4K TV: wat is dat?

Gepubliceerd op 03/11/2023 in Gouden tips van…

Je hebt vast al gehoord over een tv met een resolutie in 4K of ultra-HD. Misschien ben je wel van plan om zo’n toestel te kopen? Maar wat is het verschil tussen 4K ultra-HD en het klassieke full-HD? En wat met 8K en HDR? Wij zochten het allemaal voor jou uit.

4K TV: wat is dat?

Wat is 4K of ultra-HD?

De term 4K of ultra-hd bepaalt de resolutie van het beeld. Met 4K heeft je smart-tv vier keer zoveel pixels, in vergelijking met een klassieke full-HD tv. Concreet betekent dat 3840 x 2160 pixels, tegenover 1920 x 1080 pixels. Bovendien geldt dat voor alle smart-tv’s, van welk merk dan ook.

Daarnaast zijn er tegenwoordig heel wat nieuwe tv’s die zelfs nog meer te bieden hebben. Dit zijn dan de zogenaamde 4K HDR tv’s. Deze afkorting staat voor High Dynamic Range. De technologie zorgt ervoor dat zowel zeer donkere als zeer heldere delen van het beeld worden weergegeven, zoals het écht hoort. Zwart is dus écht zwart. En dat is zeker aangenaam als je favoriete serie op pakweg Netflix niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk wat donkerder is. UHD en 4K vullen elkaar dus geweldig goed aan. Je ziet hiermee namelijk ook nog eens veel meer details.


Wat is QLEd-tv?

Als je ooit in een warenhuis door de afdeling met televisietoestellen hebt gelopen, ben je waarschijnlijk wel eens een QLED-tv tegengekomen. Maar wat betekent deze term en wat betekent het voor de beeldkwaliteit? QLED, of Quantum Dot Light-Emitting Diode, is een door Samsung ontwikkelde technologie waarbij de pixels worden verlicht. Tussen het scherm en de achtergrondverlichting bevindt zich een dunne laag kwantumdots die de helderheid en het kleurenspectrum van de televisie verbeteren.

Met andere woorden, een QLED-tv biedt een ongeëvenaarde helderheid en kleurbereik op een televisie in 2023. Aan de andere kant geven QLED-tv's minder zwarttinten weer, die minder diep zijn dan op andere toestellen. Ook ziet het beeld er minder goed uit als je een QLED-tv van opzij bekijkt.

En hoe zit het met 4K? Natuurlijk kunnen QLED-tv's 4K UHD-beelden weergeven. Ze hebben bovendien een minimale afmeting van 49 inch (123 centimeter).


Is het de moeite om een tv met 4K of ultra-HD te kopen?

Jazeker. Al spelen de omstandigheden in je living natuurlijk ook wel mee. Neem je een grote tv en zorg je voor genoeg afstand tussen je zetel en het toestel? Dan haal je het maximale uit wat 4K en UHD te bieden hebben. Het beeld zal absoluut mooier en scherper zijn. Smaken verschillen, maar daar kan je niet omheen.

Nog een extra tip: kijk zeker ook eens naar de zogenaamde verversingssnelheid van je nieuwe tv met 4K. Dat zijn het aantal frames dat je per seconde op je toestel ziet. Hierbij is er een belangrijk verschil tussen 50 en 60 Hz, versus 100 of 120 Hz. Hoe hoger de verversingssnelheid, hoe vloeiender je beeld is.

Zeker wanneer je al eens naar een voetbalwedstrijd of een goede actiefilm kijkt is de meerprijs de moeite waard. De bewegingen komen dan mooi vloeiend in beeld. Ook voor gamers op bijvoorbeeld een PlayStation 4 of 5, een Xbox One of Xbox Series C krijg je een beter beeld als je de console aansluit op je tv met een HDMI-kabel.


Kan ik 4K-kijken op Netflix? En hoe zit het met UHD blu-rays?

Alles hangt af van het programma dat je bekijkt: dat moet namelijk beschikbaar zijn in ultra high definition. Als dat niet zo is, kijk je in Full HD, zelfs als je tv is uitgerust met 4K. Gelukkig bieden veel televisies een oplossing voor dit probleem. Dankzij 4K-upscaling verbeteren ze de kwaliteit van Full HD-inhoud zodat het beeld in de buurt komt van wat Ultra HD biedt.

Maar het goede nieuws is dat op Netflix de meeste originele series beschikbaar zijn in 4K. Alle klassiekers zoals La Casa de Papel, Stranger Things, The Crown of Seks Education zijn beschikbaar in 4K-resolutie. Het 4K-beeldformaat is echter alleen beschikbaar met het premium abonnement van Netflix. Dat kost momenteel 17,99 euro per maand. Voor deze prijs bekijk je Netflix ook op vier schermen tegelijk. Een ideale oplossing dus voor gezinnen! En vergeet niet dat je via Proximus ook toegang hebt tot Netflix als tv-optie. Lees er hier alles over.

Je kan natuurlijk ook altijd nog Ultra HD Blu-Ray discs kopen om te bekijken met een Blue-Ray speler.


Wat is nog beter dan 4K UHD LED-tv’s?

Je hebt natuurlijk ook nog het beroemde 8K voor tv’s. Daarbij gaat de beeldkwaliteit van 3.840 x 2.160 pixels zelfs nog verder omhoog, richting 7.680 x 4.320 pixels: het dubbele van ultra-HD. Maar zelfs op dit moment is deze technologie nog steeds iets voor de toekomst. Er is vandaag nog geen enkele film of serie te krijgen in deze resolutie. Er zijn hier en daar televisies in 8K op de markt, maar ze hebben nog wel een stevig prijskaartje.


Wat met 4K en smartphones?

De term ultra-HD is niet alleen iets voor televisietoestellen. De meerderheid van de nieuwste smartphones in onze webshop maken videobeelden in 4K. Op die manier kan je je meest memorabele momenten in topkwaliteit vastleggen, om nadien af te spelen op je 4K UHD tv. De iPhone 15, Samsung Galaxy S23, OnePlus 11, Xiaomi 13 en de OPPO Reno10 Pro 5G zijn voorbeelden van smartphones die op dit gebied voorop lopen. Sommige smartphones kunnen zelfs al in 8K filmen.

Om te genieten van het snelste internet, zit je helemaal goed met het Flex-pack! Dit pakket biedt je een onbeperkte internetverbinding thuis, een mobiel abonnement naar keuze en toegang tot 80 tv-zenders én de Pickx-applicatie.

Ontdek Flex nu meteen!

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie