Hoe je favoriete series van smartphone naar tv casten?

Gepubliceerd op 15/09/2020 in Gouden tips van…

Hoe je favoriete series van smartphone naar tv casten?

Je wil graag series of films afkomstig van apps zoals Netflix of YouTube met je smartphone naar je tv streamen? Zowel voor Android- als iOS-toestellen zijn er eenvoudige manieren om content op je televisiescherm af te spelen. In deze blog overlopen we wat voor jou de beste oplossingen zijn.

In bijna elke huiskamer worden er tegenwoordig series en films gestreamd via populaire apps zoals Netflix en YouTube. Die applicaties vormen een vast onderdeel van onze smartphones, maar wat als je die video’s op het scherm van je tv wil weergeven? Is het mogelijk om je smartphone met je tv te verbinden en beelden te casten?

Als je een smart TV hebt, is het natuurlijk niet moeilijk om je favoriete serie af te spelen. Je installeert de gewenste apps gewoon op je tv, net zoals je dat op je smartphone zou doen. Maar als je geen smart TV hebt, zijn er gelukkig andere manieren om de inhoud van apps naar je toestel te streamen. Of ‘casten’ zoals dat eigenlijk heet. Hoe? We maken hiervoor een onderscheid tussen Android en iOS.

Hoe casten met een Android-telefoon?

Al enkele jaren is Google Chromecast een populaire en handige manier om met je telefoon naar je tv te streamen. Als je een Android-toestel gebruikt, zal je het gekende icoontje vast al wel in de hoek van je scherm hebben zien verschijnen. Als er een Chromecast beschikbaar is, kan je hiermee in enkele seconden tijd verbinding maken.

Zo’n Chromecast is een klein toestel dat je voor ongeveer 40 euro in de winkel kunt kopen. Sommige tv-toestellen hebben Chromecast zelfs standaard al ingebouwd gekregen zodat je niets hoeft aan te schaffen. Als je wel een los apparaatje gebruikt, plug je het via de HDMI-poort in je tv en doorloop je de volgende stappen om het systeem in te stellen:

  • Zorg ervoor dat je smartphone (of tablet) met een draadloos netwerk verbonden is. Als je over een ingebouwde Chromecast beschikt, controleer dan of je tv met hetzelfde netwerk verbonden is.
  • Open de Google Home app (of installeer de app als je deze nog niet hebt). Druk op de knop ‘toevoegen’ en kies voor ‘nieuwe apparaten instellen’.
  • De app zal vervolgens een beschikbaar apparaat zoeken en verbinding maken om de configuratie te starten. Uiteindelijk zal er een code op je tv verschijnen. Van zodra dat het geval is, tik je op ‘ja’ op je smartphone en je bent vertrokken.

Vanaf nu kan je applicaties die Chromecast ondersteunen, zoals de meeste streaming apps, YouTube en zelf filmpjes op je Facebook, op je tv-scherm afspelen. Maak verbinding via het icoontje en start de uitzending met je smartphone. In het onderstaande filmpje van Google zelf zie je ook nog eens hoe de installatie werkt:

Google Chromecast is voor Android-toestellen de beste oplossing om content te casten, maar ook met Apple-apparaten werkt Chromecast als je de Google Home-app op je iPhone installeert. Al is er voor Apple-gebruikers uiteraard ook een specifieke oplossing.

Ongestoord streamen via Chromecast of een smart TV? Dat kan dankzij Flex, het pack dat je zelf samenstelt op maat van ieder gezinslid. Met onbeperkt internet thuis en een mobiel volume naar keuze.

Ontdek Flex nu!


Hoe casten met je iPhone?

Chromecast is dus ook voor eigenaars van een iPhone een handige oplossing, maar Apple heeft een eigen alternatief bedacht: Apple TV. Het principe is vergelijkbaar: een klein toestel dat je via HDMI in je tv-toestel inplugt. Android-gebruikers zijn er niets mee, want Apple TV werkt enkel met andere apparaten van Apple. Net zoals Google biedt Apple overigens een iets duurdere variant aan die series en films in 4K kan casten.

Om je Apple TV-mediaspeler te configureren, volg je de instructies die je te zien krijgt van zodra het apparaat is aangesloten en om een internetverbinding vraagt. Bij Apple heet die Chromecast overigens AirPlay. Tik op het icoontje om beelden op je tv te delen. Behalve populaire video- en muziekapps kan je met AirPlay ook eigen foto’s en video’s op tv afspelen.


Alternatieve mediaspelers

Op het eerste gezicht lijkt het aangeraden om de castoplossing te gebruiken die verbonden is aan het besturingssysteem van je smartphone. Dus: Google Chromecast voor Android en Apple AirPlay voor iOS. Maar er bestaan nog andere mogelijkheden:

  • DLNA: een handig systeem om eigen bestanden te delen, want veel televisies hebben deze optie. Maar als je Netflix-series wil streamen, dan heb je er weinig aan.
  • Miracast: hiermee spiegel je je smartphone op je tv-scherm. Eigenlijk wordt je apparaat via Wi-Fi Direct naar je tv gekopieerd. Dat werkt op zich wel goed, maar je smartphone moet de hele tijd aan blijven tijdens het streamen en soms is de kwaliteit ook wel iets minder dan met de klassieke oplossingen. Ook moet je smartphone zelf de technologie natuurlijk ondersteunen.

Conclusie: in de praktijk zijn er twee uitstekende en gemakkelijke manieren om series en films van apps op je smartphone naar je tv-toestel te streamen. Ofwel koop je een smart TV en installeer je de betreffende apps op je televisie zelf. Ofwel gebruik je je smartphone of tablet en kies je voor Google Chromecast of Apple TV. In beide gevallen ben je in een vingerknip met je tv verbonden en kan je eindeloos beginnen kijken.

Wil ook jij zorgeloos series met je smartphone naar je televisie streamen? Kies dan voor Flex, het pack dat je zelf samenstelt op maat van elk gezinslid. Onbeperkt surfen thuis en een mobiel volume naar keuze waarmee je bovendien onbeperkt belt en sms’t. Je hebt ook toegang tot meer dan 80 tv-zenders en de Proximus Pickx-app.

Stel nu jouw Flex samen!

Netflix, films & series, of liever sport? Je mag ook zelf de tv-optie kiezen die bij je past!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie

Categorieën