Alternatieven voor WhatsApp: ontdek 4 veiligere berichten-apps

Gepubliceerd op 05/05/2023 in Apps

De applicatie WhatsApp krijgt vaak kritiek vanwege het gebrek aan veiligheid als het gaat om persoonlijke gegevens van gebruikers. Wil je overstappen naar een veiligere berichten-app? Bekijk onze selectie van 4 apps die je gegevens beschermen.

Alternatieven voor WhatsApp: ontdek 4 veiligere berichten-apps

WhatsApp en Messenger zijn veruit de meest gebruikte berichten-apps ter wereld. Toch hebben beide apps al onder vuur gelegen vanwege hun gebrek aan veiligheid. Als je er zeker van wil zijn dat je persoonlijke gegevens veilig zijn, stellen wij enkele veiligere apps voor om met een gerust hart te chatten.

1. Signal

Signal is waarschijnlijk het bekendste alternatief voor WhatsApp. Signal biedt dezelfde functies en mogelijkheden als de app van Meta, maar is gespecialiseerd in het veilig houden van persoonlijke gegevens van gebruikers. Signal versleutelt alle berichten die gebruikers versturen en slaat ze nergens op. Bovendien kan je berichten te sturen die na een tijd weer verdwijnen als je gevoelige informatie wil delen. Bovendien zijn alle telefoonnummers geanonimiseerd, neemt de applicatie je gesprekken niet op en is het onmogelijk screenshots te maken.

Download Signal gratis voor AndroidNieuw venster en iOSNieuw venster.


2. Telegram

Net als Signal versleutelt Telegram alle gesprekken van zijn 500 miljoen gebruikers van begin tot eind. Bovendien worden alle gegevens beveiligd door een speciaal protocol, MTProto genaamd. Met Telegram mag je op je beide oren slapen omdat de ontcijferingssleutels in twee delen zijn gesplitst om alle gegevens in de app dubbel te beveiligen.

En als dat allemaal nog niet genoeg is, worden alle sleutels en gegevens op verschillende locaties opgeslagen voor extra veiligheid. Maar als het op functionaliteit aankomt, kan Telegram niet op tegen WhatsApp. Het is echter geen toeval dat deze app wordt gebruikt door overheden en andere officiële instanties.

Je kan Telegram gratis downloaden voor AndroidNieuw venster en iOSNieuw venster.


3. Wire

Wire is een veilige berichten-app die door veel cyberbeveiligingsdeskundigen wordt aanbevolen. Wire, opgericht door de oprichters van Skype, profiteert van de expertise van zijn makers en biedt een aantal functies zoals groepsgesprekken met Voice-over IP-technologie. Wire is de enige toepassing die end-to-end versleutelde groepsgesprekken en videoconferenties mogelijk maakt. En als klap op de vuurpijl registreert Wire alle metadata anoniem. Dus als je een beller bent, is het de perfecte app!

Je kan Wire gratis downloaden voor AndroidNieuw venster en iOSNieuw venster.


4. Threema

Threema is ook een bijzonder krachtige en veilige berichtentoepassing. Er is natuurlijk end-to-end data-encryptie, maar Threema verwijdert ook alle berichten van haar servers zodra ze door de ontvanger zijn gelezen. Beter nog, de toepassing registreert of communiceert geen metadata. Threema is daardoor waarschijnlijk de applicatie die het meest zorg draagt voor de gegevens van zijn gebruikers.

Maar dat is niet alles! Threema biedt ook een aantal bijzonder interessante functies. De app heeft een stem- en pollfunctie en een PIN-slot voor privé-chats. De app heeft echter één grote tekortkoming: Threema is een betaalde app.

Je kan Threema downloaden voor AndroidNieuw venster en iOSNieuw venster.


Met een van deze apps kan je chatten op een 100% veilige manier. Je hebt alleen nog een goed mobiel abonnement nodig. Maak kennis met Proximus Mobile! Kies het abonnement dat het beste bij je behoeften past, van 5 GB data tot onbeperkt. Je kan surfen op het internet, waar je ook bent en op elk apparaat.

Ontdek Proximus Mobile nu meteen!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie