PlayStation 5: alles over de console en de beste games

Gepubliceerd op 03/11/2023 in Bits & Bytes

Ondanks een moeizame start die werd gekenmerkt door talloze tekorten, heeft de PlayStation 5 zijn weg gevonden naar miljoenen huishoudens wereldwijd. Met zijn uitgebreide gamesbibliotheek, supercomfortabele controller en pure kracht is de PS5 dé console voor urenlang speelplezier, alleen of met vrienden. Ontdek alles wat je moet weten over Sony's nieuwste console.

PlayStation 5: alles over de console en de beste games

De PlayStation 5 van Sony werd eind 2020 uitgebracht, maar kende een moeizame start. Door enorme tekorten was hij moeilijk verkrijgbaar. Die dagen zijn gelukkig voorbij. Nu kan je de console vrijwel overal vinden en genieten van alles wat hij te bieden heeft. Als je nog twijfelt of je de console in je woon- of slaapkamer wil installeren, lees dan hier alles wat je moet weten over Sony's nieuwste console, die je uren speelplezier en verwondering belooft.


Wat is het verschil tussen de PlayStation 5-console en de PS5 Digital Edition-console?

Naast de standaard PlayStation 5 lanceerde Sony ook een tweede versie, namelijk de Digital Edition. Het enige verschil tussen beide is dat de Digital Edition niet wordt geleverd met een Ultra HD Blu-ray-speler. Je moet de games dus in de PlayStation Store of via het PlayStation Plus Premium-abonnement kopen om van deze nieuwste versie te kunnen genieten.

Met de standaardversie van de PS5 daarentegen kan je ook 4K Ultra-HD Blu-ray video's in 2160p, standaard Blu-rays in 1080p of DVD's afspelen. PlayStation Store is 's werelds grootste bibliotheek met duizenden games, uitbreidingen, abonnementen en meer.

Sony heeft sinds de eerste release van de PS5 een paar aanpassingen aan de console gedaan en biedt ondertussen ook een nieuwe versie aan. De eerste update van de console, die in 2022 werd uitgebracht, stelt enkele veranderingen voor die niet erg revolutionair zijn. Ze hebben voornamelijk betrekking op de architectuur van de console om het gewicht zo veel mogelijk te optimaliseren. Dat is een goed idee, met het oog op het oorspronkelijke formaat en gewicht van de PS5. Op het gebied van prestaties of functionaliteit verandert er niets.

Maar in november 2023 verschijnt de PlayStation 5 Slim! Zoals de naam al doet vermoeden, is het een slankere, lichtere en dus praktischere console. Er zijn twee modellen verkrijgbaar: één met een schijfstation en één zonder. Deze nieuwe PS5 biedt ook 1 TB opslagruimte, wat bijzonder welkom is in een tijd waarin steeds minder mensen fysieke versies van games kopen.


Kan je de PlayStation 5 ook op zijn zijkant leggen?

De PlayStation 5-console is een rechtopstaand model met gebogen zijkant. Vele gamers vragen zich dus af of ze hem dus ook plat kunnen leggen, bijvoorbeeld om netjes in je tv-kast te passen. De PS5 wordt geleverd met een voet waarmee je de console zowel verticaal als horizontaal kan gebruiken. De keuze is dus volledig aan jou.

Hoeveel geheugen heeft de PlayStation 5?

De PlayStation 5 heeft een intern geheugen van 825 GB. Daarvan wordt ongeveer 108 GB gebruikt voor de processor van de PS5. Zo blijft er nog 717 GB over voor de games zelf. Reken steeds ongeveer 75 tot 150 GB per game. Denk je dat dat niet voldoende is? Dan kan je altijd nog een extra SSD-kaart toevoegen.

Kan je games van de PS4 gebruiken met de PlayStation 5?

Heb je thuis nog tal van PS4-games liggen? Dan wil je natuurlijk niets liever dan dat je je favoriete games kan blijven spelen, ook op de PS5. Gelukkig kan je de meeste PS4 blu-rays zonder problemen blijven spelen op de PS5-console. Koop je de PS5 Digital Edition, dan moet je ze opnieuw downloaden vanuit de PlayStation Store. Als je hetzelfde PlayStation-account gebruikt, hoef je natuurlijk niet opnieuw voor de games te betalen.

Is een PS4-controller compatibel met de PlayStation 5?

Sony had het aangekondigd: de PS4-controller is helaas niet compatibel met de PS5. De Dual Shock 4 is bruikbaar op de PS5, maar alleen met PS4-spellen.

Wat is er nieuw aan de PlayStation 5 sinds zijn release?

Zoals hierboven vermeld, heeft Sony nieuwe versies van de PS5 ontwikkeld om het gewicht ervan te verminderen. In cijfers weegt de nieuwe klassieke versie nu 3,9 kilo in plaats van 4,5 kilo toen hij voor het eerst werd uitgebracht. De digitale versie van 2022 komt op 3,4 kilo in plaats van 3,9 in 2020.

Maar er zijn ook belangrijke veranderingen voor de spelers. Met een recente update kan je nu je PS5 aansluiten op een 1440p-beeldscherm. Voorheen waren alleen 1080p- en 4K-schermen compatibel met de nieuwe PlayStation. Er zijn ook wijzigingen in de interface van de console. Zo is het nu mogelijk om je games op map te sorteren en je games direct via de PlayStation-app te streamen.

Tot slot voegde Sony in 2023 de mogelijkheid toe om de PS5 aan te sluiten op andere apparaten die de audiotechnologie Tempest 3D AudioTech ondersteunen en voor HDMI-apparaten die Dolby Atmos ondersteunen. Dankzij deze verbeterde audiokwaliteit kan je nog meer opgaan in je favoriete game.


Wat zijn de beste games op PS5?

Hoewel de gamesbibliotheek van de PS5 erg beperkt was toen de console voor het eerst werd uitgebracht, is deze de afgelopen 3 jaar aanzienlijk gegroeid. Er zijn nu een aantal echte juweeltjes waar je met plezier doorheen bladert. Hier is een kleine selectie van de beste games die beschikbaar zijn op de PS5.

Laten we beginnen met de games die exclusief zijn voor de PS5. Deze games zijn niet beschikbaar op Microsofts Xbox of zelfs voor pc. Ben je een fan van ronkende motoren en simulatie? Verdiep je dan in Gran Turismo 7, een van de grootste licenties voor racegames en die simulatie naar een hoger niveau tilt. Je bent uren bezig met het verfijnen van je trajecten op de tientallen beschikbare circuits achter het stuur van honderden racewagens. Verwen jezelf!

Als je op zoek bent naar verandering van omgeving en avontuur, dan is Horizon Forbidden West iets voor jou. In deze game beland je in een wereld die wordt gedomineerd door gigantische machines waarin mensen vechten om te overleven. De game combineert verkenning, infiltratie, jacht en gevechten in weelderige omgevingen. Je zal geen spijt krijgen van de reis.

Als je meer van superhelden houdt, ga dan voor Spider-Man: Miles Morales en verken elk hoekje en gaatje van New York, waarbij je van dak naar dak slingert om op superschurken te jagen. Tot slot moet je niet twijfelen om God of War: Ragnarok in huis te halen, misschien wel de beste PS5-exclusive tot nu toe. Het is een absoluut episch en wreed avontuur waarin je gebeurtenissen uit de Noorse mythologie beleeft. Het verhaal is aangrijpend, de gameplay perfect en de personages innemend. Een must-have voor Playstation 5.

Naast de exclusives zijn er tientallen games die het proberen waard zijn, zoals Hogwarts Legacy, een game die zich afspeelt in de spannende wereld van Harry Potter. Alle Call of Duty-, FIFA-, Assassins Creed- en Far Cry-games zijn natuurlijk beschikbaar op de console. Je kan ook je grenzen testen met veeleisende games als Elden Ring of Demon's Souls, of je racecarrière starten met F1 2023. Eind 2023 en natuurlijk in 2024 komen er nog een heleboel andere langverwachte games uit, dus je vindt zeker iets naar je wensen!


Om eindeloos te kunnen gamen en te genieten van het snelste internet, zit je helemaal goed met het Flex-pack! Dit pakket biedt je een onbeperkte internetverbinding thuis, een mobiel abonnement naar keuze en toegang tot 80 tv-zenders én de Pickx-applicatie.

Ontdek Flex nu meteen!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie