League of Legends: De transfermarkt van LEC

League of Legends | We overlopen samen met jou de grootste transfers die tijdens het tussenseizoen hebben plaatsgevonden in League of Legends.

Door Proximus

Deel dit nieuws

De LEC gaat opnieuw van start deze vrijdag om 18 uur met een clash tussen Team Vitality en MAD Lions. De Europese teams die niet hebben deelgenomen aan de Mid-Season Invitational, gewonnen door het Chinese RNG, vliegen er na een pauze van twee maanden opnieuw in.

Een pauze die door ploegen die geen straffe prestaties wisten te leveren, vaak gebruikt wordt om hun team wat aan te passen of stevig bij te trainen. Verschillende teams hebben hun spelers naar Zuid-Korea gestuurd voor een bootcamp van meerdere weken. Dit terwijl de kampioenen van elke regio, behalve China, naar een nieuwe editie van MSI trokken.

Stoelendans bij BDS

Een ploeg die niet bij de pakken is blijven zitten, is ongetwijfeld Team BDS. Een van de Europese teams die de meeste aanpassingen heeft doorgevoerd. Hun eerste team, dat in LEC speelde, beëindigde het reguliere seizoen op de voorlaatste plaats. Eén plaatsje boven Astralis en zo greep het naast de play-offs. Het seizoen was ook het debuut van het team uit de LEC, na de overname van het slot van Schalke 04. 

Er werd dus een volledig nieuw roster bijeengesprokkeld voor het begin van het seizoen, voornamelijk met veel jonge rookies die in de LFL hebben gespeeld, vooral in de kleuren van Karmine Corp. Denk maar aan Cinkrof, xMatty en Adam. Nicolas "Atomium" Farnir, de manager van het team, werd een tijdje terug geïnterviewd door Proximus Esports en gelooft in het langetermijnproject: "Wij zijn voorstander van een langetermijnvisie. Wij zijn niet bang om een rookie toe te voegen aan ons team, maar dan wel eentje die veelbelovend is en tijd krijgt om zich te ontwikkelen.”.


Team BDS LFL en LEC rosters verzameld voor een bootcamp in Korea - © Team BDS 

Het lijkt er wel op dat de keuze voor de jeugd niet direct vruchten heeft afgeworpen. Een jongere krijgt de kans om terug te gaan en wat ervaring op te doen in de LFL. Het team heeft namelijk een besluit genomen dat we in Europa al eens hebben gezien en stuurt een deel van de ploeg terug naar het academische team. Voor de volgende split, keert Adam "Adam" Maanane terug naar de LFL-ploeg. Hij wordt vervangen door Tobiasz "Agresivoo" Ciba, terwijl Robert "Erdote" Nowak de plaats inneemt van support Dino "LIMIT" Tot, die naar de bank is gestuurd. Het mid-jungle duo blijft hetzelfde, dus Jakub "Cinkrof" Rokicki en Ilias "NUCLEARINT" Bizriken verschijnen op het strijdtoneel in de LEC. 

Bij Misifts zagen we dezelfde strategie, toen de topplanner van het LFL-team, Irrelevant, van plek wisselde met HiRit. 

Nisqy verschijnt terug op het toneel

Waar reikhalzend naar werd uitgekeken, was de terugkeer van de Belg Yasin "Nisqy" Dinçer. Na de slechte resultaten van Fnatic tijdens de laatste wereldkampioenschappen, drong vernieuwing zich op binnen het team. Uiteindelijk werd de topside van het team vervangen en werd dus afscheid genomen van Adam, Bwipo, die naar Team Liquid werd gestuurd, en Nisqy, die op de bank werd gezet. 

Na een onderbreking van de competitie, keert de Belg in het truitje van MAD Lions terug naar de LEC. In 2021 won het Spaanse team de Europese Champions Trophy twee keer. Nu liep het een pak minder vlot en met een zevende plaats in het eindklassement werd het de eerste ploeg die na een titel naast de play-offs greep.

Om het tij te doen keren, wordt de Belg nu in de strijd gegooid. Het team worstelt nog steeds om spelers te vinden om hun gameplan op te baseren, na het vertrek van Humanoid en Carzzy. Zij vertrokken eind 2021 naar Fnatic en Team Vitality. 

Laatste kans voor Team Vitality

De grootste teleurstelling van de Spring Split was zonder twijfel de prestatie van het Franse team. Naar eigen zeggen een van de beste teams in de competitie, maar de resultaten blijven voorlopig uit. Ze zouden om de titel gaan spelen, maar de Bees konden de play-offs slechts via een achterpoortje bereiken, door het reguliere seizoen als zesde af te sluiten. De spelers gaven de voorkeur aan de BO3 boven de B01 die in het reguliere seizoen werd gespeeld, maar na slechts twee wedstrijden zat de competitie er voor Vitality al op. 

Verandering was nodig en die is er ook gekomen. De jungler van het team, Oskar "Selfmade" Boderek, betaalt het gelag en moest vertrekken. "League of Legends is een complex spel waar verschillende speelstijlen moeten samenwerken. Als je twee andere stijlen niet kan combineren om succes te boeken, dan moet je nieuwe dingen proberen", zei het management van de ploeg in een verklaring op Twitter. 

Om hem te vervangen, koos het team niet één, maar wel twee spelers. Kang “Haru” Min-seung werd als titularis binnengehaald. De naam klinkt misschien niet meteen bekend in de oren, maar hij is wel degelijk een grote aanwinst voor Vitality. De Koreaan maakte in 2017 deel uit van het roster van SSG, toen het team de wereldbeker in de lucht mocht steken.

Als extra versterking, koos het team voor nog een andere speler. De Chinees Zhou “Bo” Yang-Bo is de reservespeler van het team.

Maar ervaring leert ons dat je portefeuille opentrekken geen garantie is op succes in esports. Laat ons hopen voor Vitality dat Haru wel slaagt en kan doen wat Selfmade niet gelukt is.

Grote veranderingen bij Astralis

Met een volledig terechte laatste plaats in de laatste split, zijn de veranderingen bij Astralis niet verrassend. Door de wisselvallige prestaties was toplaner Matti "WhiteKnight" Sormunen de eerste die in maart vertrok en al snel verlieten ook support Hampus "promisq" Abrahamsson en jungler Nikolay "Zanzarah" Akatov het schip. 

Dat betekent nu dat we spelers zullen terugzien die al op het LEC-podium hebben gestaan, toen de competitie nog doorging onder de LCS EU-tag. Kiss "Vizicsacsi" Tamás keert terug naar de Europese competitie na zijn periode bij Gamers Origin in de LFL. Andrei "Xerxe" Dragomir maakt ook een comeback. Na passages bij verschillende grote teams zoals Origenes, UOL en Splyce, heeft de Roemeen net een seizoen doorgebracht bij Immortals aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. 

Lee "JeongHoon" Jeong-hoon, de nieuwe support van de ploeg, moest dan weer een andere oceaan oversteken om zich bij zijn nieuwe teamgenoten te voegen. De Zuid-Koreaan speelde in het academische team van Fredit BRION in het LCK Challengers-circuit. 

Dat is het voor deze (kleine) transfermarkt in het tussenseizoen. Nu kunnen we enkel de start van de competitie afwachten. Kleine herinnering: die start op vrijdag 17 juni. MAD Lions en Team Vitality openen de dans met de openingswedstrijd om 18.00 uur. Wie denk jij dat de Summer Split 2022 zal winnen?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top