Hoe vanop je smartphone casten naar tv?

Gepubliceerd op 25/09/2023 in Gouden tips van…

Zin om je favoriete films en series te casten naar tv vanaf je smartphone? Voor Android- en iOS-apparaten zijn er verschillende heel eenvoudige manieren om dit te doen. In dit artikel bekijken we de beste oplossingen om je favoriete programma’s te casten naar tv.

Hoe vanop je smartphone casten naar tv?

In bijna elke huiskamer willen mensen tegenwoordig series en films streamen naar smart tv via populaire apps zoals Netflix en YouTube. Het is een totaal nieuwe manier om tv te kijken, maar hoe doe je dat juist? Ontdek hier hoe je kan streamen en casten naar tv.

Als je een smart tv hebt, is het natuurlijk niet moeilijk om je favoriete serie af te spelen. Je installeert de gewenste apps gewoon rechtstreeks op je tv, net zoals je dat op je smartphone zou doen. Zo kan je bijvoorbeeld GoPlay streamen naar tv door de app rechtstreeks op je smart tv te downloaden. Als je geen smart tv hebt, zijn er gelukkig andere manieren om de inhoud van apps te casten naar smart tv. Maar hoe doe je dat dan juist?

Hoe casten naar tv met een Android-telefoon?

Al enkele jaren is Google Chromecast een populaire en handige manier om met je smartphone te casten naar tv. Via het icoontje kan je vlot streamen van gsm naar tv. Als je een Android-toestel gebruikt, zal je het gekende icoontje vast al wel in de hoek van je scherm hebben zien verschijnen. Als er een Chromecast beschikbaar is, kan je hiermee in enkele seconden tijd verbinding maken.

Zo’n Chromecast is een klein toestel dat je voor ongeveer 40 euro in de winkel kan kopen. Sommige tv-toestellen hebben Chromecast zelfs standaard al ingebouwd gekregen zodat je niets hoeft aan te schaffen. Je kan dan heel makkelijk je films en series streamen naar smart tv. Als je wel een los apparaatje gebruikt, plug je het via de HDMI-poort in je tv en doorloop je de volgende stappen om het systeem in te stellen:

  • Eerste stap: controleer of je smartphone (of tablet) verbonden is met je wifi-netwerk. Als je een Chromecast hebt, controleer dan of je tv ook op hetzelfde draadloze netwerk is aangesloten.
  • Open de Google Home app (of installeer de app als je deze nog niet hebt). Druk op de knop ‘toevoegen’ en kies voor ‘nieuwe apparaten instellen’.
  • De app zal vervolgens een beschikbaar apparaat zoeken en verbinding maken om de configuratie te starten. Uiteindelijk zal er een code op je tv verschijnen. Van zodra dat het geval is, tik je op ‘ja’ op je smartphone en je bent vertrokken.

Vanaf nu kan je applicaties die Chromecast ondersteunen, zoals de meeste streaming apps, YouTube en zelf filmpjes op je Facebook, casten naar smart tv. Maak verbinding via het icoontje en start de uitzending met je smartphone. In het onderstaande filmpje van Google zelf zie je ook nog eens hoe de installatie werkt:

Google Chromecast is voor Android-toestellen de beste oplossing om content te casten, maar ook met Apple-apparaten werkt Chromecast als je de Google Home-app op je iPhone installeert. Al is er voor Apple-gebruikers uiteraard ook een specifieke oplossing.

Eindeloze videocontent via je Chromecast of op je smart tv? Het is allemaal mogelijk dankzij Flex, het pakket dat je zelf kunt samenstellen en aanpassen aan de behoeften van elk gezinslid. Met onbeperkt internet thuis en de hoeveelheid mobiel surfen die je wilt, vind je zeker iets dat bij je past.

Ontdek Flex nu!


Hoe casten naar tv met je iPhone?

Chromecast is dus ook voor eigenaars van een iPhone een handige oplossing, maar Apple heeft een eigen alternatief bedacht: Apple TV. Het principe is vergelijkbaar: een klein toestel dat je via HDMI-kabel in je tv-toestel inplugt. Android-gebruikers zijn er niets mee, want Apple TV werkt enkel met andere apparaten van Apple. Net zoals Google biedt Apple overigens een iets duurdere variant aan die series en films in 4K kan casten.

Om je Apple TV-mediaspeler te configureren, volg je de instructies die je te zien krijgt van zodra het apparaat is aangesloten en om een internetverbinding vraagt. Bij Apple heet die Chromecast overigens AirPlay. Via het icoontje kan je Apple tv streamen naar tv. Behalve populaire video- en muziekapps kan je met AirPlay ook eigen foto’s en video’s op tv afspelen.


Alternatieve mediaspelers

Het is vaak het handigst om de castoplossing te gebruiken die verbonden is aan het besturingssysteem van je smartphone. Dus: Google Chromecast voor Android en Apple AirPlay voor iOS. Maar er bestaan nog andere mogelijkheden om te streamen naar smart tv:

  • DLNA: een praktisch systeem voor het delen van bestanden op je tv, aangezien veel smartphones deze optie bieden. Maar als je Netflix-series wil streamen naar tv, heb je er niet veel aan.
  • Miracast: hiermee kan je het scherm van je smartphone weergeven op je tv-scherm. Het lijkt een beetje op het aansluiten van je computer op je tv via een HDMI-kabel, behalve dat hier alles via wifi gebeurt. Dat werkt op zich prima, maar je smartphone moet de hele tijd aan staan tijdens het casten en de kwaliteit is soms wat minder dan bij conventionele oplossingen. Natuurlijk moet je smartphone deze technologie ook ondersteunen.

Conclusie: In de praktijk zijn er dus twee gemakkelijke manieren om series en films van apps op je smartphone te casten naar tv. Ofwel koop je een smart TV en installeer je de apps op je televisie zelf. Ofwel gebruik je je smartphone of tablet en kies je voor Google cast of Apple TV. In beide gevallen ben je in een vingerknip met je tv verbonden en kan je eindeloos casten naar smart tv.

Heb je nu zin gekregen om je favoriete series van je smartphone te casten naar tv? Kies dan voor Flex, het pakket dat je zelf samenstelt en dat is afgestemd op de behoeften van je gezin. Uiteraard krijg je een onbeperkte internetverbinding thuis en kies je zelf hoeveel je wil surfen voor je mobiele toestel. Bovendien zijn je belminuten en sms'jes onbeperkt. Je hebt ook toegang tot meer dan 80 tv-zenders en de Proximus Pickx-applicatie.

Stel nu jouw Flex samen!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie