Ga direct naar de hoofdinhoud
×
×

Dit doe je beter niet op openbare wifi-hotspots

Gepubliceerd op 20/01/2017 in Gouden tips van…

Dit doe je beter niet op openbare wifi-hotspots

Hackers kunnen er namelijk heel eenvoudig je gegevens op stelen!

En toch is het o zo verleidelijk en handig om te surfen op het wifi-netwerk van dat ene restaurant of treinstation. Al helemaal wanneer deze niet eens beveiligd is met een paswoord. Op zich ook geen probleem, zolang je maar beseft dat er veiligheidsrisico’s aan zijn verbonden.

Waarom? Wel, je weet allereerst vaak niet wie er achter deze hotspots zit of wat er gebeurt met je gegevens. Bovendien zijn deze netwerken vaak makkelijk te kraken door hackers, met alle gevolgen van dien. Het dataverkeer is namelijk meestal niet versleuteld, waardoor iedereen met een beetje programmatie-skills zo kan zien welke sites je bezoekt én ook nog eens door de gegevens op je smartphone, laptop of tablet kan snuffelen.

Dit zijn dan ook 4 zaken die je beter niet doet wanneer je op een klassieke, openbare wifi-hotspot surft.

 1. Doe niet aan online banking of betalingen met creditcards

  Dat wil zeggen: geen overschrijvingen of zelfs maar even je saldo checken. Want hoewel de verbinding met je bank wel beveiligd is, kunnen hackers toch je surfgedrag analyseren en zo een en ander afleiden. 

  Om diezelfde reden gebruik je ook beter niet je kredietkaartnummer. Je wilt toch niet dat deze in de handen van cyberdieven valt?

 2. Deel geen gevoelige info

  Denk daarbij aan deze gouden regel: je tikt niets in dat je niet zomaar in het openbaar zou zeggen. Zelfs al is het een online enquête of een datingsite die naar je leeftijd of adres vraagt. Want hoe meer je prijsgeeft, hoe meer gegevens dieven hebben om je identiteit te stelen.

  Let trouwens extra op voor sites die beginnen met ‘http://’ in plaats van ‘https://’. In het eerste geval zijn de gegevens die je verstuurd namelijk nooit versleuteld, terwijl dit in het laatste geval wel zo is.

 3. Deel geen bestanden of printers

  Thuis deel je vast al eens documenten met je huisgenoten. Of gebruik je een gemeenschappelijke printer. Op een openbaar wifi-netwerk doe je dat beter niet. 

  Ook hiermee zet je namelijk alle poorten open voor malafide personen op het wereldwijde web.

 4. Vermijd apps

  Deze zijn namelijk minder goed beveiligd dan klassieke websites. Bovendien hebben ze vaak ook toegang tot je contacten, camera en locatie. 

  Ga dus bij voorkeur voor de websiteversie van je favoriete nieuwswebsite, in plaats van de applicatie. Zo gooi je de inhoud van je smartphone niet te grabbel.

Het veilige alternatief voor onderweg? Onze Wi-Fi Hotspots.

Deze FON-hotspots versleutelen namelijk alle gegevens. Zo krijgen hackers geen enkele kans. Je herkent deze hotspots aan de naam “PROXIMUS_FON”, wanneer je zoekt naar wifi-netwerken in je buurt. 

En met meer dan 1 miljoen hotspots in België en meer dan 20 miljoen wereldwijd, is er vast altijd wel eentje in jouw buurt. Hoe je inlogt op zo’n netwerk, leggen we je graag hier uit.

Heb je een Pack met vast internet, zoals onze all-in Tuttimus? Dan kan het zelfs nog eenvoudiger, met Public Wi-Fi. Daarmee switch je automatisch tussen mobiel internet en de beschikbare Proximus-hotspots rondom jou. Je hoeft dus zelfs niet meer handmatig in te loggen op onze hotspots! Bovendien bespaar je zo op je roamingkosten, wanneer je in het buitenland zit.

Peter

Internet en communicatie zijn mijn passie! Ik ben een enorme fan van ons merk.

Blog topics

 

Heb je een vraag?

Stel ze aan een van onze medewerkers. Maak een keuze: