RIP 2018 : Ook de Belgische showbizz verloor enkele opmerkelijke persoonlijkheden

Films | In 2018 legden heel wat bekende film-, tv- en muzieksterren het loodje. Ook de Belgische showbizz verloor enkele opmerkelijke persoonlijkheden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wij selecteerden de opvallendste namen uit de trieste lijst. Deze sterren uit de Belgische showbizzwereld ruilden het voorbije jaar het tijdelijke voor het eeuwige. Of ook eeuwige roem hun deel zal zijn, dat zal de tijd uitwijzen.

Op de foto : Walter Capiau, Désirée Viola en Terry Van Ginderen

Peter van Dam (20/02/1952 - 6/01/2018)

Op 6 januari overleed radio-dj Peter van Dam aan een slepende ziekte. Hij was amper 65. Van Dam was het pseudoniem van Peter Nijdens en radiopinonier uit de tijd dat vrije radio maken in de Benelux nog 'staatsgevaarlijk' was. Peter debuteerde in 1972 als dj bij zeezender Radio 199 (later Radio Caroline), daarna bij Radio Atlantis en Radio Mi Amigo, de beroemde zeezender van Sylvain Tack die opereerde vanuit Playa d'Aro in Spanje.

In 1977 vertrok Peter naar Hilversum om er de eerste en enige Belgische Hilversum 3 dj te worden. Hij werkte ook voor de Tros, de Avro en de KRO. Toen Mike Verdrengh in 1989 samen met Guido Depraetere VTM opstartte, had Mike geen tijd meer voor het halfuurtje dat hij presenteerde op Radio Luxemburg 208 AM. Peter van Dam volgde Mike op bij RTL. Daarnaast werd hij één van de vaste stemmen van VTM voor trailers, aankondigingsspots van de zender en als voice-over bij verschillende televisieprogramma's.

In 1994 werd hij de muzieksamensteller van het Nederlandse station Radio 10 Gold, tot hij in 1997 aan een nieuw avontuur begon. Samen met met Radio 10-oprichter Jeroen Soer en Radio 2 top 30-presentator Guy De Vynck richtte hij Radio Flandria op, die vanuit Luxemburg in heel Vlaanderen op de kabel met een Sky Radio-achtig format uitpakte. Daarnaast dook van Dam nog op bij allerlei zenders, zoals NRJ, Maeva FM en Radio Contact en presenteerde hij bij Mi Amigo International, een streamingstation met FM-zenders in Spanje en een kortegolfzender voor de rest van de wereld.

Lies Lefever (8/02/1980 - 10/01/2018)

Stand-upcomédienne en liedjeschrijfster Lies Lefever werd op 10 januari door haar echtgenoot dood aangetroffen in haar woning in Asse. Ze was amper 37.  De slechtziende Lefever zou er ten val zijn gekomen en slecht zijn neergekomen. Het parket liet een autopsie uitvoeren, maar die kon de exacte doodsoorzaak niet aan het licht brengen. Kwaad opzet en/of tussenkomst van een derde werd alleszins uitgesloten.

Lefever verbrak haar contract met Pretpraters, het management van onder meer Philippe Geubels en Thomas Smith, en was tijdelijk gestopt met haar comedycarrière. Ze wilde eerst andere persoonlijke problemen oplossen, waaronder een zware depressie.

Als stand-upcomédienne toerde Lefever jaren door Vlaanderen met eigen zaalshows. Ze werd wereldberoemd in Vlaanderen na haar wekelijkse rubriek waarin ze een protestlied zong in De Laatste Show. Ze is ook bekend van De Rode Loper. Lefever nam in 2015 een time-out na een aflevering in Heylen en de herkomst. Daarin vertelde ze dat ze nagenoeg blind werd doordat ze als baby in een beerput werd achtergelaten.

Luc Beyer (9/09/1933- 18/01/2018)

Luc Beyer, gewezen presentator van het tv-journaal op de RTBF, overleed op 18 januari in Frankrijk aan een hartaderbreuk. Hij werd 84 jaar. Luc Beyer de Rycke, geboren in Gent op 9 september 1933, presenteerde gedurende 18 jaar, van 1961 tot 1979, het tv-journaal. Nadien begon hij een politieke loopbaan, onder meer als liberaal gemeenteraadslid en later provinciaal raadslid in Gent. Van 1979 tot 1989 was hij ook Europees Parlementslid.

JP Van Haesendonck (18/1/2018)

Op 18 januari overleed muziekproducer en -uitgever Jean-Pol Van Haesendonck na een slepende ziekte. Jean-Pol was in het muziekmilieu vooral bekend onder zijn alias JP Van en lanceerde heel wat muziekgroepen via zijn eigen platenlabel. Tegelijk was hij ook lokaal geëngageerd in de buurt waar hij woonde. Zo voerde hij in het centrum van Halle geregeld actie met raamaffiches. Hij startte ook een lokaal initiatief op met deelfietsen.

JP Van richtte in 1987 het label Boom!records op en bracht talloze albums en singles uit met een duidelijke voorliefde voor sixties rock, psychedelica, garagerock en gitaarpop door bekende, maar ook obscure Belgische bands. Veel van die platen zijn nu zeer gewild en worden beschouwd als een belangrijk hoofdstuk in de geschiedenis van de Belgische rock. In 2015 bracht de producer nog zijn eigen plaat uit, met de titel 'JP Van plays freakbeat'. Die plaat beschouwde hij als zijn testament.

Mario Guccio (1954 - 20/1/2018)

Op 20 januari overleed Mario Guccio, zanger van de Belgische rockgroep Machiavel, op 64-jarige leeftijd in Sicilië. De zanger had al een tijd last van gezondheidsproblemen. De week voordien kondigde de band nog aan dat Guccio in het ziekenhuis lag. Drummer Marc Ysaye zou hem tijdelijk vervangen.

De rockformatie Machiavel uit Franstalig België werd opgericht in 1974 en hun muziek werd vaak vergeleken met die van bands als Emerson, Lake & Palmer, Genesis en Yes. Ze kenden hun hoogdagen in de jaren ’70 en ’80.

De Belgische muziekscène moet verder zonder Mario Guccio van Machiavel

Terry Van Ginderen (8/09/1931 - 30/01/2018)

Op 30 januari overleed de legendarische omroepster en tv-presentatrice 'Tante' Terry van Ginderen op 86-jarige leeftijd aan de gevolgen van een longontsteking. Tante Terry, of Terry Van Ginderen, was in de jaren zestig één van de pioniers van jeugdprogramma's op de televisie. Ze presenteerde in de jaren 60 en 70 'Klein, klein kleutertje' op de toenmalige BRT. Samen met Paula Semer en Nora Steyaert behoorde Tante Terry tot de eerste generatie omroepsters van de openbare omroep. Met haar eekhoorn Kraakje was ze de Samson & Gert van haar tijd. Nadien werkte Tante Terry nog voor VTM en werd ze manager van kindsterretje Silvy Melody. Terry bleef tot aan haar overlijden actief als presentatrice van modeshows en ze deed optredens voor bejaarden.

RIP Tante Terry, VRT-icoon en legendarische omroepster en presentatrice

Rita Deneve (6/12/1944 - 31/01/2018)

De Vlaamse zangeres Rita Deneve, vooral bekend van 'De allereerste keer' uit 1971, overleed op 31 januari op 73-jarige leeftijd. Ze scoorde een reeks hits in Vlaanderen zoals 'Juanita Jones' (1968), 'Olé Oké / Op een zomerdag' (1969), 'Dans de hele nacht' (1969), 'Aan 't Meer van Lugano' (1970), 'Het vuur van de liefde' (1971), 'Zonder jou' (1971) en uiteraard 'De allereerste keer', eveneens uit 1971. Dat nummer is een cover van 'Giramondo' van de Italiaanse zanger Nicola di Bari. Di Bari had in tegenstelling tot Rita Deneve amper succes met zijn versie. Ze stond met de hit twaalf weken genoteerd in de Vlaamse hitlijsten. Het nummer is uitgegroeid tot een tijdloze meezinger die het nog steeds goed doet op feesten.

Deneve acteerde ook, bijvoorbeeld in de VTM-reeks 'Slisse & Cesar' en in 'Postbus X' op de openbare omroep. Daarnaast was ze docente aan het Hoger Instituut voor Dramatische Kunsten in Antwerpen.

Wim Claes (29/06/1961 - 24/02/2018)

Op 24 februari overleed de Vlaamse topproducer, arrangeur, componist, songwriter en muzikant Wim Claes. Hij werd amper 56. Voor de leek zal zijn naam misschien niet meteen een belletje doen rinkelen maar iedereen die een beetje met muziek bezig is, kent hem ongetwijfeld. Hij werkte samen met bekende namen als Clouseau, Dana Winner, Sam Gooris en vele anderen. Samen met Emma Philippa en John Terra was hij ook de man achter 'Like The Wind', het nummer waarmee Vanessa Chinitor ons land in 1999 vertegenwoordigde op het Eurovisiesongfestival. Maar hij had nog in tal van andere hits de hand, zoals 'Lilali' van Kim Kay. Eigenlijk kon je binnen de Vlaamse showbizz niet om Wim Claes heen.

Naast zijn activiteiten als producer en songwriter was Wim Claes ook vaak betrokken bij televisieprogramma's over muziek. Van Star Academy tot X-Factor en Idool... de naam Wim Claes was nooit veraf. In zijn lange carrière was Gene Thomas wellicht de artiest waar hij op de meest intense manier mee samenwerkte. Claes was betrokken bij elk project van de zanger en omschreef hem ook als één van zijn beste vrienden.

Zware klap voor Vlaamse showbizz: topproducer Wim Claes (56) overleden

Mark Vanlombeek (8/09/1950 - 4/03/2018)

Op 4 maart overleed voormalig sportjournalist Mark Vanlombeek aan de gevolgen van een uitgezaaide buiktumor. Hij werd 67. Vanlombeek startte zijn mediacarrière tijdens zijn studententijd in 1969 bij omroep Brabant, een regionale zender van de toenmalige BRT, waar hij als losse medewerker aan de slag kon. Vanaf 1975 tot 1999 was hij sportjournalist en wielercommentator voor de BRTN-televisie, waarbij hij vaak samenwerkte met Mark Uytterhoeven. In 1999 stapte hij over naar de VTM waar hij tot einde maart 2010 woordvoerder was. Daarna trad hij op met een theatershow 'Van onze reporter ter plaatse', waarin hij verhalen vertelt uit zijn 40-jarige mediacarrière. In november 2017 stond Vanlombeek nog op de Boekenbeurs om zijn boek over wielrenner Tom Simpson te signeren en panelgesprekken over de Mont Ventoux te voeren.

Bernard Verheyden (20/11/1938 - 15/03/2018)

Op 15 maart overleed de Vlaamse acteur Bernard Verheyden aan een hersenbloeding. Hij werd 79. Verheyden raakte in de jaren 90 vooral bekend door zijn rol als Bompa Lawijt in de VTM-serie 'Chez Bompa Lawijt'. De acteur was ook een vaste waarde in het moppenprogramma 'HT&D'. Begin jaren zestig maakte Verheyden zijn tv-debuut. Zo speelde hij ook mee in de legendarische reeksen Zanzibar, De Paradijsvogels en Wij, Heren van Zichem. Ook in de films De Loteling en Paniekzaaiers acteerde hij mee. In 2000 had hij nog een kleine rol in de soap Wittekerke. Verheyden was getrouwd met Denise Zimmerman, zijn tegenspeelster in 'Bompa'. Zij overleed al bijna 14 jaar geleden. Bernard Verheyden staat links op de foto.

