Esports in 2022: de competities die je dit jaar niet mag missen

Esports | ESL Pro League, IEM, Six Invitational, The International, de Worlds van League of Legends en tal van andere grote evenementen staan de komende twaalf maanden op de planning. We overlopen alle verschillende competities die je nu al in je agenda voor 2022 moet zetten.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Het jaar 2021 werd er eentje om in te kaderen voor esports! De competities mochten terugkeren naar LAN-toernooien en het grote publiek mocht kennismaken met de serie Arcane. Esports is er dus in geslaagd om een nog breder publiek aan te trekken de voorbije twaalf maanden.

De meeste grote evenementen ken je misschien wel al, maar een overzichtje kan natuurlijk nooit kwaad. Je kan samen met ons enkele evenementen en competities (her)ontdekken waar je dit jaar ongetwijfeld nog van zal horen.

Een nieuw CS:GO-circuit

Ondanks dat de game een dagje ouder wordt en het dalende aantal spelers, is Counter-Strike nog steeds van de partij. Dit jaar steekt het circuit ook in een nieuw jasje door de hervorming van de ESL Pro Tour, die in september werd aangekondigd. Met zo’n 25 evenementen op de planning tot begin 2023, hebben de fans heel wat om naar uit te kijken.

Kalender ESL 2022 – © Riot Games

En we hoeven niet lang te wachten om te genieten van de eerste grote klepper. Volgende maand wordt er al geknald in de befaamde Spodek Arena voor de IEM Katowice.

Nadat de editie in 2021 nog last minute werd geannuleerd voor het publiek, terwijl een deel zelfs al ter plaatse was, keert iedereen in 2022 terug voor de hoogmis van Counter-Strike in zijn oorspronkelijke format. Van 15 tot 27 februari maken de teams kans op de prijzenpot van in totaal 1 000 000 dollar. Enkele maanden later gaat de competitie door in Keulen. Daar nemen de beste ploegen ter wereld het opnieuw tegen elkaar op voor dezelfde prijzenpot, en de eer natuurlijk.

Maar ESL is niet de enige speler in het grote circuit van toernooien voor de FPS van Valve. Sinds het prille begin in 2017 is organisator BLAST in 2022 uitgegroeid tot de enige die naast ESL een echte esportscompetitie op poten zet. Want hoewel PGL met trots kan zeggen dat het de enige Major van het afgelopen jaar kon organiseren, gaat wat BLAST doet veel verder dan het opzetten van een enkel evenement.

TO heeft een echt ecosysteem uitgebouwd, door het in te passen in de weinige lege momenten die ESL in het schema van de teams heeft gelaten. En gezien het niveau van de productie tijdens de laatste evenementen van het circuit, raden we je aan om de volgende BLAST-evenementen, waarvan de kalender enkele dagen geleden werd onthuld, in het oog te houden.

League of Legends : de verschillende nationale competities in de schijnwerpers

Laten we eerlijk zijn: elke fan van League of Legends kent de competitieve kalender van de MOBA van Riot Games zo goed als van buiten. In het algemeen is de kalender al verschillende jaren niet veranderd, hoewel er in sommige leagues een paar kleine wijzigingen zijn geweest. De belangrijkste evenementen zijn dezelfde gebleven.

Tussen de splits door kunnen we de MSI noemen, een toernooi halverwege het seizoen waarin de beste ploegen van de verschillende grote competities van het vorige segment worden samengebracht. En de wereldkampioenschappen, waarin elk jaar een maand lang gestreden wordt voor de titel van beste ploeg ter wereld.

© LFK-L

Maar dit jaar kent de competitie op een ander niveau een enorme explosie. Met de grotere bekendheid die teams met het imago van populaire streamers hebben vergaard, krijgen de ERL’s (de nationale competities, nvdr) niet langer een sticker van ‘mindere kwaliteit’ opgekleefd zoals vroeger het geval was.

We zien dat de LFL, de Franse competitie, sterker wordt. Zowel het niveau als de populariteit schieten de hoogte in. Volgens de verschillende ratings verschillen onze buren dan ook niet veel van de LEC, dé competitie van Europa. De populariteit van Karmine Corp stuwde de competitie naar 183 709 kijkers tijdens de Summer Split 2021. Een cijfer dat zelfs nog steeg tot 201 000 kijkers voor de eerste wedstrijd van het team met de Zweedse ADC Rekkles, net gerekruteerd door G2 Esports.

© European Masters

Maar de teams van je favoriete streamers mag niet de enige reden zijn om deze nationale competities op de voet te volgen. Deze competities zijn namelijk een echte kweekvijver van talenten geworden voor teams uit de traditionele grote competities. Terwijl sommige topteams niet meer aarzelen om jong talent uit deze minder bekende teams te rekruteren, zijn sommige van deze competities ook een uitstekend alternatief voor professionals uit het topcircuit die aan het einde van een hectische mercato soms zonder team zitten.

Riot beschouwt de Benelux als één en dezelfde regio, en deze regio heeft ook een eigen competitie: de Elite Series, waarover je alle informatie hier op Pickx Esports kunt vinden. Dus als enkele LEC-wedstrijden per week niet genoeg zijn om je honger te stillen, kunnen we je alleen maar aanraden om eens een kijkje te nemen bij deze verschillende competities die half januari van start zijn gegaan. Nog een leuk extraatje is de European Masters die de beste teams uit de nationale competities samenbrengt en waar je heel veel spelers kan zien debuteren voor ze hun carrière helemaal lanceren.

Niet te missen

Er zijn ook titels die minder bekend in de oren klinken dan de twee grote namen die hierboven zijn genoemd, maar die toch internationaal erg bekend zijn. Laten we deze evenementen eens onder de loep nemen. Nadien duik je zelf misschien wel in het competitieve universum van die games.

The International

Wie al een tijdje met esports bezig is, heeft ongetwijfeld al eens gehoord van The International. Hoor je het in Keulen donderen? Geen probleem! Het is niet alleen historisch gezien een monument, ook de prijzenpot is enorm. Met maar liefst 40 miljoen dollar in 2021 is de competitie nog steeds de meest lucratieve in de esports.

© The International

Zoals elk jaar brengt de competitie de beste teams van Dota 2 samen, in een vernieuwd formaat. Valve heeft enkele wijzigingen in het toernooi aangekondigd. Zo worden verschillende wildcards verdeeld in een soort qualifier. De teams van TI 22 worden vervolgens verdeeld in 2 groepen van elk 10 clubs. Aan het einde van de groepsfase verlaten 4 teams het toernooi, in plaats van 2, zoals de afgelopen jaren het geval was bij The International. De wedstrijd werd uitgesteld in oktober, maar vindt nu normaal gezien in augustus plaats.

Smash World Tour

We gaan nog eens gebruikmaken van je jeugdherinneringen. Als je problemen had om zotte combo’s uit te voeren met Mario, Kirby, Pacman en andere personages, kijk je wellicht vol verbazing naar wat sommige spelers uit hun controller toveren. En waar kun je dit beter bewonden dan in de Smash World Tour! Na een moeilijke periode tijdens de gezondheidscrisis, vindt de esportscompetitie van Super Smash Bros Melee en Smash Bros Ultimate stilaan het normale ritme terug.

De finales van de competitie in 2021 vonden nog maar net plaats in december, maar we raden je toch aan om het circuit te volgen. Heel wat fans zijn er helemaal weg van en beschouwen de competitie zelfs als een van de leukste in esports.

Six Invitational

Het topevenement van Rainbox Six Siege verhuist van Montreal naar Zweden, drie weken voor de start! Canada, dat de competitie in 2020 nog organiseerde, telt dus een grote competitie minder. De gezondheidsmaatregelen bemoeilijken de taak van ESL en Ubisoft, de organisatoren, opnieuw.

Ninjas in Pyjamas vieren de zege in 2021 – © Ubisoft

De Six Invitational is dan wel niet de meest bekeken competitie ter wereld, maar het is echt wel de moeite om te volgen op de kanalen van Twitch van 8 tot 20 februari. Daar kan je genieten van een prachtige show die de productie in elkaar bokst.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top