De metamorfoses van Christian Bale

Voor zijn nieuwste rol van Dick Cheney in Vice spendeerde Christian Bale niet alleen vier uur in de make-upstoel om zijn gezicht te laten opplakken met protheses, hij zette zichzelf ook op een rigoureus dieet om in geen tijd 20 kilo aan te komen. Op het menu: heel veel taart en 24 eieren per dag! Voor het eerst schakelde hij daarvoor de hulp van een voedingsdeskundige in uit angst voor gezondheidsschade.

Christian Bale was hiermee immers niet aan zijn proefstuk toe: de laatste 20 jaar profileerde hij zich als een menselijke jojo. Van gespierde kolos over vel over been tot gezellige dikkerd én terug: Christian Bale deed het allemaal! Een overzicht van zijn meest indrukwekkende transformaties.

American Psycho

Christian Bale brak door in 2000 dankzij zijn rol van seriemoordenaar Patrick Bateman in American Pscyho, een film gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Bret Easton Ellis. Een rol die eerst naar Leonardo DiCaprio zou gaan, maar die verkoos The Beach. Patrick Bateman is volgens de plot een narcistische maniak met een perfect lichaam en dus moest Christian Bale vol aan de bak in de gym. Zes weken voor de start van de filmopnames kreeg hij een personal trainer toegewezen waarmee hij drie uur per dag aan de slag ging. Het resultaat: een spierbundel van zo’n 81 kilogram.

The Machinist

Vier jaar later was Christian Bale compleet onherkenbaar in The Machinist (2004). Daarin speelt hij een fabrieksarbeider die al een jaar aan slapeloosheid lijdt en daardoor ook sterk vermagerd is. De acteur viel maar liefst 28 kilo af voor de rol, tot hij amper 55 kilo woog. Het ‘dieet’ dat Bale hiervoor volgde, komt volgens experten overeen met uithongering. Bale at zo’n 300 à 400 calorieën (vergelijkbaar met een broodje gezond) per dag, beperkte zijn activiteiten tot een minimum en dronk veel water om het hongergevoel tegen te gaan. Hij liet zich bovendien niet medisch begeleiden: enkel in het begin ging hij bij een dokter langs zodat hij wist welke vitaminen hij moest bij nemen. Don’t try this at home!

Batman Begins

Enkele maanden na de opnames van The Machinist kreeg Christian Bale de hoofdrol toegewezen in Batman Begins (2005) van Christopher Nolan. Voor zijn rol van superheld moest hij uiteraard opnieuw stevig aandikken en vooral spieren ontwikkelen. Bale stortte zich op pizza’s en roomijs met alle risico’s van dien en zag enorm af met zijn personal trainer. Door het vermageren waren al zijn spieren verdwenen: op dag één lukte hem nog geen één push-up. Maar uiteindelijk vond Nolan hem zelfs té gespierd en moest hij voor de opnamen alweer wat spieren kwijt.

Rescue Dawn

Een jaar later was Christian Bale te zien in Rescue Dawn (2006), het waargebeurde verhaal van de Amerikaanse straaljagerpiloot Dieter Dengler, die tijdens de Vietnamoorlog in een gevangenenkamp terecht kwam. Een uitgemergelde krijgsgevangene dus, waarvoor Bale opnieuw een pak kilo’s moest vermageren, tot hij nog zo’n 61 kilo woog. Tijdens de film moest hij trouwens ook nog eens larven eten. Van toewijding aan de job gesproken!

Terminator Salvation

Voor zijn vertolking in de tweede Batmanfilm The Dark Knight (2008) moest Christian Bale opnieuw body kweken. Doel: opnieuw die spierbundel van 86 kilogram worden uit de eerste film. Een fysiek die hij gelukkig ook kon gebruiken voor zijn rol van John Connor in Terminator Salvation. Bale speelt daarin de leider van de verzetsbeweging die het opneemt tegen de supercomputer Skynet. Een rol die hij eerder drie keer geweigerd had en waar hij ondertussen veel spijt van heeft. Het meest memorabele moment van de film is ondertussen het incident tijdens de opnames waarbij Bale uitvloog tegen een van de medewerkers, een tirade die viraal ging.

The Fighter

Van een menselijke jojo gesproken! In 2010 was Christian Bale opnieuw in magere versie te zien als drugsverslaafde in The Fighter. Deze keer leverde het de acteur ook wat op: voor zijn rol van Dicky Ecklund won hij de Oscar als beste acteur in een bijrol. Terwijl hoofdrolspeler Mark Wahlberg uren in de gym doorbracht om er uit te zien als een bokser, verloor Christian Bale alweer 20 kilo door een dieet te combineren met heel veel te lopen om zo veel calorieën te verbranden. Twee jaar later was hij alweer zijn gespierde zelf als Bruce Wayne in The Dark Knight Rises.

American Hustle

Voor zijn rol van oplichter Irving Rosenfeld in American Hustle (2013) moest Christian Bale alweer een pak bijkomen. Geen spieren deze keer, wel een stevig buikje, tot hij meer dan 100 kilo woog. Om dat te bereiken at hij veel donuts, veel cheeseburgers, veel brood: zowat alles wat op zijn weg kwam. Het resultaat: een lichaam dat protesteerde, kilo’s die er moeilijk weer af gingen én een Oscarnominatie als beste acteur.

American Hustle is nu beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus TV

Hostiles

Nadat hij voor The Big Short (2015) een eerder normaal gewicht mocht aanhouden, moest hij voor de western Hostiles (2017) alweer de stevige versie van zichzelf worden. Als de gerespecteerde kapitein Joseph Blocker zat hij rond een gewicht van 90 kilo, twintig kilo verwijderd dus nog van de 110 kilo voor Vice! Petje af!

Films

Bekijk alles
Top