Veilig surfen op openbare wifi-hotspots

Gepubliceerd op 30/01/2023 in Gouden tips van…

Het is vaak verleidelijk én handig om te surfen op het wifi-netwerk van dat ene restaurant of treinstation. Zeker als dat niet eens beveiligd is met een wachtwoord. Geen probleem, zolang je maar beseft dat er veiligheidsrisico’s aan zijn verbonden. Er zijn dus ook een aantal zaken die je beter niet doet op openbare wifi.

Veilig surfen op openbare wifi-hotspots

En toch is het o zo verleidelijk en handig om te surfen op het wifi-netwerk van dat ene restaurant of treinstation. Al helemaal wanneer deze niet eens beveiligd is met een paswoord. Op zich ook geen probleem, zolang je maar beseft dat er veiligheidsrisico’s aan zijn verbonden.

Waarom? Wel, je weet vaak niet wie er achter deze hotspots zit of wat er gebeurt met je gegevens. Bovendien zijn deze netwerken vaak makkelijk te kraken door hackers. Het dataverkeer is namelijk meestal niet versleuteld, waardoor iedereen met een beetje programmatie-skills zo kan zien welke sites je bezoekt én ook nog eens door de gegevens op je smartphone, laptop of tablet kan snuffelen.

Dit zijn 4 zaken die je beter niet doet als je op een openbaar wifi-netwerk surft:

 1. Doe niet aan online banking of betalingen met creditcards

  Dat wil zeggen: geen overschrijvingen of zelfs maar even je saldo checken. Want hoewel de verbinding met je bank wel beveiligd is, kunnen hackers toch je surfgedrag analyseren en zo info stelen.

  Om diezelfde reden gebruik je ook beter geen kredietkaartnummer. Je wil toch niet dat dat in de handen van cyberdieven valt?

 2. Deel geen gevoelige info

  Denk daarbij aan deze gouden regel: je tikt niets in dat je niet zomaar in het openbaar zou zeggen. Zelfs al is het een online enquête of een datingsite die naar je leeftijd of adres vraagt. Want hoe meer je prijsgeeft, hoe meer gegevens dieven hebben om je identiteit te stelen.

  Let trouwens extra op voor sites die beginnen met ‘http://’ in plaats van ‘https://’. In het eerste geval zijn de gegevens die je verstuurd namelijk nooit versleuteld, terwijl dit in het laatste geval wel zo is.

 3. Deel geen bestanden of printers

  Thuis deel je vast al eens documenten met je huisgenoten. Of gebruik je een gemeenschappelijke printer. Op een openbaar wifi-netwerk doe je dat beter niet. 

  Ook hiermee zet je namelijk alle poorten open voor malafide personen op het wereldwijde web.

 4. Vermijd apps

  Deze zijn namelijk minder goed beveiligd dan klassieke websites. Bovendien hebben ze vaak ook toegang tot je contacten, camera en locatie. 

  Ga dus bij voorkeur voor de websiteversie van je favoriete nieuwswebsite, in plaats van de applicatie. Zo gooi je de inhoud van je smartphone niet te grabbel.

De hotspot van Proximus

Een veiligere optie, zijn de eigen wifi-hotspots van Proximus. Deze hotspots versleutelen namelijk alle gegevens. Zo krijgen hackers geen enkele kans. Je herkent deze hotspots aan de naam “PROXIMUS_public_wifi”, wanneer je zoekt naar wifi-netwerken in je buurt.

En met meer dan 1 miljoen hotspots in België en meer dan 20 miljoen wereldwijd, is er vast altijd wel eentje in jouw buurt. Hoe je inlogt op zo’n netwerk, leggen we je graag hier uit.

Een VPN-app

Een tweede mogelijkheid is gebruikmaken van een VPN of een “virtual private network”. Het is een manier om via een openbaar wifi-netwerk verbinding te maken met een beschermd privénetwerk. Er zijn verschillende manieren om dat te doen, van vrij eenvoudig tot meer voor gevorderden.

De simpelste manier is om een betrouwbare VPN-app te downloaden voor je iPhone of Android-toestel. Controleer bij het kiezen van de app de algemene voorwaarden en zorg dat er geen logboeken bijgehouden worden. Het doel van de VPN-app is namelijk om je surfgedrag te beveiligen en dus geen online activiteiten bij te houden. Kijk daarnaast ook na met welk protocol de app werkt. OpenVPN is bijvoorbeeld een zeer veilig protocol, terwijl PPTP al verouderd is en dus minder veiligheid garandeert. Een betalende app is ook vaak beter beveiligd dan de gratis versies.

Je eigen VPN instellen

Je kan ook handmatig een VPN instellen volgens een gekozen protocol, maar dat is meer werk én je moet wat kennis van zaken hebben. Je leest hierNieuw venster precies hoe dat moet.

Op zoek naar een degelijke internetverbinding thuis én een straffe mobiele verbinding? Kies voor Flex! Stel je pakket samen volgens jouw behoeften. Je hebt alles wat je nodig hebt: een onbeperkte internetverbinding thuis, mobiel abonnement naar keuze, tv en toegang tot de Pickx-applicatie. En bovendien kan je Netflix toevoegen aan je opties.

Ontdek Flex nu meteen!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie