk herkennen en er verbinding mee maken.
 • Op Mac moet je naar "Systeemvoorkeuren" gaan, dan "Netwerk" en dan je mobiele apparaat als usb kiezen.

Een wifi-hotspot maken op iPhone

Geen paniek, het is net zo makkelijk om een hotspot te creëren bij je iPhone:

 • Ga naar je iPhone-instellingen.
 • Klik op "Mobiele Data" en dan op "Connection Sharing".
 • Activeer de optie, het wachtwoord verschijnt eronder.

Voor Bluetooth moet je eerst de twee toestellen koppelen zoals voor Android-smartphones en vervolgens dezelfde procedure volgen als voor Android-toestellen. Vergeet alleen niet de optie “Bluetooth-verbinding delen” te activeren in "Instellingen" en vervolgens via "Verbinding delen".

Om twee apparaten via een usb-kabel te verbinden, heb je de nieuwste versie van iTunes op PC of Mac nodig. Sluit vervolgens je smartphone aan en klik op "Vertrouw deze computer" op het iPhone-scherm. Zo makkelijk is het.


Weet wel dat surfen op je computer of tablet via je 4G of 5G-verbinding al snel veel data verbruikt. Gebruik je wifi-hotspot spaarzaam om verrassingen op je factuur te voorkomen. Op sommige toestellen krijg je zelfs een waarschuwing als je een hoog mobiel dataverbruik bereikt


Heb je meer informatie nodig? Aarzel niet om onze speciale ondersteuningspagina te raadplegen.


Zoals je ziet, heb je dus een goed mobiel abonnement nodig om een wifi-hotspot te maken op je smartphone. Maak kennis met Mobilus ! Kies het abonnement dat het beste bij je behoeften past, van 2 GB data tot onbeperkt. Je kan surfen op het internet, waar je ook bent en op elk apparaat.

Ontdek Mobilus nu meteen!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie

Categorieën