×
×

Test zelf je internetsnelheid met de Speedtest

Gepubliceerd op 23/05/2017 in Gouden tips van…

Test zelf je internetsnelheid met de Speedtest

Zo kan je zelf eenvoudig onderzoeken of je verbinding optimaal presteert.

Want wist je dat de snelheid waarmee je surft van heel wat meer zaken afhangt dan de kabel die in je huis binnenkomt? 

Zo kan een verouderde modem al voor heel wat vertragingen zorgen. Zelfs de browser waarmee je surft maakt een verschil. Maar in heel wat gevallen zien wij dat vooral het eigen wifi-netwerk bij klanten thuis de oorzaak van alle miserie is. Storingen van andere netwerken in de buurt, een verouderde kabel naar de modem of een verouderde router zelf zijn vaak de boosdoeners hierbij. Het is dus zeker interessant om eens de vergelijking te maken tussen de internetsnelheid via wifi en via een netwerkkabel, rechtstreeks op de modem.

Wil je zo’n test uitvoeren? Een toepassing die we je absoluut aanbevelen, is Speedtest van Proximus. Daarmee krijg je in één klik zeer nauwkeurige resultaten en kan je de snelheid vergelijken met andere internetverbindingen in jouw buurt.

Zorg voor betrouwbare resultaten

Om te weten waar je internetverbinding wordt vertraagd, zijn nauwkeurige resultaten superbelangrijk. Denk daarom vooral aan deze tips:

  • Download zelf niets tijdens de meting.
  • Sluit ook zoveel mogelijk programma’s af, zodat je processor zich kan focussen op de test.
  • Zorg er ook voor dat niemand anders op je netwerk zit en dat niemand digitale tv kijkt.
  • Controleer ook even of je toestel niet is besmet met virussen of spyware.

Controleer je je wifi-verbinding? Zet je dan niet te ver van je router. De afstand bepaalt in belangrijke mate de snelheid, zeker in huis. 

Het beste is om trouwens om meerdere tests uit te voeren, gespreid over de dag. En doe dit ook eens op verschillende toestellen. Een oude desktop kan namelijk een vertekenend beeld geven, omdat deze niet meer mee is met de laatste nieuwe technologieën. Net zoals een propvol of met virussen besmet toestel.

Hoe test je het?

Stap 1: ga naar de website van Speedtest.

Stap 2: klik op “Begin test”. Speedtest zoekt automatisch naar de beste server om de snelheid te meten.

Stap 3: gedurende dertig seconden neemt Speedtest jouw internetverbinding onder de loep, zowel wat downloaden als uploaden betreft. Dit kan je volgen op de snelheidsmeter.

Stap 4: klaar! Hier zie je de gemiddelde snelheid en kan je in heel wat gevallen ineens ook de vergelijking maken met anderen.

Wil je zo mogelijk nog sneller surfen op het wereldwijde web? En vooral helemaal klaar zijn voor de toekomst? Wel, dan is onze glasvezel tot in de woning vast iets voor jou. Want daarmee haal je bijvoorbeeld in een dikke minuut een volledige film binnen. Check of het ook al beschikbaar is voor jou!

Erik

Digital en content marketeer. Tuinieren is mijn passie, net als eten. En na het sporten binge ik maar wat graag series of films.

Blog topics

 

Heb je een vraag?

Stel ze aan een van onze medewerkers. Maak een keuze: