Alles wat je moet weten over memes en hoe je ermee scoort

Gepubliceerd op 29/05/2020 in Bits & Bytes

Alles wat je moet weten over memes en hoe je ermee scoort

Memes zijn niet meer weg te denken van de sociale media. Sommige beelden zijn zelfs zo populair dat er ontelbaar veel varianten van bestaan. In deze blog leggen we je alles uit over dit bizarre fenomeen, en je leert ook hoe je eenvoudig zelf een meme maakt.

Iedereen gebruikt het internet op z’n eigen manier, maar één ding is in zowat iedere cultuur ingeburgerd: memes. Laten we beginnen met een stukje geschiedenis, want je weet maar nooit dat je tijdens een quiz ooit eens de vraag zou krijgen waar memes vandaan komen. De term ‘meme’ is in dit geval geen koosnaampje voor de bomma, maar is afgeleid van het Oud-Griekse woord “mìmêma”.

Dat verwijst naar iets wat wordt nagebootst. Ook de term ‘meme’ zelf bestaat al veel langer dan het internet. Het woordje werd bedacht door schrijver Richard Dawkins, die het gebruikte om uit te drukken hoe cultuur zich verspreidt.

Vandaag zijn memes hoofdzakelijk foto’s, video’s of GIFs die op het internet circuleren en met een enorme snelheid verspreid worden. Internetgebruikers geven memes betekenis en gebruiken ze in allerlei situaties. De meeste memes zijn bedoeld om de ontvanger aan het lachen te brengen, maar sommige varianten hebben ook een diepere betekenis. Zo kan de maker een meme verspreiden om een boodschap te verkondigen, bijvoorbeeld om een politiek standpunt in te nemen.

Zelfs al klinkt het woordje ‘meme’ voor jou Chinees – of Oud-Grieks – toch zal je al ontelbaar veel exemplaren voorbij hebben zien komen. Zeker als je actief bent op de sociale media, waar memes uiteraard stevig scoren. Memes hebben het potentieel om een enorm aantal gebruikers te bereiken, of zoals het in vaktermen klinkt: om viraal te gaan.


Waarom gebruik je memes?

Als je memes maakt en deelt, mag je jezelf een echte internetgebruiker noemen. Je kunt er als het ware een glimlach mee toveren op het gelaat van iemand die zich duizenden kilometers verderop bevindt.

Maar er zijn nog meer redenen waarom je een meme zou delen:

  • Memes zijn een goed middel om aandacht op het internet te krijgen. Als je een boodschap wil overbrengen, zal je dus gegarandeerd een breder publiek bereiken dan met een gewoon tekstberichtje.
  • Iedereen begrijpt de humor van een meme. Ze zijn gebaseerd op attituden en gewoontes die iedereen herkent.
  • Memes zijn heel gemakkelijk om te maken – als je verder leest, leggen we uit hoe je eraan begint. Ze zijn uitermate geschikt om via de sociale media te worden gedeeld.
  • Als je een beetje creatief bent aangelegd, kan je dit talent via memes aan je vrienden laten zien. Wat is er leuker dan weten dat je vrienden heel even hebben moeten lachen dankzij iets wat jij gemaakt hebt?

Hoe gebruik je memes?

De kracht van een meme zit in de context waarin je hem gebruikt. Zo spelen veel memes in op de actualiteit of op een trend die via de sociale media circuleert.

Een voorbeeld: in de zomer van 2019 riepen internetgebruikers elkaar op om Area 51 te bestormen, een geheime Amerikaanse basis waarvan wel vaker wordt gezegd dat de overheid er aliens verbergt. “Ze kunnen ons toch niet allemaal tegenhouden”, was het motto van het evenement dat via Facebook gelanceerd werd. Uiteindelijk hebben andere ook gebruikers ontelbaar veel memes over die beruchte Area 51 gemaakt.

Het volstaat om een meme te kiezen die de hele wereld herkent en deze aan een context aan te passen. We raden je aan om een kijkje te nemen op KnowYourMeme.com, een website die alle succesvolle memes verzamelt. En reken maar dat het er veel zijn. Op deze site vind je vast ook de inspiratie om je eigen memes te maken.


Hoe maak je zelf memes?

Dat brengt ons bij de belangrijkste vraag voor iedereen die graag zelf memes wil maken. Er zijn verschillende mogelijkheden: ofwel begin je vanaf nul door zelf beelden te maken en er een tekst bij te verzinnen, ofwel ga je aan de slag met ‘templates’. Dat zijn beelden die al miljoenen keren door andere gebruikers gehanteerd zijn en die je gemakkelijk kunt hergebruiken.

Hiervoor doe je beroep op een gespecialiseerde applicatie. We nemen er de twee populairste bij:

1. Imgur

Beetje bij beetje is Imgur de referentie aan het worden voor iedereen die memes wil maken. Het is dan ook heel gemakkelijk in gebruik: je klikt gewoon op ‘New post en kiest voor ‘Make new meme’. Vervolgens klik je op ‘Select a default meme’. Hier kan je een template kiezen die je wil gebruiken. Keuze genoeg, dat zal je snel merken.

Van zodra je een afbeelding gekozen hebt, mag je de tekst bovenaan of onderaan op de foto aanbrengen. Het enige wat je daarna nog moet doen, is je meesterwerk downloaden en delen op de sociale media.

En als je echt creatief bent aangelegd, mag je natuurlijk ook een eigen afbeelding opladen en gebruiken. Wie weet word je zo wel de bedenker van een legendarische meme die de hele wereld rondgaat.

2. Memeful

Eigenlijk is Memeful heel vergelijkbaar met Imgur. De website biedt grotendeels dezelfde functionaliteiten. Memeful onderscheidt zich dankzij de eenvoud waarmee je memes ziet verschijnen. Op ‘Create a meme’ klikken volstaat om meteen in de catalogus te duiken. Het is bijgevolg heel gemakkelijk om snel je favoriete meme te vinden. Van zodra je een foto geselecteerd hebt, voeg je enkel bovenaan of onderaan nog een tekstje toe.

Enige nadeel? Memeful is niet beschikbaar voor Android-toestellen. Wie iOS gebruikt, kan de applicatie hier downloaden. Voor gebruikers van Android is Meme Generator een goed alternatief.

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie

Categorieën