5G-cases die de toekomst vormgeven

Gepubliceerd op 31/05/2024 in Klanten vertellen

5G is een accelerator voor innovatie en groei. Van verbeterde connectiviteit tot innovatieve toepassingen: 5G opent de deur naar een wereld vol mogelijkheden voor bedrijven van alle groottes en uit alle sectoren. Dat de mogelijkheden eindeloos zijn, bevestigen onderstaande cases.

5G-cases die de toekomst vormgeven

Een drone vliegt rond in het magazijn en maakt in real time beelden van de voorraad. Deze beelden worden vervolgens via 5G doorgestuurd naar servers waar een AI-algoritme ze verwerkt. Het is allang geen toekomstmuziek meer. Meer precisie, snelheid en veiligheid met een systeem dat aan verschillende sectoren kan worden aangepast. Medische sector, transport, defensie … De mogelijkheden zijn eindeloos, betrouwbaar en robuust.

Voorspellend onderhoud in de industrie

I-care ontwikkelde een toepassing die mogelijke storingen van machines, de levensduur van onderdelen en de mate van hun slijtage voorspelt via de analyse van data die het met industriële sensoren verzamelt. In het Waalse onderzoekscentrum A6K werkte I-care samen met Proximus NXT en Multitel een proefopstelling uit waarbij het verzamelen van sensordata over 5G verloopt.

Lees hoe I-care dat aanpakt

Een gegarandeerde verbinding via privaat 5G-netwerk

RTBF’s liefdadigheidsactie Viva for Life is een vaste waarde op kerstavond. Vorig jaar deed de RTBF samen met Proximus NXT een test waarbij het doorsturen van livebeelden via 5G verliep. De private 5G-antenne, die speciaal voor het evenement werd geïnstalleerd, garandeerde een constante bandbreedte en doorstroming, met downstreamsnelheden tot 1 Gbps en upstreamsnelheden van meer dan 100 Mbps. Dankzij het private 5G-netwerk kon de RTBF rekenen op een gegarandeerde bandbreedte, zonder risico op verzadiging van het netwerk.

Lees meer over 5G op Viva for Life

Cashless betalen op events

Het gebruik van cash vertoont duidelijk een dalende trend, ook aan de bar of bij de foodtruck op een evenement. Maar om vlot cashless te betalen, is een stabiele netwerkverbinding met een gegarandeerde capaciteit onmisbaar. Dankzij slicing van het 5G-netwerk kan dat. Op de momenten dat het mobiele netwerk verzadigd raakt, blijft het betalingsverkeer via die toestellen heel vlot verlopen omdat er een deel van het netwerk daar speciaal voor wordt gereserveerd. De andere toestellen vallen op dat moment terug op een draadloos netwerk.

Lees hoe Wintermonde en Cirque@Taque het hebben aangepakt.

Nieuw tijdperk voor transport en logistiek

In de transport en logistiek speelt de digitalisering zich op heel diverse fronten tegelijk af. Het was ooit de sector bij uitstek van de papieren documentenstromen. Die werden eerst vervangen door e-mail, daarna door platformen voor data-uitwisseling. Dankzij AI en realtime tracking leiden die platformen nu veel sneller tot de juiste informatie. Meer nog, ze beschikken over de data die als brandstof fungeren voor oplossingen met generatieve en predictieve AI. Denk aan automatisch gegenereerde rapporten, maar ook aan voorspellend onderhoud en het voorkomen van defecten.

Tegelijk is het AI die de evolutie richting onbemande, zelfrijdende, vliegende of varende toestellen mogelijk maakt. Ook die beweging steunt op data en de razendsnelle analyse ervan.

Lees meer over 5G in de logistiek

5G hertekent de gezondheidszorg

AZ Groeninge in Kortrijk rolt samen met Proximus NXT als eerste ziekenhuis van de Benelux een privaat 5G-netwerk uit. Dat zal een innovatieve omgeving creëren die de gezondheidszorg voorbereidt op de uitdagingen van de toekomst. De focus ligt op toepassingen rond zorg op afstand, klinische communicatie en training. Er zijn onder meer testen gepland rond het gebruik van 5G bij onder meer robotchirurgie, de monitoring van patiënten via biosensoren en een AR/VR-omgeving voor de opleiding van medisch en verpleegkundig personeel.

Lees de aanpak van AZ Groeninge

De bezettingsgraad van het magazijn bedroeg 67%. Dankzij AI kunnen we daar een stijging van 30% realiseren.

Yanneck Adolphe, hoofd Onderzoek en Ontwikkeling bij Deltrian

De drone, een onschatbare bondgenoot voor stockbeheerders

De drone vliegt rond in het magazijn en maakt in real time beelden van de inventaris. Bij Deltrian doet het AI-algoritme het werk van een operator die langs elke doos zou moeten lopen om een QR-code te scannen. De beelden worden vervolgens via 5G doorgestuurd naar servers waar een AI-algoritme ze verwerkt, labels herkent, artikelen telt en ze in verband brengt met specifieke zones.

Lees de case van Deltrian over voorraadbeheer

Wil u een 5G-project ontwikkelen en implementeren voor uw onderneming? Onze 5G-experts ondersteunen u van projectdefinitie tot implementatie.

Contacteer mij Nieuw venster

One

One is het ICT-vakblad van Proximus voor CIO’s en ICT-professionals van grote en middelgrote ondernemingen. 

Andere artikels van One