4K voor je TV: wat is dat?

Gepubliceerd op 02/11/2022 in Gouden tips van…

4K voor je TV: wat is dat?

Een tv met 4K of ultra-hd resolutie. Je hebt er vast ook al wel over gehoord. Misschien ben je van plan om zo’n toestel te kopen. Maar wat is het verschil tussen een 4K ultra-hd tv en klassieke full-hd? En hoe zit het precies met zaken zoals 8K en HDR? Wij zochten het allemaal voor jou uit.

Wat is 4K of ultra-hd?

De term 4K of ultra-hd heeft alles te maken met de hoge resolutie van het beeld. Hierbij heeft je smart-tv vier keer zoveel pixels, in vergelijking met een klassieke full-hd tv. Concreet zijn dit 3840 x 2160 pixels, tegenover 1920 x 1080 pixels. En of je nu een tv met 4K van Samsung of een ander merk koopt: dit is overal precies hetzelfde.

Daarnaast zijn er tegenwoordig heel wat nieuwe tv’s die zelfs nog meer te bieden hebben. Dit zijn dan de zogenaamde 4K HDR tv’s. Deze afkorting staat voor High Dynamic Range. De technologie zorgt ervoor dat zowel zeer donkere als zeer heldere delen van het beeld worden weergegeven, zoals het écht hoort. Zwart is dus écht zwart. En dat is zeker aangenaam als je favoriete serie op pakweg Netflix niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk wat donkerder is. UHD en 4K vullen elkaar dus geweldig goed aan. Je ziet hiermee namelijk ook nog eens veel meer details.


Is het de moeite om een tv met 4K of ultra-hd te kopen?

Jazeker. Al spelen de omstandigheden in je living natuurlijk ook wel mee. Neem je een grote tv en zorg je voor genoeg afstand tussen je zetel en het toestel? Dan haal je het maximale uit wat 4K en UHD te bieden hebben. Het beeld zal absoluut mooier en scherper zijn. Smaken verschillen, maar daar kan je niet omheen.

Nog een extra tip: kijk zeker ook eens naar de zogenaamde verversingssnelheid van je nieuwe tv met 4K. Dit zijn het aantal frames dat je per seconde op je toestel ziet. Hierbij is er een belangrijk verschil tussen 50 en 60 Hz, versus 100 of 120 Hz.

Zeker wanneer je al eens naar een voetbalwedstrijd of een goede actiefilm kijkt is de meerprijs de moeite waard. De bewegingen komen dan mooi vloeiend in beeld. Ook voor gamers op bijvoorbeeld een PlayStation 4 of 5 is dit een voordeel.


Kan ik 4K-kijken op Netflix? En hoe zit het met UHD blu-rays?

Enig addertje onder al dat gras: wat je bekijkt moet ook wel echt in ultra high quality worden aangeboden. Anders kijk je nog altijd gewoon in full-hd, zelfs wanneer er 4K in je tv zit. Nu, heel wat televisietoestellen hebben daar een oplossing voor aan boord. Met 4K upscaling verbeteren ze de kwaliteit van content in full-hd, zodat de beelden in de buurt van ultra-hd komen.

Het goede nieuws: op Netflix zijn de meeste Original Series gewoon in 4K beschikbaar. Klassiekers zoals La Casa de Papel, Strangers Things, The Crown en Squid Game bekijk je voortaan in hoge resolutie. Deze beeldkwaliteit is echter wel alleen beschikbaar in het Premium-abonnement van Netflix. Deze kost momenteel 17,99 euro. Voor deze prijs kan je ook op vier schermen tegelijk kijken. Ideaal voor gezinnen!

Verder kan je natuurlijk ook Ultra HD Blu-Ray Discs kopen, om met een van de bijhorende 4K Blu-rayspelers te bekijken.


En wat komt er nog na 4K UHD led tv’s?

Onder kenners is er sprake van 8K. Hiermee gaat de beeldkwaliteit van 3.840 x 2.160 pixels verder omhoog, richting 7.680 x 4.320 pixels: het dubbele van ultra-hd. Maar zelfs op dit moment is deze technologie nog steeds iets te ver weg. Er is vandaag nog geen enkele film of serie te krijgen in deze resolutie. Er zijn hier en daar televisies in 8K op de markt, maar ze hebben nog wel een stevig prijskaartje aan zich hangen.


Wat met 4K en smartphones?

De term ultra-hd is niet alleen iets voor televisietoestellen. De meerderheid van de nieuwste smartphones in onze webshop maken videobeelden in 4K. Op die manier kan je je meest memorabele momenten in topkwaliteit vastleggen, om nadien af te spelen op je 4K UHD tv. De iPhone 14, Samsung Galaxy S22 5G, OnePlus 10 Pro, Xiaomi 12T Pro en OPPO Find X5 zijn voorbeelden van gsm’s, die op dat gebied helemaal mee zijn. Sommige smartphones kunnen zelfs al in 8K filmen.

Wil jij niets liever dan een 4K Smart TV in je woonkamer? Dan hebben we goed nieuws! Kies nu voor Flex met internet, mobiele data en tv en krijg een Samsung 55 inch QLED 4K Smart TV mét soundbar en draadloze subwoofer voor slechts 249 euro extra of een Samsung 55 inch 4K LED Smart TV voor 99 euro extra. Van net wat je nodig hebt tot alles onbeperkt: jij beslist!

Bestel nu je Flex met cadeau

Actie geldig tot en met 2 januari 2023. Zolang de voorraad strekt. Enkel voor nieuwe internetabonnees.

Sophie

Het web en apps, dat zijn m’n grootste passies. Yep, ik hoor ook bij de FOMO-club. Je zal me dus nooit zonder m’n smartphone zien! #friends #family #travels #web #popculture #graphicdesign #art #fun

Andere artikels van Sophie

Categorieën