De gemeenste Disneyslechteriken

Met Maleficent: Mistress of Evil heeft Disney een vervolg uitgebracht op de succesvolle live-actionfilm uit 2014 met Angelina Jolie in de hoofdrol. Die vertelt het verhaal van Doornroosje vanuit het oogpunt van de heks Malafide.

Maleficent: Mistress of Evil volgt de complexe relatie tussen de heks Maleficent en prinses Aurora. Het is inmiddels enkele jaren geleden dat Maleficent besloot om Aurora te vervloeken. Samen moeten ze nu nieuwe bondgenoten vinden in hun pogingen de magische wezens van de wereld te beschermen.

Maleficent of Malafide is niet de enige angstaanjagende slechterik uit de Disneyfilms. Wij zetten de meest gemene personages op een rij.

Scar

De oom van Simba in The Lion King is jaloers op koning Mufasa, maar om de troon te bestijgen, bedenkt hij wel een erg wreed plan. Eerst lokt hij Simba in de val door hem naar het olifantenkerkhof te sturen om hem daar te laten doden door de hyena’s. Later ontketent hij een stormloop van gnoes waarbij Simba maar net gered kan worden door zijn vader. Hij slaagt er wel in om Mufasa te vermoorden en vervolgens Simba te doen geloven dat hij voor zijn dood verantwoordelijk is. Wanneer hij de macht overneemt op Koningsrots maakt hij er een onleefbare streek van.

De stem van Scar wordt in de nieuwe live-actionfilm ingesproken door Chiwetel Eijiofor. In de originele animatiefilm uit 1994 werd de rol gespeeld door Jeremy Irons.

Jafar

Jafar is de grootvizier van Agrabah en een op het eerste zicht loyale adviseur van de sultan. In werkelijkheid doet hij er alles aan om de magische lamp uit de grot der wonderen te bemachtigen om zijn grote wens te vervullen: zelf sultan worden. Met zijn bezwerende staf slaagt hij erin zijn wil op te dringen en wanneer hij uiteindelijk de magische lamp weet te bemachtigen, maakt hij van zichzelf de meest krachtige tovenaar ter wereld.

Jafar wordt in de nieuwe live-actionfilm vertolkt door Marwan Kenzari, in de oorspronkelijke animatiefilm uit 1992 werd zijn stem ingesproken door Jonathan Freeman.

Aladdin is nu beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx

Cruella de Vil

Mode is de passie van Cruella de Vil en voor een mooie bontjas is ze bereid om heel erg ver te gaan. Ze raakt geobsedeerd door de vacht van Dalmatiërs en stuurt er haar handlangers op uit om 99 puppy’s te stelen. Naast deze wrede plannen is Cruella de Vil ook gewoon een onbeleefde, egoïstische en hebberige vrouw die graag in het middelpunt van de belangstelling staat.

Het personage zal in 2021 haar eigen live-actionfilm krijgen met Emma Stone in de hoofdrol. Eerder werd ze al meesterlijk vertolkt door Glenn Close.

De boze koningin

Ook in Disney’s allereerste tekenfilm Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen zat er al een erg gemeen personage. De koningin vindt zichzelf de mooiste van het land en wil dat ook blijven. Wanneer haar toverspiegel op een dag Sneeuwwitje antwoordt op de vraag: "Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de mooiste van het land?", moet Sneeuwwitje er dan ook aan. Eerst stuurt de stiefmoeder van Sneeuwwitje een jager op haar af, later vermomt ze zichzelf als oud vrouwtje en laat haar eten van een vergiftigde appel.

Het was Lucille La Verne die haar stem leende aan het iconische personage uit de tekenfilm. In de fantasyfilm Snow White and the Huntsman wordt ze vertolkt door Charlize Theron.

