Hoe veilig zijn deze 7 apps die tieners vaak gebruiken?

Gepubliceerd op 25/05/2020 in Bits & Bytes

Het is voor ouders in het digitale tijdperk niet zo gemakkelijk meer op te weten wat de kinderen allemaal uitspoken. Via hun smartphone of tablet gebruiken ze verschillende applicaties en delen ze massaal foto’s, filmpjes en informatie over zichzelf. Welke apps zijn op dit moment populair en hoe veilig zijn ze voor jouw kids?

Hoe veilig zijn deze 7 apps die tieners vaak gebruiken?

De tijd dat je jezelf als ouder enkel over Facebook zorgen moest maken, is al even achter de rug. Je hebt bijvoorbeeld vast al van TikTok gehoord, maar weet je ook wat je kinderen met deze applicatie doen? En doen namen als Yubo of Kik een belletje rinkelen?

Natuurlijk nemen de meeste apps maatregelen om de veiligheid van je kinderen te garanderen. YouTube heeft zelfs een veilige variant voor de allerkleinsten gemaakt: hier lees je alles over YouTube Kids.

En wist je dat er tegenwoordig ook vaak mogelijkheden zijn om het ouderlijk toezicht zelf te beheren? Hieronder gaan we na hoe veilig enkele populaire apps voor echt tieners zijn.


1. TikTok

TikTok is al enkele jaren een van de snelst groeiende apps binnen de sociale media. De kans is groot dat je zelf geen account hebt, want vooral tieners zijn de doelgroep van deze applicatie om video’s te maken en te delen. Je kids gebruiken de app om zichzelf te filmen terwijl ze op liedjes zingen en dansen. Een video duurt meestal niet lang – zo’n 15 seconden – en kan rechtstreeks op andere sociale media zoals Facebook gedeeld worden.

Is TikTok veilig?

  • Sommige liedjes en video’s bevatten content die niet voor de ogen en oren van de jongste gebruikers bedoeld is. Aangezien er van TikTok geen aparte versie voor kids bestaat, lopen ze het risico om hier ooit mee in contact te komen.
  • Mensen kunnen ook op video’s reageren en langs die weg worden wel eens kwetsende commentaren verspreid.
  • Five minutes of fame: je kinderen willen graag dat zoveel mogelijk mensen hun talent te zien krijgen en daarom doen ze er alles aan om hun aantal volgers op te drijven.

Ouderlijk toezicht: TikTok is begin 2020 gestart met het uitrollen van een modus die ouders mogelijkheden geeft om de app voor kun kinderen te beheren. Dit kan je met de zogenaamde ‘Family Safety Mode’ doen:

  • Screen time management: bepaal zelf hoe lang je kinderen filmpjes op TikTok kunnen bekijken. Wanneer de tijdslimiet is verstreken, kunnen ze de app de rest van de dag niet meer gebruiken.
  • Privéberichten: kies van wie je kids berichten mogen ontvangen. Of als je echt ongerust bent, schakel je de privéberichten gewoon volledig uit.
  • Beperkte modus: een optie om inhoud te blokkeren die wellicht niet geschikt is voor je kinderen.

Natuurlijk loont het ook om de app zelf te proberen, zodat je met je eigen ogen kunt zien wat kinderen op TikTok doen. Lees hier nog meer over TikTok!

TikTok downloaden? Beschikbaar voor Android & iOS!


2. Snapchat

Snapchat mogen we eigenlijk wel de voorloper van TikTok noemen. De applicatie was ooit zo populair onder tieners dat Snapchat bij andere providers van sociale media meteen op de radar verscheen. Ook vandaag heeft de app nog steeds een hoofdzakelijk jong publiek. De reden voor de populariteit had te maken met het idee dat je foto’s en video’s gedurende enkele seconden met andere gebruikers kunt delen voor ze weer verdwijnen. De meeste features zijn intussen door andere apps zoals Instagram en Facebook overgenomen.

Is Snapchat veilig?

  • Kinderen delen foto’s en video’s van zichzelf in de wetenschap dat de beelden snel weer verdwijnen. Maar op het internet ben je natuurlijk nooit zeker dat iets voor altijd weg in. Goed nadenken over wat je deelt, is dus de boodschap.
  • Het is onmogelijk om over de content van de foto’s en video’s te waken. Het is nooit helemaal uitgesloten dat je kinderen choquerende beelden te zien krijgen.

Ouderlijk toezicht: Snapchat heeft geen optie voor ouders om de app voor hun kinderen te beheren. Wel raadt de applicatie aan om goed met je kids te bespreken wat ze op het internet mogen delen en wat niet. Voor wie zich nog zorgen maakt, heeft Snapchat een ‘handleiding voor ouders’ gepubliceerd.

Snapchat downloaden? Beschikbaar voor Android & iOS!


3. Instagram

Instagram heeft de voorbije jaren het succesrecept van Snapchat grotendeels overgenomen. De basis van de app bestaat natuurlijk nog altijd uit het delen van foto’s en video’s die met de juiste hashtags een breed publiek kunnen bereiken. De meest succesvolle gebruikers mogen zichzelf echte influencers noemen. Instagram is al enkele jaren zowat de populairste app van alle sociale media.

Is Instagram veilig?

  • Waar je op veel sociale media content deelt met vrienden en contacten die je zelf hebt goedgekeurd, werkt Instagram het best wanneer je foto’s en video’s openbaar publiceert. Enkel zo kan je grote hoeveelheden likes en volgers vergaren.
  • Op hun eigen feed zien kinderen enkel inhoud van accounts die ze volgen, maar via de zoekfunctie komen ze ook in contact met andere gebruikers. Instagram is wel streng in het verwijderen van ongepaste beelden, maar uiteraard is niets honderd procent waterdicht.

Ouderlijk toezicht: Instagram heeft net zoals Snapchat geen officiële functie voor ouders die willen zien wat hun kinderen met de app doen. Vanaf de leeftijd van 13 jaar zijn ze wettelijk gelimiteerd om ouders toegang te geven. Het beste advies is praten met je kinderen en hen vragen om hun account niet openbaar te maken. Zo kunnen enkel vrienden hun foto’s zien.

Instagram downloaden? Beschikbaar voor Android & iOS!

De meeste apps zijn uiteraard veilig voor je kids als ze er verstandig mee omgaan. Op zoek naar het ideale abonnement voor je kids?

Van een bescheiden bundel tot onbeperkt: aan jou de keuze!


4. Yubo

De bovenstaande apps zijn alom bekend, maar Yubo is een naam die je misschien nog niet kent. De app wordt wel eens ‘Tinder voor tieners’ genoemd. Voor Tinder moet je als gebruiker uiteraard minstens 18 jaar oud zijn, Yubo richt zich eerder op de leeftijdsgroep die daar net onder zit. Daten is niet het uitgangspunt, maar het concept sluit er nauw bij aan: door profielen swipen om mensen te ontmoeten.

Is Yubo veilig?

  • Aangezien je de app gebruikt om contact te leggen met mensen die je niet kent, zijn er uiteraard altijd risico’s aan Yubo verbonden. Voor je kinderen is het daarom belangrijk om goed na te denken over wat ze delen.
  • Veel gebruikers liegen over hun leeftijd. Profielen zijn ook altijd openbaar, zodat je nooit zeker weet wie met je contact opneemt.
  • Veel gebruikers liegen over hun leeftijd. Profielen zijn ook altijd openbaar, zodat je nooit zeker weet wie met je contact opneemt.

Ouderlijk toezicht: als je kids deze app gebruiken, loont het zeker om eerst even een goed gesprek te hebben over hun online activiteiten. Praat vooral over wat ze mogen delen en wat niet. Je zou de app ook samen met je kinderen kunnen bekijken vooraleer je hen alleen aan de slag laat gaan. Tot slot heeft Yubo een overzicht van veiligheidsmaatregelen gemaakt.

Yubo downloaden? Beschikbaar voor Android & iOS!


5. Kik Messenger

Kik Messenger is een van de vele apps waarmee kinderen berichten naar elkaar sturen. In het algemeen is WhatsApp waarschijnlijk de meest gebruikte applicatie, maar Kik scoort vooral bij een jong publiek heel goed.

Is Kik veilig?

  • Het grootste verschil met WhatsApp is het feit dat je geen telefoonnummer nodig hebt om Kik te gebruiken. Daardoor heeft iedereen de mogelijkheid om een account aan te maken en te liegen over z’n identiteit.
  • Kik is al een paar keer in opspraak gekomen bij incidenten van misbruik.

Ouderlijk toezicht: Kik Messenger biedt weinig opties voor ouderlijk toezicht. Uiteraard is het perfect mogelijk om de app enkel voor onschuldige berichten te gebruiken, maar helaas is dat niet altijd het geval. Raad je kind eventueel andere chatapplicaties aan die meer bescherming bieden.

Kik Messenger downloaden? Beschikbaar voor Android & iOS!


6. Discord

Aanvankelijk was Discord een applicatie voor gamers om tijdens het gamen met elkaar te chatten, maar intussen wordt het platform door veel meer mensen gebruikt. Ze voeren conversaties via tekstberichten, voice chats of video chats.

Is Discord veilig?

  • Op Discord nemen gebruikers deel aan privégroepen of openbare groepen. Om het even wie kan aan een openbare groep deelnemen, dus valt het aan te raden om zoveel mogelijk voor privégroepen te kiezen.
  • Sommige groepen worden goed gemodereerd, zodat het risico op expliciete content veel lager ligt. In andere groepen is dat beheer veel minder goed georganiseerd.

Ouderlijk toezicht: Discord heeft zoals de meeste apps in dit lijstje geen mogelijkheden voor ouders om de app in de plaats van hun kinderen te beheren. Goede afspraken maken is andermaal de boodschap. Bepaal met de instellingen wie privéberichten naar je kind mag sturen en gebruik filters om content te blokkeren.

Discord downloaden? Beschikbaar voor Android & iOS!


7. Houseparty

Chatten doen we al lang niet meer enkel via berichtjes. Video is het populairste medium om content te delen, en dus ook om gesprekken te voeren. Hier speelt Houseparty handig op in. Veel tieners gebruiken de app om face-to-face met elkaar te praten. In totaal kunnen acht mensen tegelijk aan een groep deelnemen.

Is Houseparty veilig?

  • Er is geen moderator, dus alles is mogelijk tijdens een chat. Dat is uiteraard leuk, maar het houdt ook meer risico’s in.
  • Geen enkele maatregel zou baten als kinderen zich niet bewust zijn van de gevaren omtrent het online delen van content. De beelden in een chat lijken vergankelijk, maar er kunnen altijd screenshots gemaakt worden.

Ouderlijk toezicht: Houseparty is zoals de meeste apps vrij onschuldig, maar het is niet zo moeilijk om er misbruik van te maken. Bekijk de app daarom met je kinderen en overloop de do’s & don’ts.

Houseparty downloaden? Beschikbaar voor Android & iOS!


Zolang we apps verantwoord gebruiken, zijn ze vooral leuk voor je kinderen. Op zoek naar het ideale abonnement voor de kids? Van een bescheiden bundel tot onbeperkt, wij hebben het voor jullie!

Ontdek al onze abonnementen!

En controleer je graag het budget? Met FullControl gaan je kinderen nooit over het afgesproken maandelijkse bedrag. Zo ben je helemaal gerust.

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie