Hoe kan ik contactloos betalen met mijn smartphone?

Gepubliceerd op 14/06/2023 in Smartphones

Als je gaat winkelen, zijn er veel manieren om te betalen. De handigste is ongetwijfeld contactloos betalen via je smartphone: je hoeft je portemonnee of bankkaart niet meer tevoorschijn te halen om een aankoop te doen. Maar hoe werkt het? Is het echt zo handig? Alle antwoorden vind je hier.

Hoe kan ik contactloos betalen met mijn smartphone?

Maar hoe kan je nu precies contactloos betalen met je smartphone? En is het wel veilig genoeg? We zochten het voor je uit. Verdere schotelen we je meteen ook een reeks apps voor om contactloos te betalen met je gsm.

De NFC-technologie: het geheim van contactloos betalen

Je bankkaart, je gms of je smartwatch, de kleine NFC-chip maakt draadloos betalen mogelijk op verschillende manieren. Via radiogolven wordt er informatie uitgewisseld tussen jou en de betaalterminal. NFC staat daarbij voor ‘Near Field Communication’ (of in het Nederlands: communicatie van dichtbij). Dezelfde technologie zit bijvoorbeeld ook in je treinabonnement. Of het festivalbandje waarmee je een frisse pint of cola koopt.

Concreet werkt contactloos betalen zo: je houdt je smartphone, bankkaart of smartwatch op zo’n 4 tot 10 centimeter afstand van de betaalterminal.

Snel en eenvoudig, dus. Je hebt dan ook geen bankkaart of cash geld meer nodig. Voortaan kan je snel en makkelijk contactloos betalen met je smartphone. Ook goed om te weten: er komen geen extra kosten bij.

Maar hoe begin je met contactloos betalen op je gms?


1. Activeer contactloos betalen op je gsm

Om te beginnen moet je gsm een NFC-chip aan boord hebben. Bij zowat alle recente smartphones is dat ondertussen het geval.

  • Heb je een mobiele telefoon met Android? Ga dan naar de instellingen van je toestel om de functie te activeren. Selecteer "Verbinden en delen" en schakel vervolgens de functie "NFC" in. Je krijgt ook de mogelijkheid om de betaalapp als standaard in te stellen. Zorg ervoor dat je wel minstens Android versie 4.4 hebt.
  • Bij een iPhone en Apple Watch werkt het net wat anders. Contactloos betalen is mogelijk vanaf de iPhone 6 en bij alle slimme horloges van de fabrikant.

2. Download een app voor contactloos betalen

Zodra je de NFC-functie op je apparaat hebt geactiveerd, moet je kiezen welke applicatie je gaat gebruiken voor contactloos betalen met je gsm. Dit zijn alvast enkele mogelijkheden:

  • Apple PayNieuw venster is enkel beschikbaar voor iPhone en Apple Watch. Het is heel eenvoudig in gebruik en werkt prima met alle grote kredietkaarten én Maestro. Je bank moet echter wel aangesloten zijn bij dit systeem van Apple.
  • Payconiq by BancontactNieuw venster is een handige app waarmee je niet enkel contactloos kan betalen met je gsm, maar ook via QR-codes. Zo kan je ook een vriend of vriendin rechtstreeks terugbetalen.
  • Google Pay (vroeger: Android Pay)Nieuw venster is een prima alternatief waarmee je ook contactloze betalingen doet bij alle terminals die een NFC-logo hebben. Een extra voordeel is dat je spaarkaarten en cadeaubonnen kan verzamelen en je PayPall-account kan koppelen. De app is beschikbaar voor alle Android-smartphones met versie 5.0 of hoger.
  • PayPalNieuw venster : Heb je een PayPal-rekening? Mooi, dan kan je daarmee ook contactloos betalen, rechtstreeks op je smartphone. De winkel waar je betaalt moet de applicatie wel accepteren. Dan download je gewoon de app, stelt je profiel en rekening in en scan een QR-code met je smartphone.
  • Uiteraard is je klassieke bank-app ook perfect bruikbaar. Van grote tot kleine spelers: bijna alle banken bieden deze betaalmogelijkheid aan.

Maar is contactloos betalen veilig?

Contactloos betalen is zeker veilig. Om te beginnen is alle data versleuteld, zodat iemand anders ze niet kan ontcijferen. Bovendien kan je de functie vanop afstand blokkeren als je smartphone, smartwatch of bankkaart gestolen wordt. Daarnaast moet je een pincode opgeven als je boven een bepaald bedrag gaat. Meestal is dat 50 euro, maar in bepaalde apps kan je dat zelf aanpassen.

Gebruik je je smartphone vandaag al om aankopen te doen, zoals sms-parkeren, bustickets en apps? Weet dan dat je die via je Proximus-aanrekening kan betalen en dat je via MyProximus makkelijk een maandelijkse aankooplimiet instelt.

Kan je op dit moment nog niet contactloos betalen met je gsm omdat die functie niet beschikbaar is? Neem dan zeker even een kijkje in ons assortiment. Binnen welke prijsklasse je ook zoekt: er zit vast en zeker een smartphone tussen die perfect bij je past.

Kies nu jouw nieuwe smartphone

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie