Thibaut Courtois frustreert Chelsea en bagatelliseert het uitzonderlijke

Sport |

Woensdagavond in de heenwedstrijd van de CL-kwartfinale tussen Real Madrid en Chelsea toonde doelman Thibaut Courtois zich weer maar eens onklopbaar. Het wordt stilaan een gewoonte. Tot grote wanhoop van de Engelsen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Met een droge 2-0 thuiszege neemt Real Madrid alvast een stevige optie op de halve finales in de Champions League. De Koninklijke kon daarbij rekenen op de usual suspects. Karim Benzema natuurlijk, de aanvalsleider en topschutter van de club. Marco Asensio als efficiënte luxe-invaller. Zij tekenden voor de twee doelpunten. Maar laat ons ook de derde uitblinker niet vergeten: onze landgenoot Thibaut Courtois. Die met enkele wereldsaves nog maar eens een clean sheet liet optekenen.

Vooral zijn redding in de eerste helft op een inzet van Raheem Sterling deed de monden openvallen van verbazing. Een intikker zo leek het, laag in de hoek, prima gedaan van Sterling. Maar met een ultieme kattenreflex ranselde de Real-goalie de bal nog uit zijn doel. “Ik had een goede reflex in huis en was heel blij met die redding”, stopte Courtois na afloop zijn tevredenheid niet weg. “Het was een belangrijk moment, waarmee ik de ploeg op weg zette naar een clean sheet. Ik kreeg tijdens de rust de beelden te zien: het was een prima save. (lacht) Vooral omdat het zo kort bij mij gebeurde, op amper twee meter voor mijn neus.”


Beste doelman ter wereld

De grote kracht van Courtois is dat hij zelfs in wedstrijden waar hij amper werk krijgt op te knappen, toch pal staat op de cruciale momenten. Een kwestie van focus, maar uiteraard ook van uitzonderlijk talent. Met zijn lange grijparmen kan hij ballen halen waar de meeste andere keepers slechts naar kunnen kijken. Voor een man van zijn lengte (2 meter) is hij ook bijzonder lenig en snel tegen de grond. Een erfenis van zijn volleybalverleden, want als jong kind speelde hij vaak volleybal in de tuin. Zijn vader en zijn zus haalden in die sport zelfs een hoog niveau.  “Een bal gaan plukken is één ding”, weet ook Thibaut te vertellen, “maar snel tegen de grond gaan, is iets anders. Hoe groter je bent, hoe lastiger dat is. Maar voor mijn lengte ben ik behoorlijk snel, dat is toch een kwaliteit.”

Dat de Belgische nummer één het allemaal zo eenvoudig doet lijken, speelt eigenlijk in zijn nadeel. Hij bagatelliseert zo het uitzonderlijke. Dat speelt hem voornamelijk parten bij individuele prijsuitreikingen. In 2018 kreeg hij wel de trofee als beste doelman ter wereld toebedeeld, met grote dank aan zijn fenomenale prestaties op het WK in Rusland, maar los daarvan heeft hij al meermaals naast een individuele bekroning gegrepen. Onbegrijpelijk, want zonder hem had Real bijvoorbeeld nooit de Champions League gewonnen vorig seizoen.

Vijftiende CL-triomf?

De Madrileense topclub beschikt over een ervaren middenveld van wereldniveau. Een gerodeerde aanvalslinie die uiterst efficiënt werkt. Maar het is die kolos in het doel die zoveel tegenstanders misschien nog het meest angst inboezemt. Spitsen slaan aan het twijfelen wanneer Courtois voor hen opduikt. Die mentale strijd heeft Real al voor de aftrap gewonnen.

Dat zagen we woensdagavond weer tegen Chelsea en ook in de succesvolle CL-campagne van vorig seizoen: wie de nul houdt, heeft aan een kansje genoeg om de genadestoot uit te delen. Zo had Courtois vorig seizoen letterlijk een bepalende hand in de veertiende CL-triomf van de Koninklijke en wie weet straks opnieuw in de zoektocht naar een vijftiende beker met de grote oren. Want geen kat die gelooft dat Chelsea in de terugwedstrijd voorbij ‘El Muro’ geraakt. Toch?

Volg de UEFA Champions League integraal op de zenders van Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus. Blijf verder op de hoogte van alle actualiteit (samenvattingen, interviews, magazines...) dankzij de verschillende aanbiedingen en talrijke inhoud van Pickx op televisie en onze website.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Meer lezen:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top