Contactloos betalen met je gsm: hoe werkt het?

Gepubliceerd op 06/07/2022 in Smartphones

Je bankkaart in een betaalterminal steken en een pincode ingeven, is tegenwoordig niet meer de enige manier om elektronisch te betalen. Contactloos betalen met je gsm of smartwatch is vandaag namelijk zeer makkelijk, zeker voor kleine aankopen.

Contactloos betalen met je gsm: hoe werkt het?

Maar wat is dat eigenlijk, contactloos betalen met je gsm? Hoe werkt het en is het veilig? We zochten het voor je uit. Verdere schotelen we je meteen ook een reeks apps voor om contactloos te betalen met je gsm. Die bankkaart kan vanaf nu gewoon in de portefeuille blijven!

De NFC-technologie: het geheim van contactloos betalen

Je bankkaart, je gms of je smartwatch, de kleine NFC-chip maakt draadloos betalen mogelijk op verschillende manieren. Via radiogolven wordt er informatie uitgewisseld tussen jou en de betaalterminal. NFC staat daarbij voor ‘Near Field Communication’ (of in het Nederlands: communicatie van dichtbij). Dezelfde technologie zit bijvoorbeeld ook in je treinabonnement. Of het festivalbandje waarmee je een frisse pint of cola koopt.

Concreet werkt contactloos betalen zo: je houdt je smartphone, bankkaart of smartwatch op zo’n 4 tot 10 centimeter afstand van de betaalterminal. Met onderstaand logootje, dat meteen ook aanduidt dat draadloos betalen in deze winkel mogelijk is:

Snel en eenvoudig, dus. Je moet geen betaalkaarten meer bij je hebben, laat staan cash geld. Voortaan kan je snel en makkelijk contactloos betalen met je gsm. Ook goed om te weten: er komen geen extra kosten bij.

Maar hoe begin je met contactloos betalen op je gms?


1. Activeer contactloos betalen op je gsm

Om te beginnen moet je gsm een NFC-chip aan boord hebben. Bij zowat alle recente smartphones is dat ondertussen het geval.

  • Heb je een Android-gsm? Ga dan naar de instellingen van je toestel om de functie te activeren. Selecteer ‘draadloos en netwerken’ en activeer vervolgens de functie ‘contactloze betaling’. Zorg er wel voor dat je minimaal Android versie 4.4 gedownload hebt.
  • Bij een iPhone en Apple Watch werkt het net wat anders. Contactloos betalen is mogelijk vanaf de iPhone 6 en bij alle slimme horloges van de fabrikant.

2. Download een app voor contactloos betalen

Zodra je de NFC-functie op je apparaat hebt geactiveerd, moet je kiezen welke applicatie je gaat gebruiken voor contactloos betalen met je gsm. Dit zijn alvast enkele mogelijkheden:

  • Apple PayNieuw venster is enkel beschikbaar voor iPhone en Apple Watch. Het is heel eenvoudig in gebruik en werkt prima met alle grote kredietkaarten én Maestro. Je bank moet echter wel aangesloten zijn bij dit systeem van Apple.
  • Payconiq by BancontactNieuw venster is een handige app waarmee je niet enkel contactloos kan betalen met je gsm, maar ook via QR-codes. Zo kan je ook een vriend of vriendin rechtstreeks terugbetalen.
  • Google Pay (vroeger: Android Pay)Nieuw venster is een prima alternatief waarmee je ook contactloze betalingen doet bij alle terminals die een NFC-logo hebben. Een extra voordeel is dat je spaarkaarten en cadeaubonnen kan verzamelen en je PayPall-account kan koppelen. De app is beschikbaar voor alle Android-smartphones met versie 5.0 of hoger.
  • Je klassieke bankapp valt natuurlijk ook perfect te gebruiken. Van grote tot kleine spelers: bijna alle banken bieden ook deze betaalmogelijkheid aan.

Maar is contactloos betalen veilig?

Contactloos betalen is zeker veilig. Om te beginnen is alle data versleuteld, zodat iemand anders ze niet kan ontcijferen. Bovendien kan je de functie vanop afstand blokkeren als je smartphone, smartwatch of bankkaart gestolen wordt. Daarnaast moet je een pincode opgeven als je boven een bepaald bedrag gaat. Meestal is dat 25 euro, maar in bepaalde apps kan je dat zelf aanpassen.

Gebruik je je smartphone vandaag al om aankopen te doen, zoals sms-parkeren, bustickets en apps? Weet dan dat je die via je Proximus-aanrekening kan betalen en dat je via MyProximus makkelijk een maandelijkse aankooplimiet instelt.

Kan je op dit moment nog niet contactloos betalen met je gsm omdat die functie niet beschikbaar is? Neem dan zeker even een kijkje in ons assortiment. Binnen welke prijsklasse je ook zoekt: er zit vast en zeker een smartphone tussen die perfect bij je past.

Kies nu jouw nieuwe smartphone

Tim

Gek van technologie en gefascineerd door de manier waarop het ons leven gemakkelijker en tegelijkertijd complexer maakt. Fervent console gamer, Lego bouwer, Pokemon trainer & vader van drie.

Andere artikels van Tim