Je smartphone beveiligen tegen oplichting

• Wat is MTD?
  • Installeer de app
  • Ga aan de slag
  • Veelgestelde vragen

Wat is MTD?

MTD of Mobile Threat Defense is een optie die je smartphone beveiligt tegen mogelijke cyberaanvallen en bedreigingen. Oplichters proberen via sms, e-mail, sociale media of applicaties gegevens van je los te krijgen. Via de MTD app bescherm je als gebruiker je smartphone tegen aanvallen die je netwerk, systeem of applicaties kunnen aantasten. Als beheerder heb je toegang tot een beveiligd MTD portaal waar je het bedrijfsbeleid bepaalt voor je medewerkers en bedreigingen beheert die zich voordoen.

Wil je graag meer informatie? Richt je dan als beheerder van je bedrijf tot je Proximus contact of partnerNieuw venster . Die bespreekt met jou hoe de MTD optie kan worden toegevoegd aan je mobiele contract.

Installeer de app

Om als gebruiker van start te gaan met de app moet de beheerder van je bedrijf eerst een aanvraag doen om de optie te activeren. Eens de optie actief is, ontvang je een e-mail om de app te installeren en activeren op je smartphone. Je ontvangt de e-mail op het e-mailadres dat de beheerder doorgaf. Als je geen activatiemail hebt ontvangen, kijk dan je spam of junk folder na.
Heb je de activatiemail goed ontvangen? Neem die erbij, we leggen je in 3 stappen uit wat je moet doen:

1. Kijk via Instellingen de Android of iOS versie van je toestel na, die moet minimaal Android 5.1 of iOS 10 zijn.
  2. Open de activatiemail op je smartphone.
  3. Tik in de e-mail op de voor jou relevante link om de Google Play store (Android) of App store (iOS) te openen.
  4. Tik op Installeren om de Zimperium MTD app te installeren.
  5. Tik op Openen.
  6. Tik op Aan de slag.
  7. De app is succesvol geïnstalleerd als je het welkomstscherm ziet.
  8. Ga naar de volgende stap.

Je hebt 3 mogelijkheden om de app te activeren:

• Via QR-code:
    1. Open de activatiemail op je laptop of PC.
    2. Open de Zimperium MTD app op je smartphone.
    3. Tik in het welkomstscherm op QR Code. De knop Inloggen met Microsoft is niet relevant en mag je dus negeren.
    4. Geef de app toegang tot de camera van je smartphone om de QR-code te scannen.
    5. Scan met je smartphone de QR-code die je meekreeg in de activatiemail.
    6. Ga naar de volgende stap.
  • Via URL:
    1. Open de activatiemail op je smartphone.
    2. Tik in de e-mail op de Activate MTD link.
    3. Ga naar de volgende stap.

Afhankelijk van het ingestelde bedrijfsbeleid door je beheerder, moet je na activatie toestemming geven om je locatie te detecteren.

1. Tik op Continue.
  2. Tik op Tijdens gebruik van de app zodat je enkel dan je locatie deelt.
  3. Tik op Continue voor toegang tot de opslag van je toestel en het te beveiligen tegen schadelijke software.
  4. Tik op MTD niet toegestaan.
  5. Activeer Toegang geven om alle bestanden te beheren.
  6. Afhankelijk van wat je beheerder ingesteld heeft, word je gevraagd een lokale VPN op te starten die je tegen schadelijke weblinks beveiligt. Tik op Continue.
  7. Tik op OK.
  8. Afhankelijk van wat je beheerder ingesteld heeft, kun je manueel weblinks controleren via de app. Tik op Show me als je hier meer over wilt weten. Indien niet, tik op Skip.
  9. Tik op Done.
  10. Je hebt alle stappen doorlopen en komt nu terecht in het dashboard van de MTD app waarmee je aan de slag kunt gaan.

Ga aan de slag

De MTD app beveiligt je smartphone tegen oplichting. Afhankelijk van het bedrijfsbeleid dat je beheerder instelde, ontvang je een melding in geval van een bedreiging en kun je hierop reageren. Je kunt ook een manuele beveiligingsscan uitvoeren op je toestel. Je kunt de gebruikershandleiding(pdf, 3 MB) downloaden of heb je liever een beknopte uitleg? We geven je de meest voorkomende interacties mee:

In het dashboard zie je voor elk van onderstaande bedreigingscategorieën (Apps, Web, Apparaat en Netwerk) de huidige beveiligingsstatus en een algemene beveiligingsstatus.

