Current language: nl

Vlaamse showpianist en zanger Johan Stollz is niet meer

Muzikant Johan Stollz is op 88-jarige leeftijd overleden. Zijn "Concerto voor Natasha" was een grote hit. Hij verkocht er 180.000 exemplaren van in België, een half miljoen in Duitsland en nog enkele tienduizenden elders.
Vlaamse showpianist en zanger Johan Stollz is niet meer

© VIER

Zijn echte naam was Johan Stolle en hij was de zoon van een houthandelaar uit Eeklo. Hij studeerde piano aan het Gentse conservatorium. Voor zijn muzikale doorbraak werkte hij eerst bij een postorderbedrijf en als ambtenaar. Succes boekte hij dankzij de BRT-liedjeswedstrijd Canzonissima: met "Concerto voor Natasha" werd hij in 1968 tweede, na Liliane Saint-Pierre. Zijn handelsmerk was zijn trouwe zonnebril, het witte pak en de hagelwitte piano.

Canzonissima

Canzonissima

© Isopix

De liedjeswedstrijd Canzonissima van de BRT was beslissend. In 1967 schreef hij het nummer "Verlangen" voor Anneke Soetaert. Een jaar later nam hij zelf deel met zijn romantische vakantieballade "Concerto voor Natasha". Hij werd tweede, na Liliane Saint-Pierre, die won met "Wat moet ik doen". Maar "Natasha" was de commerciële winnaar.

Gevuld en rijke carrière leven

Gevuld en rijke carrière leven

© VIER

Het nummer "Concerto voor Natasha" of simpelweg “Natasha” over een Hongaarse zigeunerin groeide uit tot een van de grootste Vlaamse hits ooit.  Stollz verkocht er 180.000 exemplaren van in België, een half miljoen in Duitsland en nog enkele tienduizenden elders.

Stollz trad vaak op in het buitenland, onder meer in Beiroet, Gstaad en Las Vegas. Hij gaf onder meer privé-optredens voor Liz Taylor, Richard Burton en Frank Sinatra en hij was lange tijd pianist in het Hotel Bel Air in Beverly Hills.

Van 1981 tot 1984 was hij ploegleider van de West-Vlaamse ploeg in de Baccarabeker, die plaatsvond in het Casino van Middelkerke.

In 2010 werd Stollz nog in de bloemetjes gezet in De Eregallerij. In 2016 raakte hij ook bekend bij het jonge publiek door zijn deelname aan het VIER-programma 'The Show Must Go On'. Daarvoor was hij van 2005 tot 2008 ook te zien als huispianist in het Eén-programma ‘De Tabel van Mendeljev’.

Hartfalen

Hartfalen

© Isopix

In Het Laatse Nieuws zegt zijn levenpartner Bernadette, waar hij de laatste 23 jaar het leven mee deelde, het volgende: “Johan zei altijd dat hij graag achter zijn piano wilde sterven. Op een paar uur na was het hem bijna gelukt. Het enige waar ik een beetje troost in kan vinden, is dat hij het zelf niet geweten heeft. En niet heeft afgezien. Als hij ook maar een beetje pijn had gehad, had hij me ’s nachts zeker wakker gemaakt. Maar dat is niet gebeurd. De dokters vermoeden een hartfalen: een plotse hartstilstand of een -infarct.”

Top