Wat is de beste app om planten te herkennen?

Gepubliceerd op 05/05/2023 in Apps

Heb jij van jouw huis ook een echte jungle gemaakt of heb je gewoon oog voor mooie planten en bloemen in de natuur? Dan is het altijd leuk om de namen van planten die je tegenkomt te achterhalen. Dat doe je tegenwoordig snel en makkelijk met een handige app. Wij zetten de bekendste op een rijtje.

Wat is de beste app om planten te herkennen?

1. Plantnet

Dit is een van de bekendste en meest gebruikte apps voor het herkennen van planten. Om erachter te komen met welke plant je precies te maken hebt, neem je simpelweg een foto van de plant en upload je hem in de app. Dan geeft Plantnet je de naam van de plant samen met allerlei info en weetjes. Ook kan je zelf aangeven waar je de plant in kwestie tegengekomen bent, zodat je hem later makkelijker kan terugvinden. Bovendien is de app helemaal gratis!

Download Plantnet hier voor AndroidNieuw venster of iOsNieuw venster.


2. PictureThis

Heb je meer nodig dan enkel de naam van een plant, dan is PictureThis misschien de perfecte app voor jou. Net zoals bij Plantnet kan je een foto maken van een plant om erachter te komen hoe hij heet, maar je krijgt ook een heleboel andere nuttige info. Zo helpt de app je met het verzorgen van je planten door een melding te geven als je plant water of voeding nodig heeft.

Ook geeft hij aan of je plant gevoelig is voor bepaalde ziektes en of je hem wel of niet in de zon mag plaatsen. Tot slot kan je ook met vrienden delen welke planten jij in huis hebt. Het is dus de ideale app voor echte plant moms of plant dads. Het enige nadeel: de proefversie is maar één week geldig, daarna betaal je 19,99 euro per jaar.

Download PictureThis voor AndroidNieuw venster en iOsNieuw venster.


3. iNaturalist

Als je niet alleen op zoek bent naar de namen van planten, maar ook graag weet welke diertjes je allemaal tegenkomt tijdens je tochtjes in de natuur, dan heb je iNaturalist nodig. Het werkt als een grote databank van fauna en flora waarbij je je waarnemingen kan delen met anderen over de hele wereld.

Download iNaturalist gratis voor AndroidNieuw venster of iOsNieuw venster.


4. Plantsnap

Deze app heeft zonder twijfel de meest uitgebreide database met info over fauna. Je kan er dus niet alleen bloemen en planten mee ontdekken, maar ook bomen of paddenstoelen. Hun doel is om wereldwijd de grootste databank met foto’s en info over fauna vast te leggen. Dat willen ze bovendien zo toegankelijk mogelijk doen zodat ze ook jongere generaties aanspreken. Je kan tijdelijk kiezen voor een gratis proefversie, maar nadien betaal je tussen de 10 en de 20 euro per jaar naargelang je abonnement.

Download Plantsnap gratis voor AndroidNieuw venster en iOsNieuw venster.


5. Plantifier

Ook deze app werkt met behulp van foto’s van je nieuw ontdekte planten en bloemen. Zodra je je foto uploadt, zullen experts de plant identificeren en je vertellen met welke plant je precies te maken hebt. Daarnaast kan ook de community je helpen, want jij kan ook anderen helpen om verschillende planten te herkennen. De app is bovendien volledig gratis!

Download Plantifier hier voor AndroidNieuw venster en iOsNieuw venster.


6. Obsidentify

Net zoals bij enkele van bovenstaande apps, kan je met Obsidentify niet alleen planten herkennen, maar ook paddenstoelen en zelfs dieren. Deze app werkt samen met Natuurpunt en geeft de waarnemingen van zijn gebruikers door om in kaart te brengen. Zo help jij met je plantenobsessie mee aan het in stand houden van de biodiversiteit in bepaalde natuurgebieden. Iets terugdoen voor de natuur was nog nooit zo makkelijk!

Download Obsidentify voor AndroidNieuw venster en iOsNieuw venster.


7. Planteo

Als de planten bij jou thuis al eens verwelken of vergaan, dan heb je de Planteo-app nodig. Met behulp van deze tool stel jij handige alarmen in om eraan herinnerd te worden wanneer je je planten precies water moet geven. Als een echte plant mom of plant dad kan je bovendien wekelijks foto’s maken van je favoriete planten om hun groeiproces in beeld te brengen. Tot slot geeft de app ook heel wat advies over de verzorging van je planten zoals hoe je een plant moet stekken of verpotten.

Download Planteo voor AndroidNieuw venster.


8. MijnTuin

Als jouw geliefde planten eerder in je tuin staan dan in huis, is dit jouw app. Hij is gespecialiseerd in buitenplanten voor je tuin, terras of balkon. Net zoals bij de andere apps helpt MijnTuin je om nieuwe planten te ontdekken en te herkennen, maar hij vertelt je ook alles over het onderhouden van je tuin. Welke buitenplanten moet je water geven en zet je die ene speciale plant in de zon of juist in de schaduw? Hoe groot wordt hij? Als deze info kan je snel en makkelijk terugvinden in deze handige app.

Download MijnTuin voor AndroidNieuw venster en iOsNieuw venster.


Om die nieuwe planten op je tochtjes in de natuur altijd en overal te identificeren, heb je een goed mobiel abonnement nodig met een degelijke databundel. Maak kennis met Proximus Mobile! Kies het abonnement dat het beste bij je behoeften past, van 5 GB data tot onbeperkt. Je kan surfen op het internet, waar je ook bent en op elk apparaat.

Ontdek Proximus Mobile nu meteen!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie