Joaquin Phoenix in tien films

Films | Joaquin Phoenix, vanaf 5 februari te zien in 'Joker' in de Op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx, heeft al een mooie carrière achter de rug. Hij werd daarbij verschillende keren genomineerd voor een Oscar, maar mocht nog niet naar huis terug met het gouden beeldje. Wij maakten een selectie van zijn beste films.

Door MF

Deel dit nieuws

Walk the Line

In 2006 kroop hij in de huid van Johnny Cash, een rol die hem een Golden Globe voor beste acteur in een musical opleverde. We moeten toegeven dat je al snel vergeet dat je Joaquin Phoenix aan het werk ziet in 'Walk the Line'. Het is alsof Johnny Cash zelf op het scherm te zien is en we in het leven van de countryzanger stappen. Deze biografie van James Mangold heeft de acteurs echt aangegrepen. We begrijpen waarom als je weet dat Johnny Cash zelf Joaquin Phoenix had gekozen voor de rol. Net zoals June Carter Cash zelf Reese Witherspoon heeft gekozen. Om dit mythische countryduo te kunnen spelen, hebben Joaquin Phoenix en Reese Witherspoon zes maanden zangles gevolgd, zodat ze zelf de liedjes van de film konden zingen.

Deze film is beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx.


Her

In deze atypische romantische film speelt Joaquin Phoenix op magistrale wijze de rol van Theodore Twombly, een introverte man die lijdt onder zijn scheiding. 'Her', een film van Spike Jonze, is een originele interpretatie van de romantische film. Van de hoofdactrice, Scarlett Johansson, is enkel de stem te horen en de mannelijke acteur is noch groot, noch mooi en heeft al helemaal geen Colgate-smile. Integendeel, Joaquin Phoenix speelt een eenzaam personage met een allesbehalve sexy snor en afschuwelijke kitschhemdjes met bloemen. En de film was een laaiend succes. 'Her' is een zachte film waar je hart van smelt.Gladiator

Uiteraard heeft 'Gladiator' zijn succes niet enkel en alleen te danken aan Joaquin Phoenix. Ook Russel Crowe en Ridley Scott zitten daar voor iets tussen. Maar we kunnen niet ontkennen dat de prestatie van Joaquin Phoenix als de jonge Commodus onvergetelijk is. Het succes van deze blockbuster, die zich afspeelt tijdens het Romeinse tijdperk, was nochtans niet gegarandeerd en de kritieken waren niet mals. In die tijd (2000) was Joaquin nog niet zo'n bekend acteur. Maar zijn rol als jonge, haatdragende keizer heeft zijn naam in het vak gemaakt.

The Master

Deze film van 2012 brengt de intussen overleden Philip Seymour Hoffman en Joaquin Phoenix samen op het grote scherm. 'The Master', geregiseerd door Paul Thomas Anderson, speelt zich af in een wereld die na een oorlog ziet hoe de religieuze beweging The Cause ontstaat. De critici en het publiek zagen een onmiddellijke link met Scientology, maar de regisseur heeft deze hypothese altijd ontkend. Phoenix speelt de rol van Freddie Quell, een veteraan van de Tweede Wereldoorlog die door Lancaster Dodd (Hoffman), de leider van The Cause, wordt ingelijfd. Dit duo maakt van dit drama een meesterwerk dat je absoluut gezien moet hebben.

Deze film is beschikbaar in Movies & Series van Proximus Pickx.

Quills

Het verhaal van de markies de Sade brengen, is altijd een moeilijke oefening. Voor Quills heeft Philip Kaufman zich geïnspireerd op het theaterstuk van Doug Wright. Joaquin Phoenix speelt in deze film de rol van de Abbé du Coulmier, die werkt in de instelling in Charenton waar de markies de Sade is opgesloten. De Abbé is ervan overtuigd dat schrijven de negatieve energie van 'onzuivere geesten' kan ontkrachten. Joaquin Phoenix interpreteert deze religieuze rol met veel subtiliteit. Parallel met zijn ontmoetingen met de vader van het sadisme moet de pater ook omgaan met de liefde van Madeleine (Kate Winslet). 'Quills' is meer dan een biografie. Het toont ook hoe onze maatschappij omgaat met seksualiteit en mentale stoornissen.

Parenthood

Voor deze film moeten we terug naar 1989. Joaquin Phoenix, toen 15 jaar oud, werd toen gecast voor 'Parenthood', samen met de beste vriend van zijn broer, Keanu Reeves. Ondanks de indrukwekkende casting van Ron Howard is de ster van de film Steve Martin. Die speelt een vader die alles op alles zet om het er beter vanaf te brengen dan zijn eigen vader. Joaquin Phoenix, of Leaf, is een neefje van Steve Martin. Dit is een van zijn eerste rollen en hij werd ervoor genomineerd voor de Young Artist Awards. Na het succes van de film maakte NBC in 1990 en 2010 ook een televisieserie van de film.

To Die For

In deze film waarin Nicole Kidman de hoofdrol speelt, is Joaquin Phoenix een sombere tiener met de looks van een bad boy. Deze film van Gus Van Sant kwam uit in 1995 en staat stil bij de duistere kant van beroemdheid. Nicole Kidman speelt Suzanne Stone, een jonge getrouwde vrouw die alles wil doen om beroemd te worden. Wanneer ze het pad kruist van een trio turbulente tieners (Joaquin Phoenix, Casey Affleck en Alison Folland), weet ze hoe ze haar droom kan waarmaken. Met 'To Die For' keert Joaquin Phoenix na een pauze terug naar het witte doek. En deze zwarte komedie was de perfecte comeback!

Signs

'Signs' (2002) behoort tot de productieve en succesvolle periode van M. Night Shyamalan. De film brengt Joaquin Phoenix en Mel Gibson samen in een adembenemende thriller. De twee acteurs zijn broers en boeren. Op hun velden verschijnen plots zogenaamde field crops. Om de dreiging van deze buitenlandse invasie goed neer te zetten, moest de film kunnen rekenen op twee topacteurs. Joaquin Phoenix bewijst in deze film dat hij zijn plaats bij de groten der aarde verdient en draagt enorm bij tot het succes van de film.

The Immigrant

Deze film neemt ons mee naar het New York van de jaren 20. Twee jonge Poolse vrouwen komen toe op Ellis Island en worden van elkaar gescheiden omdat een van hen ziek is. De enigmatische goeddoener die wordt gespeeld door Joaquin Phoenix neemt de andere vrouw (Marion Cotillard) onder zijn vleugels. 'The Immigrant' is veel meer dan een verhaal over immigratie in het nog jonge Amerika. Regisseur James Gray toont ook de liefdesdriehoek die ontstaat als Jeremy Renner de rivaal van Joaquin Phoenix wordt. Een broederlijk duel dat de acteurs uitstekend neerzetten. Joaquin Phoenix geeft deze film met zijn unieke emoties een absolute meerwaarde.

Deze film is beschikbaar in de op aanvraag-catalogus en in Movies & Series van Proximus Pickx.

Joker

De critici zijn het erover eens dat Joaquin hier de rol van zijn leven speelt. Net zoals de onvergetelijke Heath Ledger het hem voordeed, zet Phoenix hier op meesterlijke wijze het karakter van de aartsvijand van Batman neer. De film van Todd Philips lijkt verder in niets op het meesterwerk van Christopher Nolan. Joaquin Phoenix vertolkt hier met andere woorden een heel andere rol dan die van zijn te vroeg overleden vriend. De acteur heeft zich enorm goed voorbereid op de rol en heeft lang gezocht naar de typische lach van de Joker. We krijgen een nieuwe kant van het personage te zien, en een volledig nieuwe interpretatie ervan. Het zou best kunnen dat Joaquin met deze film een Oscar wint. Eindelijk!Joker is vanaf 5 februari beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx!

Bekijk vanaf 5 februari naast Joker ook de beste Batmanfilms 
in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx!

Bekijk ook:
Win een televisie of andere multimedia met Joker

Joker: meesterlijk portret van een psychopaat
De meest legendarische schurken uit het universum van de superhelden


Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top