Ursula

Ursula is een zeeheks die uit het rijk van koning Triton is verbannen en zelf de macht wil grijpen. Ze belooft de jonge zeemeermin Ariël tijdelijk in een mens te veranderen om Erik te kunnen bezoeken. In ruil daarvoor moet ze wel haar stem afstaan én binnen de drie dagen Erik een liefdeskus geven. Lukt dit niet, zal ze volledig in Ursula’s macht zijn. Wanneer dat lijkt te gaan lukken, transformeert Ursula zich in een mooie jonge vrouw met de stem van Ariël om Erik te misleiden.

De stem van Ursula werd in de originele film ingesproken door Pat Carroll. Ook van The Little Mermaid staat er een live-actionfilm op stapel.

De boze stiefmoeder

De stiefmoeder uit Assepoester, ook wel bekend als mevrouw Tremaine, blijkt na het overlijden van haar vader een erg gemene en jaloerse vrouw. Zij en haar dochters Anastasia en Drizella dwingen Assepoester om hun dienstmeid te worden. Wanneer alle ongehuwde meisjes uit het rijk uitgenodigd worden voor een bal van de koning mag Assepoester dan ook niet gaan. Met de hulp van een goede fee raakt ze uiteindelijk toch op het bal, waar ze de aandacht van de prins weet te trekken. Bij haar vlucht uit het paleis voor de betovering verbroken wordt, verliest ze een van haar muiltjes. Wanneer alle meisjes in het land dit muiltje moeten passen om de identiteit van de geliefde van de prins te achterhalen, sluit mevrouw Tremaine Assepoester op en breekt het muiltje zelfs in stukken.  

In de live-actionfilm Cinderella uit 2015 werd de stiefmoeder gespeeld door Cate Blanchett, in de originele animatiefilm werd de stem ingesproken door Eleanor Audley.

Shere Khan

Shere Khan is de tijger uit The Jungle Book die mensen haat en Mowgli het liefst gewoon zou opeten. Mensen horen volgens hem niet thuis in de jungle en hoewel Mowgli een onschuldig kind lijkt, is Shere Khan ervan overtuigd dat hij vroeg of laat terreur zal zaaien. De andere bewoners van de jungle zijn bang van Shere Khan en met de slang Kaa heeft hij ook nog een duivelse handlanger.

In de originele animatiefilm werd de stem van Shere Khan ingesproken door George Sanders. In de live-actionfilm uit 2016 werd hij vertolkt door Idris Elba.

Kapitein Haak

Kapitein Haak is de beruchte piratenhoofdman van Nooitgedachtland die wraak wil nemen op Peter Pan nadat die bij een eerder gevecht zijn hand afhakte, dat vervolgens werd opgegeten door een krokodil. Sindsdien wordt hij nog altijd achtervolgd door die krokodil. Kapitein Haak lokt Peter Pan en zijn vrienden in een hinderlaag. In tegenstelling tot in het originele verhaal van J.M. Barrie komt de kapitein op het einde van de Disneyfilm niet aan zijn einde. Zo kon hij nog eens terugkeren in de sequel én in de live-actionfilm Hook van Steven Spielberg uit 1991 (gespeeld door Dustin Hoffman).

Claude Frollo

Rechter Claude Frollo voedt de misvormde Quasimodo op in De klokkenluider van de Notre Dame, maar doet dit enkel en alleen uit angst voor een straf van God. Bovendien denkt hij dat hij Quasimodo op een dag als wapen zal kunnen gebruiken tegen de zigeuners, die hij het liefst van al wil uitroeien. Wanneer hij verliefd wordt op de mooie zigeunerin Esmeralda, verafschuwt hij dan ook tegelijk zijn gevoelens voor haar. Hij wil dat Esmeralda zijn minnares wordt, anders zal ze moeten sterven. Wanneer Esmeralda weet te ontsnappen, begint hij een genadeloze klopjacht door heel Parijs.

In de originele animatiefilm uit 1996 werd de stem van Frollo ingesproken door Tony Jay. Ook van The Hunchback of Notre Dame staat er een live-actionremake op stapel.

Top