De beste weer-apps in België

Gepubliceerd op 27/07/2022 in Apps

Het is geen geheim dat het weer vaak een probleem is in België. Wil je graag volgend weekend een barbecue of een dagje aan zee plannen en er zeker van zijn dat het mooi weer wordt? Dan kan je weer-applicaties gebruiken die het weer voor de komende dagen in België voorspellen.

De beste weer-apps in België

Er zijn veel weer-applicaties en zij hebben allemaal specifieke kenmerken, van eenvoudige voorspellingen tot wetenschappelijke modellen. Weet je niet welke je moet kiezen? Hier zijn onze tips voor het kiezen van de beste weer-apps in België.

1. IRM

Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) is het openbaar instituut voor weersvoorspellingen, en meer in het algemeen voor meteorologische studies. Het KMI beschikt over waarnemingsstations over heel België en zijn voorspellingen worden dan ook algemeen als betrouwbaar erkend.

De weer-app is zeer populair, want naast de basisfuncties zoals temperatuurs- en neerslagvoorspellingen, bevat ze ook veel geavanceerdere hulpmiddelen. Zodra je de app opent, toont ze een kaart van België. Op die kaart zie je de ontwikkeling van de regenwolken in de komende vijf uur, wat je een vrij nauwkeurig beeld geeft van het weer op korte termijn, en of het zal regenen waar jij je bevindt of niet.

Daarna volgt een beschrijving van het weer in de vier windstreken van België. Je kan natuurlijk jouw locatie aanduiden in België, Luxemburg of Nederland. Daarnaast krijg je een lijst van de weersomstandigheden en temperaturen voor de komende zes dagen. Het volgende element is dan ook zeer interessant: de 14-daagse weersverwachting. Op lange termijn is een zeer nauwkeurige voorspelling altijd moeilijk te geven, maar de app van het KMI geeft patronen die de grote trends laten zien, wat jou al een idee kan geven. Je kan dan grafieken en curven zien voor maximumtemperatuur, minimumtemperatuur en neerslag.

De weer-app is ook nuttig voor mensen met een pollenallergie: ze laat zien welke pollen momenteel actief zijn en in welke mate. De app geeft ook de UV-index weer. Maar een ander element dat de app populair maakt, is de "waarnemingen": gebruikers kunnen hun eigen waarnemingen toevoegen, zoals onweer, buien, bliksem, regenbogen, gevaarlijke wegomstandigheden als gevolg van het weer, mist, enzovoort. Gebruikers kunnen ook een foto toevoegen. Die foto wordt dan op een kaart geplaatst, en andere gebruikers kunnen dan van die informatie gebruikmaken.

De applicatie is volledig gratis. Op Android is het ook mogelijk om widgets op de homepagina van je smartphone te installeren, waarop je dan het weer van de huidige dag of de komende dagen kan zien zonder dat je de app zelf hoeft te openen.

Je kan de weer-app downloaden voor AndroidNieuw venster of iOSNieuw venster .


2. Accu Weather

Accu Weather is één van de meest gebruikte weer-applicaties wereldwijd, maar ook in België. Ook zij bevat basisfuncties zoals het weer van de dag en voor de komende dagen. Bovendien bevat de app verschillende kaarten, zoals een van regenwolken, temperatuur- of vochtigheidsontwikkeling op een bepaald gebied, en kaarten waarop je de doorgang van stormen en het risico van hun vorming kan volgen.

Trends voor de komende twee weken zijn ook beschikbaar, maar voor regen toont de app de kans op regen in percentages, en niet de verwachte hoeveelheid zoals het KMI dat doet. Al met al heeft deze applicatie ook veel functies die een vrij accuraat beeld geven van het weer, zoals de aanwezigheid van pollen of de luchtkwaliteit.

Een verschil tussen deze applicatie en die van het KMI, is dat ze ook weersvoorspellingen doet voor plaatsen die niet in België liggen, wat handig is als je jouw vakantie plant. Een ander verschil is dat het gebruik van Accu Weather niet gratis is, tenzij je akkoord gaat met advertenties. Bij Accu Weather is het ook mogelijk om widgets op de homepagina van je smartphone te installeren, of een constante regel in de meldingsbalk.

Je kan de app downloaden voor AndroidNieuw venster of iOSNieuw venster .


3. Carrot Weather

Zijn wetenschappelijke analyses minder jouw ding, en geef je de voorkeur aan informatie die op een speelse manier gepresenteerd wordt? Dan is CARROT Weather dé weer-app voor jou. De app presenteert het weerbericht namelijk als een spel, met komische beelden, een gevoel dat je doet denken aan memes, en een grappige robotachtige stem.

De app geeft nauwkeurige voorspellingen voor de komende 24 uur en bredere voorspellingen voor de komende zeven dagen.

Je kan de app dowloaden voor AndroidNieuw venster of iOSNieuw venster .


4. Systeem-apps

Of je nu een iPhone of een Android hebt, je smartphone heeft vaak al een eigen weer-applicatie. Die heeft vaak dezelfde basisfuncties, zoals het voorspellen van temperaturen of neerslag voor de dag en voor de komende week. Deze apps presenteren alles minder uitgebreid, omdat ze geen geavanceerdere analyse-elementen hebben zoals de andere apps, maar de basisfuncties zijn vaak meer dan genoeg om je weekend te plannen.

De weer-app van Apple is erg populair bij iPhone-gebruikers. Android-gebruikers hebben ook de mogelijkheid om widgets te installeren om de weer-app van het systeem zelf op hun homepagina weer te geven.


Waar je ook bent, de bovenstaande weer-applicaties hebben een internetverbinding nodig om de informatie bij te werken. Wil je weten of je een paraplu of een pet nodig hebt? Dan moet je eerst een goed mobiel abonnement aanschaffen. Maak kennis met Proximus Mobile! Kies het abonnement dat het beste bij je behoeften past, van 5 GB data tot onbeperkt. Je kan surfen op het internet, waar je ook bent en op elk apparaat.

Ontdek Proximus Mobile nu meteen!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie