Contactloos betalen met je gsm: wat is dat precies?

Gepubliceerd op 09/12/2019 in Smartphones

Contactloos betalen met je gsm: wat is dat precies?

De klassieke bankkaart in een betaalterminal steken en een pincode ingeven. Dat is tegenwoordig niet meer de enige manier om elektronisch de rekening te vereffenen. Draadloos betalen via de smartphone en smartwatch is vandaag de dag namelijk een goed alternatief. Zeker voor je kleine aankopen.

Maar wat is dat eigenlijk, contactloos betalen? En bovendien: is het veilig? We zochten het voor je uit. En schotelen meteen ook een reeks apps voor, waarmee je snel en makkelijk met je gsm betaalt. Die bankkaart kan vanaf nu gewoon in de portefeuille blijven!

De NFC-technologie: het geheim van contactloos betalen

Van een iPhone tot je bankkaart en enkele nagelnieuwe smartwatches: de kleine NFC-chip in het toestel maakt draadloos betalen mogelijk. Via radiogolven wordt er informatie uitgewisseld tussen jou en de betaalterminal. NFC staat daarbij voor Near Field Communication (of in het Nederlands: communicatie van dichtbij). Dezelfde technologie zit bijvoorbeeld ook in je treinabonnement. Of het festivalbandje, waarmee je een frisse pint of cola koopt.

Concreet werkt contactloos betalen zo: je houdt je gsm, bankkaart of smartwatch op zo’n 4 tot 10 centimeter afstand van de betaalterminal. Daarbij richt je je toestel op dit logootje, dat meteen ook aanduidt dat draadloos betalen in deze winkel mogelijk is:

Snel en eenvoudig, dus. Je moet geen betaalkaarten meer bij je hebben. Laat staan cash geld. En goed om weten: er komen geen extra kosten bij.

Maar de volgende vraag is natuurlijk: hoe begin je met contactloos betalen op je smartphone?

1. Activeer contactloos betalen op je smartphone

Om te beginnen moet je gsm een NFC-chip aan boord hebben. Bij zowat alle recente smartphones is dat ondertussen het geval.

  • Heb je een Android-gsm? Passeer dan even langs de instellingen van je toestel, om de functie te activeren. Selecteer ‘draadloos en netwerken’ en activeer vervolgens de functie ‘contactloze betaling’. Zorg er wel voor dat je minimaal versie 4.4 gedownload hebt.
  • Bij een iPhone en Apple Watch werkt het net wat anders. Contactloos betalen is daar beschikbaar mogelijk sinds de iPhone 6 (en dus ook bij de nieuwe iPhone 11). Net zoals bij alle slimme horloges van de fabrikant. Om de functie te gebruiken, ga je meteen naar stap 2.

2. Download een app voor contactloos betalen

Eenmaal je de NFC-functie op je apparaat hebt geactiveerd, moet je nu kiezen welke applicatie je op de smartphone of smartwatch gaat gebruiken. Deze zijn alvast enkele simpele en handige mogelijkheden:

  • Apple Pay is enkel beschikbaar voor iPhone en Apple Watch. En vooral: heel eenvoudig in gebruik. Het werkt prima met alle grote kredietkaarten én Maestro. Belangrijk wel: je bank moet aangesloten zijn bij dit systeem van Apple.
  • Payconiq by Bancontact is een handige app, waarmee je niet alleen contactloos kan betalen, maar ook via QR-codes. Net zoals een vriend of vriendin, rechtstreeks uit je contactlijst.
  • Google Pay (vroeger: Android Pay) is een prima alternatief. Daarmee kan je net zo goed contactloze betalingen doen, bij alle terminals die een NFC-logo hebben. Een extra voordeel is dat je spaarkaarten en cadeaubonnen mee kan verzamelen. Ook het koppelen met je PayPall-account is perfect mogelijk. Beschikbaar voor alle Android-smartphone met versie 5.0 of hoger.
  • Je klassieke bankapp valt natuurlijk ook perfect te gebruiken. Van grote tot kleine spelers: ze bieden ook deze betaalmogelijkheid aan.

Maar: is contactloos betalen wel veilig?

Absoluut. Om te beginnen is alle data die over en weer gaat versleuteld, zodat iemand anders deze niet kan ontcijferen. Bovendien kan je de functie vanop afstand blokkeren, als je smartphone, smartwatch of bankkaart gestolen wordt. Daarnaast kan je slechts voor een bepaald maximumbedrag betalen, waarna toch nog om een pincode wordt gevraagd. Meestal is dit 25 euro, maar in bepaalde apps kan je dit zelf aanpassen.

Gebruik je je smartphone vandaag al om aankopen te doen, zoals sms-parkeren, bustickets en apps? Wist je dat je die via je Proximus-aanrekening kan betalen? En vooral: via MyProximus makkelijk een maandelijkse aankooplimiet instelt?.

Heb je op dit moment nog geen gsm, die geschikt is voor contactloos betalen? Neem dan zeker even een kijkje in ons assortiment. Binnen welke prijsklasse je ook zoekt: er zit vast en zeker een smartphone tussen, die perfect bij je past.

Kies nu jouw nieuwe smartphone

Tim

Gek van technologie en gefascineerd door de manier waarop het ons leven gemakkelijker en tegelijkertijd complexer maakt. Fervent console gamer, Lego bouwer, Pokemon trainer & vader van drie.

Andere artikels van Tim

Categorieën