Tijd voor film: nu in de bioscoop (13 november)

Zin in een avondje uit? Dan is een film meepikken altijd een uitstekend idee. Ontdek hier wat voor fraais je deze week kan gaan bekijken in 's lands filmzalen, en welke de meest bezochte bioscoopfilms van het moment zijn.

Er verschijnt weer heel wat lekkers in de Belgische zalen deze week: er is o.a. Martin Scorsese's glorieuze maffia-epos 'The Irishman', de Belgische Oscar-inzending voor de beste buitenlandse film 'Nuestras Madres', Roman Polanski's 'J'accuse' over de Dreyfusaffaire, het waargebeurde F1-drama 'Le Mans 66', het nostalgische in zwart-wit gefilmde Schotse coming-of-agedrama 'Beats', de Nederlandse familiefilm 'De Brief voor Sinterklaas' en Bruce Springsteens concertfilm 'Western Stars'. De popcorn staat klaar, dus rep je naar de dichtstbijzijnde bioscoop om jouw favoriete film mee te pikken.

De meeste films die nu in de bioscoop te zien zijn, verschijnen ongeveer vier maanden later in de Op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx.

The Irishman

Martin Scorsese's glorieuze maffia-epos met monumenten Robert De Niro, Joe Pesci en Al Pacino neemt een encyclopedische 3 uur en 30 minuten in beslag, maar overdondert met fenomenale performances en een prachtig weergegeven gangstermilieu uit een lang vergaan Amerika.

Frank 'The Irishman' Sheeran, een koelbloedige oorlogsveteraan die de smaak van moord niet helemaal meer uit zijn palet lijkt te kunnen schrappen, re-integreert in de samenleving als truckchauffeur voor een slachthuis. Al snel zet hij zijn eigen handeltje op met achterovergedrukt steakvlees, waardoor hij in de smaak valt bij enkele Italiaanse liefhebbers van de betere biefstuk/maffiafiguren.

Hij wordt met open armen onthaald door Russell Bufalino (Joe Pesci, die speciaal zijn pensioen tijdelijk opschortte voor deze rol), de patriarch van de Bufalino-misdaadclan. Frank is een man van weinig woorden met een talent voor het opvolgen van bevelen zonder morren, kwaliteiten die Bufalino van onschatbare waarde acht. Binnen de familie promoveert Frank tot de go-to guy voor afrekeningen, en wordt hij ingeschakeld als de bodyguard en fixer van vakbondsman Jimmy Hoffa.

'The Irishman' is een adaptatie van Charles Brandts boek 'I Heard You Paint Houses', waarin hij zijn gesprekken met Frank Sheeran verwerkte.

Biografische misdaadthriller van Martin Scorsese, met Robert De Niro, Jesse Plemons, Al Pacino, Harvey Keitel en Joe Pesci

IMDb-score: 8,7/10


'The Irishman' is het vlaggenschip van Netflix dit jaar, en vanaf 27 november ook beschikbaar op onze favoriete streamingsdienst. Maar we raden je toch aan om dit schitterende maffia-epos eerst op groot scherm te gaan bekijken.

Lees ook:
Deze films en series serveert Netflix in november

Kies nu voor Netflix als tv-bonus in je Tuttimus, Familus of Minimus pack van Proximus TV en geniet van €2 korting!

Nuestras Madres

Net zoals in wel meerdere landen in Midden- en Zuid-Amerika herbergt de Guatemalteekse grond ontelbare ongemarkeerde graven van burgeroorlogsslachtoffers. Ernesto is forensisch antropoloog en belast met de tijdrovende taak om wat overblijft van deze lichamen, die in de jaren 80 heimelijk gedumpt werden in massagraven op de lokale kerkhoven, te identificeren. Een heldenlabeur, want elke identificatie betekent rust en closure voor de nabestaanden.

Om de begraafplaatsen te lokaliseren moet Ernesto het vertrouwen winnen van de lokale inheemse bevolking. Nicolasa, een Mayaanse vrouw, hoopt dat hij haar man kan terugvinden die in 1982 vermoord werd omdat hij de rebellen van voedsel voorzag. Wanneer ze een foto van haar man met een rebellenleider toont, herkent Ernesto zijn vader. En dat allemaal wanneer zijn moeder, en alle andere moeders uit het dorp, zich opmaken om te getuigen op het proces van enkele soldaten.