Aan de hand van de kleurencode zie je of er geen bedreigingen (groen), niet kritische bedreigingen (oranje) of kritische bedreigingen (rood) gevonden zijn:

1. Apps: deze tab geeft je een overzicht van de beveiliging van alle geïnstalleerde apps op je toestel. Via App opzoeken kan je bijkomend een beveiligingsrapport krijgen van een app uit de publieke app stores om deze app te evalueren vooraleer je deze downloadt. Als er bepaalde apps (bv. TikTok) door je beheerder als compliant gedefinieerd zijn en geïnstalleerd op je toestel, zullen deze hier getoond worden. Je kan je toestel compliant maken door de app te verwijderen.
  2. Web: deze tab laat je zien welke sites je goedkeurde en vertrouwt. Afhankelijk van hoe dit is ingesteld is door je beheerder, zal je een boodschap krijgen dat de 'netwerk sinkhole' geactiveerd is. Hiermee wordt je toestel actief beveiligd tegen kwaadaardige webinhoud. Je kunt een rapport vragen van de sites die in de afgelopen periode door je toestel geblokkeerd werden. Afhankelijk van de instellingen van je beheerder, zal je de mogelijkheid hebben om bepaalde URL's en QR-codes te verifiëren op kwaadaardige inhoud door deze te knippen en te plakken in de MTD app of door de QR-code te scannen.
  3. Apparaat: deze tab geeft een overzicht van toestelgerelateerde bedreigingen, zoals een kwetsbare Android-versie of een rooted device. Wanneer een bedreiging gedetecteerd werd, kun je deze oplossen door op Oplossen te klikken.
  4. Netwerk: deze tab geeft de huidige beveiligingsstatus van de mobiele netwerk- of wifiverbinding weer. Voorbeelden van kritieke bedreigingen in deze categorie zijn aanvallen waarbij informatie tussen twee communicerende partijen onderschept werd (Man-In-The-Middle), valse SSL-certifiaten en valse wifitoegangspunten. Je krijgt verdere details over de bedreigingen en kunt deze desgevallend oplossen, bijvoorbeeld door een connectie naar een vals wifitoegangspunt te verbreken.

Als je in het dashboard op de 4 puntjes rechtsboven in het scherm klikt, krijgt je het volgende scherm te zien:

Via Volle gebeurtenislog krijg je een volledig overzicht van alle gebeurtenissen op je mobiele toestel.

Door op Oplossen te klikken kan je de details van iedere gebeurtenis bekijken en deze oplossen, bv. het verwijderen van een app die niet conform is met het bedrijfsbeleid.

De beschikbaarheid van deze functionaliteit is afhankelijk van de configuratie door je beheerder.
Onderweg kan je toestel verbinden met open wifi-netwerken. Vele van deze wifi-netwerken zijn vals en hackers kunnen je zo laten verbinden met hun eigen wifi-toegangspunt. Vooraleer je verbindt met een open wifi-netwerk, kun je de Bedreigingszones-kaart raadplegen. Hoge risico gebieden worden aangegeven met een rood icoon en vermijd je dus best. Als je de MTD app niet raadpleegt vooraleer je verbindt, zul je een waarschuwing ontvangen en kun je kiezen om de verbinding te verbreken.

Veelgestelde vragen

Kijk na of je de MTD app reeds geïnstalleerd hebt op je smartphone. Indien dit het geval is, contacteer dan je beheerder voor verdere ondersteuning.

Neen, je kunt de app slechts op 1 toestel tegelijkertijd activeren en gebruiken.

Verwijder de MTD app (zIPS) op je oude toestel en installeer de app op je nieuwe toestel. Activeer de app op je nieuwe toestel door gebruik te maken van de activatiemail die je oorspronkelijk ontvangen hebt. Contacteer je beheerder als je de activatiemail niet meer hebt zodat die jou een nieuwe stuurt.

Als je huidige werkgever je abonnement stopzet, vervalt automatisch de MTD optie en kun je de app niet meer gebruiken. Indien je nieuwe werkgever je abonnement overneemt, kan die beslissen om terug de MTD optie te activeren. Je zal dan een nieuwe activatiemail ontvangen. Klik dan op Opnieuw activeren MTD in de e-mail.

Afhankelijk van het ingestelde bedrijfsbeleid kan je beheerder de wifi-toegang, bluetooth of bedrijfsmail afsluiten als die merkt dat er zich bepaalde bedreigingen voordoen op je toestel.

Welke toestelgegevens je beheerder al dan niet kan zien, hangt van de privacy instellingen van de oplossing af die je beheerder instelde. Je kunt dit raadplegen via de Privacybeleid sectie in het menu van de MTD app.

Contacteer hiervoor je beheerder, die moet de configuratie aanpassen.