Hoe verwijder je je Facebook-account?

Gepubliceerd op 14/10/2026 in Hulp & oplossingen 

Wil je even een pauze nemen van Facebook of het sociale netwerk definitief verlaten? Je kan je Facebook-account tijdelijk deactiveren of permanent verwijderen. Maar wat is precies het verschil en hoe pak je dat aan? We leggen je stap voor stap uit hoe je je Facebook-account verwijdert of deactiveert.

Hoe verwijder je je Facebook-account?

Breng je dagelijks te veel tijd door op Facebook en wil je daarom graag een pauze inlassen? Of nog radicaler: wil je nooit meer op het sociale netwerk? Dan kan je je Facebook-account deactiveren of volledig verwijderen. Als je niet weet hoe, leggen we je dat graag uit, zowel de stappen op je computer als op je smartphone.

Controleer voor je alles verwijdert welke accounts met je Meta Accountcentrum verbonden zijn. Facebook, Instagram en andere Meta-accounts kunnen aan elkaar gekoppeld zijn. Gebruik je je Facebook-login bijvoorbeeld voor een Instagram-profiel of Meta Horizon/Meta Quest, controleer dan eerst welke gevolgen het verwijderen van je Facebook-account voor die diensten heeft. Zo vermijd je dat je onbedoeld toegang tot een gekoppeld profiel of bijbehorende gegevens verliest.


Hoe verwijder of deactiveer je je Facebook-account via je computer?

Eerst en vooral maak je een back-up van al je Facebook-gerelateerde gegevens. Zo kan je oude foto's of belangrijke informatie op je profiel bewaren. Je kan daarvoor je Facebook-gegevens downloaden via het Accountcentrum. Ga naar “Instellingen en privacy” en scroll naar “Instellingen”, “Accountcentrum” en vervolgens naar “Je gegevens en toestemmingen”. Daar kan je kiezen welke informatie je wil downloaden of overzetten.

Wil je je Facebook-account vervolgens deactiveren of verwijderen? Op de computer volg je deze stappen:

  1. Klik rechtsboven op je profielfoto en kies “Instellingen en privacy”.
  2. Klik op “Instellingen”.
  3. Open “Accountcentrum”.
  4. Ga naar “Persoonlijke gegevens”.
  5. Kies “Eigendom en beheer van account”.
  6. Klik op “Deactivatie of verwijdering”.
  7. Selecteer het Facebook-account of profiel dat je wil aanpassen.
  8. Kies “Account deactiveren” of “Account verwijderen” en volg de instructies op het scherm.

Deactiveren en verwijderen zijn niet hetzelfde. Als je je Facebook-account tijdelijk deactiveert, blijven je gegevens bewaard en kan je je account later opnieuw activeren.

Na een verzoek om je Facebook-account permanent te verwijderen, krijg je van Meta in principe 30 dagen bedenktijd. Log je binnen die periode opnieuw in en annuleer je de verwijdering, dan blijft je account bestaan. Na 30 dagen wordt je account permanent verwijderd. Het kan vervolgens tot 90 dagen duren voor alle verwijderde informatie uit Meta's systemen is gewist. Bepaalde back-ups kunnen om technische, juridische of veiligheidsredenen langer worden bewaard.


Hoe deactiveer of verwijder je je Facebook-account op iOS of Android?

Op een iPhone of Android-smartphone verloopt het proces tegenwoordig ook via het Accountcentrum. De menu's kunnen er lichtjes anders uitzien afhankelijk van je versie van de Facebook-app, maar de stappen zijn hetzelfde:

  1. Open Facebook en tik op je profielfoto of het menu.
  2. Ga naar “Instellingen en privacy”.
  3. Tik op “Instellingen”.
  4. Open “Accountcentrum”
  5. Ga naar “Persoonlijke gegevens”.
  6. Kies “Eigendom en beheer van account”.
  7. Tik op “Deactivatie of verwijdering”.
  8. Selecteer het Facebook-account of profiel dat je wil aanpassen.
  9. Kies “Account deactiveren” of “Account verwijderen” en bevestig je keuze.

Ook hier geldt: controleer eerst goed welk profiel je selecteert als er meerdere Facebook-, Instagram- of andere Meta-accounts in je Accountcentrum staan. Zo voorkom je dat je het verkeerde profiel laat verdwijnen.

Ben je vooral bezorgd om je privacy? Je volledige Facebook-account verwijderen is niet altijd nodig. Je kan ook eerst je privacyinstellingen controleren, oude berichten verwijderen, app-toegang intrekken of je account tijdelijk deactiveren.


Kan ik Messenger dan nog gebruiken?

In Europa biedt Meta tegenwoordig de mogelijkheid om Messenger met een afzonderlijk Messenger-account te gebruiken, zonder dat je Facebook-account eraan gekoppeld hoeft te blijven. Welke opties je precies ziet, kan afhangen van je account en de versie van de app.

Heb je Messenger wel gekoppeld aan je Facebook-account? Dan is er een belangrijk verschil tussen deactiveren en verwijderen. Bij een tijdelijke deactivatie van Facebook kan je Messenger actief laten. Verwijder je je Facebook-account permanent, dan kan je Messenger via dat Facebook-account niet langer gebruiken.


Verwijder je Facebook omdat je je zorgen maakt over je privacy en je persoonlijke data ? Weet dan dat je jezelf en je toestellen daarnaast nog beter kan beschermen dankzij Secure Net. Deze dienst werkt op netwerk-niveau en beschermt alle apparaten die verbonden zijn met je vaste en/of mobiele Proximus-netwerk (afhankelijk van de gekozen optie) tegen phishing, virussen en kwaadaardige websites. Zo ben je meteen beschermd, thuis en onderweg.

Ontdek Secure Net nu!

Wil je daarnaast ook extra bescherming op je toestel zelf? Dan is Norton Security een slimme aanvulling. Deze software installeer je op je computer, tablet of smartphone om je te beschermen tegen virussen, malware en andere online bedreigingen. Zo zijn je persoonlijke gegevens goed beschermd.

Ontdek Norton Security nu meteen!

Nog geen Proximus-klant? Kies dan voor Flex+ en stel je pack volledig op maat samen met internet, mobiel en/of tv, én de security-opties die bij je passen.

Team Proximus

Ons team houdt je op de hoogte over onze producten en diensten alsook over de laatste trends en innovaties.

Andere artikels van Team Proximus