Suzanne Juchtmans (10/12/1933 - 20/03/2018)

Op 20 maart overleed de Vlaamse actrice Suzanne Juchtmans. In de jaren vijftig werkte zij mee aan de Nevelvlek, een culturele kring die in 1951 door Frans Buyens was gesticht en waarvan ook Fernand Auwera, Jan Christiaens, Gust Gils, Hugues C. Pernath, Domien De Gruyter, Walter Tillemans en Julienne De Bruyn deel uitmaakten. Ze speelde onder ander bij het Nederlands Toneel Gent (NTG), Theater Arena, het Bent-Theater. Naast haar theaterwerkzaamheden heeft Juchtmans ook rollen gespeeld voor film-, radio- en televisie. De meesten zullen haar vooral kennen als de Gravin in Familie. Maar ze speelde ook Maman de Praetere in F.C. De Kampioenen en gastrollen in Spoed, Sedes & Belli, De Kotmadam, Flikken, Spoed, Zone Stad, ...

Suzanne Juchtmans (1933-2018)

Lieve Simoens (1927 - 22/03/2018)

Op 22 maart overleed 'tante' Lieve Simoens, de eerste Vlaamse presentatrice van kleuterprogramma's en zus van bekende radiocoryfee Lutgart Simoens. Ze werd 91. Lieve Simoens presenteerde van 1956 tot 1961 het allereerste kleuterprogramma op de jonge Vlaamse televisie. Ze deed pionierswerk. Tante Lieve bedacht, regisseerde en maakte 'Klein Klein Kleutertje', dat elke zondagmiddag rechtstreeks werd uitgezonden  met liedjes, spelletjes, verhalen en poppenkast. Dat resulteerde ook in een reeks van vier publicaties van "Tante Lieve's Vertelboek". In 1961 ontfermde Bob Davidse zich over 'Klein Klein Kleutertje' en hij haalde er Tante Ria en Tante Terry bij. Na een tijd verkaste Lieve Simoens naar de wetenschappelijke uitzendingen en naar schoolradio en -televisie.  Zij ging met pensioen in 1989.

Frank Aendenboom (24/10/1941- 31/03/2018)

Op 31 maart overleed de Vlaamse acteur Frank Aendenboom. Hij werd 76 jaar. Frank Aendenboom is onder meer bekend van zijn rollen in de jeugdreeksen 'Johan en de Alverman' (1965) en 'Dirk van Haveskerke' (1978), maar meer recent was hij te zien in onder meer 'De bossen van Vlaanderen' (1991), 'Lili en Marleen' (1994-2010), 'Matroesjka's' (2005) en 'Crimi Clowns' (2012-2017). Daarnaast acteerde hij ook in meer dan veertig films, waaronder 'Vrijdag' (1980), 'De leeuw van Vlaanderen' (1985), 'Hector' (1987), 'Het sacrament' (1990), 'Brylcream boulevard' (1995) en 'Frits & Freddy' (2010). En niet alleen op het scherm, maar ook op de planken was Aendenboom vaak te zien. Zo was hij medeoprichter van het Antwerpse theatergezelschap Het Raamtheater, waar hij zowel acteerde als regisseerde.

Bekijk hier de eerste aflevering van Johan en de Alverman

Johan Stollz (2/01/1930 – 3/04/2018)

De Vlaamse pianist en componist Johan Stollz liet op 3 april het leven. Hij werd 88 jaar. Stollz was voornamelijk bekend van 'Concerto voor Natasha' en 'Verlangen', het lied waarmee Anneke Soetaert deelnam aan Canzonissima in 1967. De uit Eeklo afkomstige Johan Stollz was een fenomeen in de Vlaamse showbizz. Hij trad ook privé op voor onder andere Elizabeth Taylor en Richard Burton. En hij was huispianist in Hotel Bel Air in Beverly Hills.

Vlaamse showpianist en zanger Johan Stollz is niet meer

Maurane (Claudine Luypaerts) (12/11/1960 - 7/05/2018)

Op 7 mei overleed de Belgische zangeres Maurane. Ze werd 57. Haar levenloze lichaam werd aangetroffen in haar bed in haar woning in Schaarbeek. Maurane (echte naam Claudine Luypaerts) maakte in totaal elf albums. In 1986 bracht ze haar eerste album 'Danser' uit. Haar laatste album, 'Ouvre', dateert van 2014. Vanaf 2016 hield ze het artiestenleven voor bekeken wegens problemen met haar stembanden. Toch werkte Maurane stevig aan haar comeback. De week voor haar dood stond Maurane nog op de planken in het Brusselse Egmontpaleis en op het Paleizenplein. Ze werkte ook aan een nieuw album als eerbetoon aan Jacques Brel, dat voor de herfst van 2018 was gepland. Een nieuwe tournee zou er in 2019 komen.

Maurane kreeg in ons land in 2003 de onderscheiding van ridder in de Kroonorde. In Frankrijk werd ze in 2011 gedecoreerd als officier in de Orde van Kunst en Letteren. Behalve als zangeres was ze ook als actrice actief, meest recent nog in de Franse film 'Le Collier rouge' (2018) van regisseur Jean Becker.

Tim Visterin (13/11/1940 - 28/08/2018)

Op 28 augustus overleed de Vlaamse zanger Tim Visterin. Hij werd 77. In 1970 brak hij door met een vertaling van 'Dites-Moi, Monsieur' van de Franse zanger Jean-Claude Darnal. Het liedje met als bekendste zin "Ach meneer een mooie vogel wil ik zijn, met sterke vleugels alstublieft meneer Merlijn" werd een Vlaamse klassieker. De zangcarrière van de Antwerpenaar duurde niet lang en Visterin ging zich al snel bezighouden met de zakelijke kant van de muziekbusiness. In de jaren zeventig verhuisde hij naar de Verenigde Staten, maar hij keerde in 1991 terug naar Vlaanderen.

Hugo Raspoet (2/11/1940 - 3/10/2018)

Op 3 oktober overleed de Vlaamse kleinkunstzanger Hugo Raspoet. Hij werd 77 jaar. Raspoet was vooral bekend van het lied 'Helena'. Hugo Raspoet brak in 1962 muzikaal door met zijn liedje 'Mijn koningskind' in de televisiezangwedstrijd 'Ontdek de Ster'. In 1969 brak er controverse uit rond het Vaticaan- en pauskritisch lied 'Evviva il papa' dat Raspoet had geschreven voor het BRT-programma 'Stellig Stelling Nemen'. De openbare omroep sloeg de zanger, zijn lied en het hele programma in de ban. Ook zag hij optredens geboycot of geschrapt. In 1970 bracht hij zijn eerste en enige, titelloze album uit. Dat bevat ook het lied 'Helena'. Er volgde nog een single 'Dag Lief', maar Raspoet raakte verbitterd door de overdreven commercialisering van het kleinkunstgenre en de bovenmatige aandacht voor zijn 'Helena'. In 1973 borg hij zijn gitaar op, waarna hij vertaler werd bij de openbare omroep.

Kleinkunsticoon Hugo Raspoet is niet meer

Walter Capiau (28/10/1937 - 4/10/2018)

Op 4 oktober overleed voormalige radio- en televisiepresentator Walter Capiau aan maagkanker. Hij werd 80. Capiau heeft zijn hele leven in de spotlights gestaan en maakte van 'Rad van fortuin' en 'Hoger, lager' begrippen. Maar na beschuldigingen van kindermisbruik schuwde hij de jongste jaren van zijn leven alle publiciteit.

Walter Capiau was jarenlang een van 's lands populairste tv-presentators. Na zijn zondagse radioshow 'Capriolen van Capiau' op Radio 2 werd hij vooral bekend met 'Hoger lager', dat vanaf 1983 te zien was op de openbare omroep, en 'Rad van fortuin', dat hij vanaf 1989 presenteerde op VTM.

In 2011 ontstond echter ophef toen twee mannen in het weekblad Dag Allemaal getuigden dat ze als tieners waren aangerand door Capiau. Op het moment van de feiten waren zij 13 jaar, en was Walter hun scoutsleider van 24. Schoorvoetend gaf Capiau de feiten toe. Omdat de feiten al lang verjaard waren toen ze aan het licht kwamen, moest hij zich niet voor de rechtbank verantwoorden. De televisiecoryfee verontschuldigde zich wel bij zijn slachtoffers, en verklaarde later veel spijt te hebben van de feiten. Het schandaal nekte zijn verdere showbusinessplannen. Zijn geplande comeback in Walters mooiste momenten show ging niet door.

