Wat is augmented reality en waarvoor kan je het gebruiken?

Gepubliceerd op 08/04/2024 in Bits & Bytes

Nieuwe technologieën maken deel uit van ons dagelijkse leven. Soms gebruiken we ze zonder het goed te beseffen. Augmented reality is bijvoorbeeld al erg ingeburgerd. Verwar het echter niet met virtual reality. In deze blog leggen we uit wat augmented reality precies is en hoe jij het kan gebruiken om het leven makkelijker te maken.

Wat is augmented reality en waarvoor kan je het gebruiken?

Augmented reality kan zowel in je privéleven als voor professionele toepassingen heel erg handig zijn. Maar wat is het juist? We leggen je graag uit wat augmented reality betekent, hoe je het gebruikt, en welke toepassingen en applicaties met augmented reality zeer handig zijn.

Wat is augmented reality?

Augmented reality betekent letterlijk vertaald ‘verhoogde/toegevoegde realiteit’, maar daar word je natuurlijk niet veel wijzer van. Bovendien is de technologie nogal omvangrijk en complex. Concreet houdt augmented reality in dat je op een realistische manier virtuele elementen aan beelden gaat toevoegen.

Stel, je gaat verhuizen en je wil je nieuwe woonkamer helemaal naar jouw smaak inrichten. Dan kan je met je smartphone een foto of video van de (lege) ruimte maken, en vervolgens met behulp van een app je meubels op het beeld plaatsen. Zo heb je dus iets aan de realiteit toegevoegd.

Je mag augmented reality natuurlijk niet verwarren met virtual reality. Daarbij denken we vooral aan een VR-bril waarmee je in een alternatieve realiteit rondloopt. Het grote verschil met augmented reality is dat je volledig ondergedompeld wordt in een fantasiewereld, er is geen invloed van de echte wereld meer. Bij augmented reality verlaat je de reële wereld niet, maar voeg je er juist elementen aan toe. Ook is het niet hetzelfde als artificiële intelligentie of AI, waarbij een computer leert uit interactie met jou en op basis daarvan zijn antwoorden aanpast.


Waarvoor dient augmented reality?

Dat klinkt allemaal heel mooi, maar waarvoor kan je augmented reality nu precies gebruiken? Zoals bij elke andere technologie is het de bedoeling om ons leven gemakkelijker te maken. Met de verhuisapp kan je bijvoorbeeld een beeld krijgen van je woonkamer nog voor je met je meubels begint te sleuren.

Veel bedrijven hebben augmented reality intussen ook ontdekt en gebruiken de technologie om klanten een geoptimaliseerde ervaring te bieden. Het is immers een originele en handige manier om producten te leren kennen. Ook sommige musea werken er al mee. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een museumstuk te filmen en er vervolgens extra informatie bij in beeld te krijgen. Dat is uiteraard veel leuker dan gewoon een bordje te moeten aflezen.

De mogelijkheden zijn te breed om hier diep op in te gaan. Laten we daarom eens kijken naar een paar manieren waarop jij augmented reality vandaag al met je smartphone of tablet kan gebruiken met de volgende 4 apps.


1. Pokémon Go

Augmented reality bestaat al geruime tijd, maar één app heeft ervoor gezorgd dat we er intussen allemaal kennis mee hebben gemaakt: Pokémon Go! Jaren geleden liepen al heel wat fans van het spelletje overal op straat naar Pokémon te zoeken. Van zodra je er eentje gevonden had, verscheen het figuurtje met behulp van je camera in het straatbeeld. Of gewoon in je woonkamer als je er eentje ‘in huis’ had zitten. Vervolgens kon je de Pokémon vangen door er vanaf je smartphonescherm ‘Poké Balls’ naar te gooien.

Natuurlijk doet augmented reality hier weinig om ons leven te verbeteren, maar het zorgde wel voor een erg leuk spelletje dat tot op vandaag nog veel spelers weet te bekoren. Sindsdien hebben nog meer games augmented reality gebruikt om de ervaring van spelers te optimaliseren. Maar we houden het bij Pokémon Go en kijken hieronder naar toepassingen die ook effectief nuttig zijn in ons dagelijkse leven.

Download Pokémon Go voor AndroidNieuw venster of iOSNieuw venster !


2. Google Translate

Uiteraard heeft ook Google al toepassingen met augmented reality. Wist je dat je zelfs niet meer de moeite moet doen om woorden in te typen met Google Translate? Als je ergens in het buitenland met vakantie bent en je ziet een tekst die je niet begrijpt, dan volstaat het om de camera van je smartphone te gebruiken zodat Google onmiddellijk een vertaling kan maken. Je krijgt dan direct een vertaling te zien zodat je overal je weg vindt, ook al begrijp je de lokale taal helemaal niet.

Download Google Translate voor AndroidNieuw venster of iOSNieuw venster !


3. Measure

We hebben het al over verhuisapplicaties gehad, maar dit is nog een handige app die van pas komt bij het inrichten van je huis. Met Measure meet je snel hoe groot voorwerpen zijn, simpelweg door er de camera van je smartphone op te richten. Daarna zal de app voor iedere zijde van een voorwerp de lengte weergeven. Zo heb je geen meetlat meer nodig en weet je in één oogopslag of een nieuwe kast bijvoorbeeld wel in je huis past.

Download Measure voor iOSNieuw venster !


4. Wanna Kicks

Hoe vaak kom je geen paar schoenen tegen waarvan je meteen denkt dat ze je geweldig zullen staan? In de winkel ga je de schoenen gewoon even passen, maar wat als dat niet mogelijk is? De schoenen dan maar bestellen en terugsturen als ze toch niet zijn wat je ervan verwacht had?

Dankzij Wanna Kicks kan augmented reality je voor eens en altijd van dat probleem verlossen. Je kiest een model en richt je camera gewoon op je voeten om te zien hoe de schoenen je zullen staan. Besef wel dat je schoenenkast met deze app vermoedelijk nog meer zal uitbreiden …

Download Wanna Kicks voor iOSNieuw venster !


5. Levis Visualizer

En zo komen we terug bij ons originele voorbeeld om je nieuwe woonkamer in te richten. Want ook voor de kleuren op je muur, kan je augmented reality gebruiken. Met behulp van de Levis Visualizer-app kan je verfkleuren rechtstreeks op je muren bekijken en kleuren die je ergens onderweg ziet opslaan.

Gebruik de live modus om kleurveranderingen meteen te zien of sla ze op als foto of video. Met de Colour Scanner vind je inspiratie in de wereld rondom je. Zodra je een interessante kleur gevonden hebt, registreert de app deze kleur en geeft je meteen een optie uit het assortiment van Levis.

Download Levis Visualizer voor AndroidNieuw venster of iOSNieuw venster !


Om altijd en overal te genieten van het snelste mobiele netwerk, kan je ons Proximus Mobile-abonnement kiezen. Selecteer het abonnement dat bij je surfgedrag past en geniet meteen van supersnel mobiel internet.

Ontdek Proximus Mobile nu!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie