Current language: nl

De Belgische muziekscène moet verder zonder Mario Guccio van Machiavel

Mario Guccio, de zanger van Machiavel, is op 64-jarige leeftijd overleden op Sicilië. De rockformatie uit Franstalig België werd opgericht in 1974 en hun muziek werd vaak vergeleken met die van bands als Emerson, Lake & Palmer, Genesis en Yes.
De Belgische muziekscène moet verder zonder Mario Guccio van Machiavel

© Denis Closon / Isopix

Ze kenden hun hoogdagen in de jaren ’70 en ’80. Vorige week werd aangekondigd dat Guccio in het ziekenhuis lag en dat drummer Marc Ysaye hem tijdelijk zou vervangen.

Debuut

Debuut

© Schievers / Isopix

Het eerste album van de band werd simpelweg ‘Machiavel’ gedoopt, en daar stonden onder meer de nummers ‘Cheerlesness’ en ‘When Johan Died Sirens Where Singing’ op. Het werd opgenomen in de Brusselse Studio DES, toendertijd één van de modernste muziekopnamelocaties die je maar kon vinden. De pers was laaiend enthousiast over de plaat, maar het publiek liep er nog niet echt warm voor. Mario Gucci was fan van de band en toen hij door hen werd opgepikt als zanger, ging zijn droom in vervulling. Met het tweede album, ‘Jester’, braken ze definitief door in Franstalig België, waar ze dé rockband werden.

Magical Moonbeams

Magical Moonbeams

Anno 1978 verscheen Magical Moonbeams en dat zou een bijzonder succesvol album worden, met gedenkwaardige nummers als ‘After the Crop’, ‘Rope Dancer’ en ‘Summon Up Your Strength’. De plaat was goed voor platina en Machiavel verkocht niet minder van 50 000 albums. Het doel van de band was om ook succesvol te worden buiten Brussel en Wallonië en dus verlieten ze het pad van de symfonische rock met het album ‘Urban Games’, waarmee ze goud behaalden. Machiavel mocht als eerste Belgische band optreden in een uitverkocht Vorst Nationaal. 'Fly' werd hun bekendste nummer en zo veroverden ze ook Vlaanderen en het buitenland.

Comeback

Comeback

© Philip wilson / Photo News

Na de gesmaakte plaat ‘Cry of the Pleasure’ met daarop gastbijdragen van Dani Klein, Arno en B.J. Scott werd het tot 1994 stil rond de formatie. Daarna begonnen ze opnieuw platen op te nemen en te touren, wat onder meer leidde tot een uitverkochte AB in Brussel en een stek in het voorprogramma van Bon Jovi. Toots Thielemans deed vrolijk mee tijdens de versie van het nummer ‘Rope Dancer’ die voor de verzamelaar ‘Machiavel Live’ werd opgenomen.

Recent

Recent

© Philip Wilson / Photo News

Hun jongste album, 'Colours', verscheen in 2013. Even geleden kwam dan het nieuws dat Mario Guccio, die al een tijdje met zijn gezondheid sukkelde, in het ziekenhuis lag. Nu hij overleden is, is het niet duidelijk of en hoe de groep zal verdergaan.

Top