Walter Capiau: een gevallen icoon van de Vlaamse showbizz

Roland Mahauden (21/10/194 - 9/11/2018)

Op 9 november overleed Roland Mahauden, voormalige directeur en vicevoorzitter van het Théâtre De Poche in het Ter Kamerenbos. Hij werd 76.  "Het is een tijdperk dat afgesloten wordt", klonk het bij het theaterinstituut.

Roland Mahauden stond 20 jaar lang aan het hoofd van het Théâtre De Poche en is bekend voor zijn intuïtieve stijl. Die werkmethode bracht hem tot het leiden van enkele bekende stukken zoals 'De Vaginamonologen' van Eve Ensler of 'Trainspotting' van Irvine Welsh. Mahauden heeft alles al doende geleerd. Hij was afwisselend instructeur, paracommando, iconoclast, regisseur, stuntman, balletorganisator en eeuwige reiziger. Mahauden is ook bekend voor zijn strijd voor cultuur voor iedereen. Hij stond aan de wieg van de vzw Article 27, die werd opgericht in 1999. De organisatie gaf kwetsbare groepen toegang tot voorstellingen voor 1,25 euro, of 50 Belgische frank in die tijd.

Désirée Viola (5/01/1992 - 7/12/2018)

Op 7 december overleed de 26-jarige Désirée Viola, vooral bekend als prinses Roos in de Studio 100-reeks 'Prinsessia' op Ketnet. De jonge actrice uit Houthalen maakte zelf een einde aan haar leven. Voor de buitenwereld was Désirée Viola een succesvolle jonge vrouw. Ze won vijf jaar geleden de modellenwedstrijd van Flair. Daarna acteerde ze in 'Galaxy Park', de Nederlandse serie 'Nieuwe Tijden' en de 'Thuis'-spinoff 'Secrets'. Bij de jonge kijkers was ze vooral bekend als prinses Roos uit 'Prinsessia'. Naast haar werk als actrice en model runde Désirée sinds kort ook haar eigen modellenbureau, Bordermodels, in Antwerpen. Alles leek Désirée voor de wind te gaan. Haar overlijden kwam dan ook zeer onverwacht.

Jean-Pierre Van Rossem (29/05/1945 - 13/12/2018)

Op 13 december overleed Jean-Pierre Van Rossem, één van de meest flamboyante figuren uit de recente Belgische geschiedenis. Hij werd 73 jaar. Enfant Terrible, beursgoeroe, meesteroplichter, econoom, politicus, schrijver, schilder, genie en rebel: Jean-Pierre Van Rossem schopt het met veel branie, lef en een grote mond tot een van de meest besproken figuren van de afgelopen decennia. Een vloot Ferrari's, kastelen, een megajacht, tientallen miljoenen dollars en heel wat vrouwelijk schoon. Van Rossem heeft het in de jaren tachtig en negentig allemaal.

Met zijn beursbedrijf Moneytron beweerde hij te beschikken over een rekenkundig stelsel waarmee de beurs kan worden voorspeld. Oplichting van de zuiverste soort, zo oordelen de rechters. Maar Van Rossem maakte er wel enorm veel winst mee. Hij beschikte  naar eigen zeggen over bijna 900 miljoen dollar.

Zijn financiële val in 1991 kwam samen met een veroordeling tot vijf jaar cel. Maar het mastermind koos voor de politiek. Begin jaren negentig haalde hij met zijn libertijnse partij R.O.S.S.E.M drie zetels in de Kamer en een in de Senaat binnen. Hij kleurde zoveel mogelijk buiten de lijntjes. Zijn "Vive la république d'Europe" tijdens de eedaflegging Koning Albert II galmt nog lang na.

De laatste jaren leefde Van Rossem teruggetrokken en alleen in zijn bescheiden appartementje in Kapelle-op-den-Bos. Hij schilderde, las en studeerde. Hij stopte ook met roken. In november van dit jaar kreeg hij opnieuw twee jaar effectieve celstraf en werd er 390.000 euro bij equivalent verbeurd verklaard wegens valsheid in geschrifte, witwassen, belastingfraude en oplichting.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top