Nadat hij eerder dit jaar met 'Nuestras Madres' ('Onze moeders') in Cannes de Caméra d'Or won, levert de Belgisch-Guatemalteekse regisseur César Diaz met zijn bekroonde speelfilmdebuut ook de Belgische Oscar-inzending voor de beste buitenlandse film.

Drama van César Diaz, met Emma Dib, Armando Espitia en Aurelia Caal

IMDb-score: 6,9/10

J'accuse

In deze film over de Dreyfusaffaire haalt Roman Polanski een markant - en voor velen misschien onbekend - stukje Europese geschiedenis op excellente en intrigerende wijze van onder het stof.

Een smetteloze reputatie en een onberispelijk karakter kunnen niet voorkomen dat Alfred Dreyfus veroordeeld wordt voor het verkopen van staatsgeheimen aan Duitsland. De joodse kapitein in het Franse leger wordt vernederend teruggezet in rang en verbannen naar het onheilspellend maar toepasselijk genaamde Duivelseiland, aan de Zuid-Amerikaanse kust. Maar kolonel Picquart, die net het bureau voor contraspionage geërfd heeft van een aan syfilis lijdende voorganger, vermoedt dat de bewijzen tegen Dreyfus wel eens gefabriceerd zouden kunnen zijn. Hij gaat op onderzoek uit en wil koste wat het kost de echte schuldigen ontmaskeren.

Met co-scenarist en auteur Robert Harris ('Imperium', 'The Ghostwriter') aan zijn zijde creëert Polanski een meeslepend misdaadverhaal dat geïnstitutionaliseerd antisemitisme in het Frankrijk op het einde van de 19de eeuw blootlegt en uiteindelijk culmineert in de publicatie van Émile Zola's open brief aan de president 'J'accuse'.  

Drama van Roman Polanski, met Jean Dujardin, Louis Garrel en Emmanuelle Seigner

IMDb-score: 7,3/10

Le Mans 66

In 1966 bouwen een visionaire auto-ontwerper en een onverschrokken coureur een revolutionair nieuwe racewagen voor de Ford Motor Company: de Ford GT40, waarmee ze het op het circuit van Le Mans hopen op te kunnen nemen tegen de hegemonie van Ferrari. Maar daarvoor moeten ze tevens de strijd aangaan met de wetten der natuur en hun eigen demonen.

'Le Mans 66' (elders uitgebracht onder de titel 'Ford v Ferrari') bevat al de adembenemende race-actie die je maar kan dromen, maar biedt ook meer dan genoeg humor, spanning, en aangrijpend menselijk drama voor wie niet direct een formule 1-fan is.

Biografisch actiedrama van James Mangold, met Christian Bale, Matt Damon en Caitriona Balfe

IMDb-score: 7,7/10


Lees ook:
De metamorfoses van Christian Bale

Beats

Er is niets beter dan dansend ten onder gaan. Dat weet ook Brian Welsh, de Schot die in dit door Steven Soderbergh geproduceerde zwart-witdrama inzoomt op twee vrienden die in de zomer van 1994 een laatste keer willen raven voordat ze hun eigen weg gaan. Alleen vaardigde de Tory-regering op dat moment een samenscholingsverbod uit op plekken met 'repetitive beats'. Partyen op The Prodigy werd zo plots pure politiek, e´n bovenal strafbaar.

Hoewel dat roet in de feestplannen van Spanner en Johnno gooit, zetten ze in dit nostalgische coming-of-agedrama alsnog hun beste dansbeentjes voor. Want meer dan deze gretige tieners, een pompende score en harde xerox-kleuren heeft Welsh niet nodig om het conservatieve Schotland van de nineties en de verbindende kracht van dreunende beats te tonen.

Drama van Brian Welsh, met Cristian Ortega, Lorn MacDonald, Laura Fraser en Brian Ferguson

IMDb-score: 7,7/10


Bron: Film Fest Gent

De Brief voor Sinterklaas

De feestelijke aankomst van Sinterklaas wordt overschaduwd door een gigantisch probleem: door een groot tekort aan Pieten dreigt de traditie voor eens en voor altijd te verdwijnen. Sinterklaas zit met zijn handen in het haar: hoe komt hij snel aan nieuwe, goede Pieten? Er zit niets anders op dan een auditie te organiseren, waarbij de goedheiligman op zoek gaat naar nieuwe Pieten: een officiële 'Pietendag'. Sem ziet zijn kans schoon en schrijft onmiddellijk een brief. Als hij een stoere, sterke Piet kan worden dan durven zijn pesters hem vast nooit meer lastig te vallen. Maar wat niemand weet is dat Huibert Jan en zijn 'Mammie' middels een gemeen plan proberen om de Pietendag te saboteren. Gaat het Sem, Patty Pepernoot en piet Bennie lukken om de Pietendag én daarmee het Sinterklaasfeest te redden? Of komt er voor eens en altijd een einde aan het Sinterklaasfeest?

Familiefilm van Lucio Messercola, met Bram van der Vlugt, Lieke van Lexmond, Bo Burger, Pamela Teves, Chris Tates, Roel Dirven, Jelle de Jong en Edo Brunner

IMDb-score: 6,6/10

Western Stars

Een eenzaat die verlossing heeft gevonden in de liefde. Zo heeft Bruce Springsteen zichzelf beschreven in zijn autobiografie. Het is een thema dat als een rode draad door zijn werk loopt, maar zelden zo sterk naar voren is gekomen als op 'Western Stars'.

Zijn in juni verschenen negentiende studioplaat 'Western Stars' bewijst dat The Boss op zijn zeventigste nog altijd nieuwe paden opzoekt. De songs zijn geworteld in country en, heel opvallend, gespeeld met een dertigkoppig orkest. Springsteen is niet van plan om met een orkest te toeren, maar gelukkig is er de concertfilm 'Western Stars', opgenomen voor een publiek in zijn boerderij. Het zijn liedjes die smeken om gehoord te worden via de geweldige luidsprekers van een filmzaal, temeer omdat ze, zoals wel vaker bij Springsteen, mini-filmscenario's lijken. Opvallend: het is de eerste keer dat hij zelf (co)regisseur is, samen met zijn vaste compagnon Thom Zimny.

Concertfilm van Bruce Springsteen en Thom Zimny

IMDb-score: 7,6/10

Top-5 meest bezochte films in de bioscoop deze week

1. Joker: Thriller van Todd Phillips, met Joaquin Phoenix, Robert De Niro, Zazie Beetz, Frances Conroy en Brett Cullen
2. Maleficent: Mistress of Evil: live-action avonturenfilm van Joachim Rønning, met Angelina Jolie, Elle Fanning, Michelle Pfeiffer, Harris Dickinson, Chiwetel Ejiofor, Sam Riley, Imelda Staunton en Juno Temple
3. Midway: Historisch actiedrama van Roland Emmerich, met Ed Skrein, Woody Harrelson, Mandy Moore, Luke Evans, Nick Jonas en Patrick Wilson
4. Zombieland: Double Tap: Horrorkomedie van Ruben Fleischer, met Woody Harrelson, Jesse Eisenberg, Abigail Breslin en Emma Stone
5. Everest, de Jonge Yeti (Abominable): Animatiefilm van  Jill Culton en Todd Wilderman (DreamWorks & Pearl Studio), met de stemmen van  Chloe Bennet, Albert Tsai, Tenzing Norgay Trainor (O.V.) / Sara Gracia Santacreu, Bram De Mets, Thibault Janssens, Gène Bervoets Katrien De Becker, Els De Schepper, Ini Massez, Pieter-Jan De Smet, Kevin Bellemans en Juan Gerlo (Vlaamse versie)

Bekijk ook:
Joker: meesterlijk portet van een psychopaat
Joaquin Phoenix in tien films
De gemeenste Disneyslechteriken


Films

Bekijk alles
Top