Wat is augmented reality en waarvoor kan je het gebruiken?

Gepubliceerd op 02/09/2020 in Bits & Bytes

Wat is augmented reality en waarvoor kan je het gebruiken?

Nieuwe technologieën maken deel uit van ons dagelijkse leven. Soms gebruiken we ze zonder het goed te beseffen. Augmented reality kan bijvoorbeeld heel futuristisch klinken en toch is deze technologie alomtegenwoordig. Niet te verwarren met virtual reality natuurlijk. In deze blog leggen we uit wat augmented reality precies is en met welke toepassingen je dit al kunt gebruiken.

Augmented reality kan zowel in je privéleven als voor professionele toepassingen heel erg handig zijn. Maar weet je eigenlijk wat het precies is. Hieronder bespreken wat augmented reality betekent, hoe je het kunt gebruiken, en welke toepassingen en applicaties deze technologie benutten.

Wat is augmented reality?

Het is niet eenvoudig om een definitie van augmented reality in woorden uit te drukken. Letterlijk vertaald zou de term ‘verhoogde/toegevoegde realiteit’ luiden, maar daar word je natuurlijk niet veel wijzer van. Daar komt nog eens bij dat de technologie behoorlijk omvangrijk en complex kan zijn. Concreet houdt augmented reality in dat je op een realistische manier virtuele elementen aan beelden gaat toevoegen.

Stel bijvoorbeeld dat je gaat verhuizen en je de woonkamer wil inrichten. Dan kan je met je smartphone een foto of video van de (lege) ruimte maken, en vervolgens met behulp van een app je meubels op het beeld verplaatsen. Zo heb je dus iets aan de realiteit toegevoegd om je meer informatie te bezorgen.

Je mag augmented reality natuurlijk niet verwarren met virtual reality. Daarbij denken we vooral aan een VR-bril waarmee je in een alternatieve realiteit kunt rondlopen. Met dit bekende broertje van augmented reality word je volledig van de werkelijkheid afgezonderd, zodat je jezelf in een virtuele realiteit kunt inleven. Bij augmented reality verlaat je de reële wereld dus niet en voeg je er dankzij technologie juist dingen aan toe.


Waarvoor dient augmented reality?

Dat klinkt allemaal heel mooi, maar wat kan je er nu eigenlijk mee doen. Het voorbeeld hierboven is slechts één van de vele toepassingen van augmented reality. Zoals bij ongeveer iedere technologie is het in hoofdzaak de bedoeling om ons leven gemakkelijker te maken. Met de verhuisapp zou je dus een beeld kunnen krijgen van je woonkamer voor je meubels fysiek begint te verschuiven of zelfs voor je die meubelstukken gaat kopen.

Veel bedrijven hebben augmented reality intussen ook ontdekt en gebruiken de technologie om klanten een geoptimaliseerde ervaring te bieden. Het is immers een originele en handige manier om producten te leren kennen. Ook sommige musea werken er al mee. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een museumstuk te filmen en er vervolgens extra informatie bij in beeld te krijgen. Dat is uiteraard veel leuker dan gewoon een bordje te moeten aflezen.

De mogelijkheden zijn te breed om hier diep op in te gaan. Laten we daarom eens kijken naar een paar manieren waarop jij augmented reality vandaag al met je smartphone of tablet kunt gebruiken. De volgende vijf apps berusten volledig op augmented reality.


1. Pokémon Go

Augmented reality bestaat al geruime tijd, maar één app heeft ervoor gezorgd dat we er intussen allemaal kennis mee hebben gemaakt: Pokémon Go! Enkele jaren geleden liepen heel wat fans van het spelletje overal op straat naar Pokémon te zoeken. Van zodra je er eentje gevonden had, verscheen het figuurtje met behulp van je camera in het straatbeeld. Of gewoon in je woonkamer als je er eentje ‘in huis’ had zitten. Vervolgens kon je de Pokémon vangen door er vanaf je smartphonescherm ‘Poké Balls’ naar te gooien.

Natuurlijk doet augmented reality hier weinig om ons leven te verbeteren, maar het zorgde wel voor een erg leuk spelletje dat tot op vandaag nog veel spelers weet te bekoren. Sindsdien hebben nog meer games augmented reality gebruikt om de ervaring van spelers te optimaliseren. Maar we houden het bij Pokémon Go en kijken hieronder naar toepassingen die ook effectief nuttig zijn in ons dagelijkse leven.

Download Pokémon Go voor AndroidNieuw venster of iOSNieuw venster !


2. Google Translate

Uiteraard heeft ook Google al toepassingen met augmented reality. Wist je dat je zelfs niet meer de moeite moet doen om woorden in te typen met Google Translate? Als je ergens in het buitenland met vakantie bent en je ziet een tekst die je niet begrijpt, dan volstaat het om de camera van je smartphone te gebruiken zodat Google onmiddellijk een vertaling kan maken. Je krijgt dan direct een vertaling te zien zodat je overal je weg vindt, ook al begrijp je de lokale taal helemaal niet.

Download Google Translate voor AndroidNieuw venster of iOSNieuw venster !


3. Measure

We hebben het al over verhuisapplicaties gehad en dit is nog een concreet voorbeeld van een app die je kunt gebruiken om je huis in te richten. Met Measure meet je snel hoe groot voorwerpen zijn, simpelweg door er de camera van je smartphone op te richten. Daarna zal de app voor iedere zijde van een voorwerp de lengte weergeven. Zo heb je geen meetlat meer nodig en weet je in één oogopslag of een nieuwe kast bijvoorbeeld wel in je huis past.

Download Measure voor AndroidNieuw venster of iOSNieuw venster !


4. Wanna Kicks

Hoe vaak kom je geen paar schoenen tegen waarvan je meteen denkt dat ze je geweldig zullen staan? In de winkel ga je de schoenen gewoon even passen, maar wat als dat niet mogelijk is? De schoenen dan maar bestellen en terugsturen als ze toch niet zijn wat je ervan verwacht had?

Dankzij Wanna Kicks kan augmented reality je voor eens en altijd van dat probleem verlossen. Je kiest een model en richt je camera gewoon op je voeten om te zien hoe de schoenen je zullen staan. Besef wel dat je schoenenkast met deze app vermoedelijk nog meer zal uitbreiden …

Download Wanna Kicks voor AndroidNieuw venster of iOSNieuw venster !


5. IKEA Place

En zo komen we terug bij ons originele voorbeeld: een app om meubels in je woonkamer of een andere ruimte te visualiseren. Uiteraard heeft ook de Zweedse meubelgigant IKEA hier al aan gedacht. Je vindt met deze app een ruime selectie meubels uit het gamma van de winkel in 3D en kunt ze met beelden via de camera van je smartphone naar hartenlust doorheen de kamer verslepen.

Als kers op de taart mag je je creaties bewaren en delen via je favoriete kanalen op de sociale media. En natuurlijk is het al even gemakkelijk om meubels via deze app te kopen wanneer je je keuze gemaakt hebt.


Augmented reality zal de komende jaren door meer en meer apps gebruikt worden. En als je er optimaal van wil genieten, dan heb je een goed mobiel abonnement nodig. Met Mobilus kies je voor een formule op maat: van alles onbeperkt tot een volume dat echt bij je past. Je mag ook onbeperkt sms’en en een favoriete app kiezen voor onbeperkte data.

Ontdek Mobilus nu!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie

Categorieën