Current language: nl

Kleinkunsticoon Hugo Raspoet is niet meer

Kleinkunstzanger Hugo Raspoet is overleden. De man was vooral bekend van het nummer 'Helena'. Raspoet brak in 1962 door nadat hij in Leuven deelnam aan de liedjeswedstrijd 'Zitternliedjenin', waarna hij scoorde met het liedje ‘Mijn Koningskind’ en opdook in ‘Ontdek De Ster’.
Kleinkunsticoon Hugo Raspoet is niet meer

Hij vond onderdak bij het label Pocketplaat en kreeg voor de opname van zijn tweede plaat de vakkundige hulp van Wannes Van de Velde. Zijn bekendste liedje, Helena, werd op de wereld losgelaten in 1970, en het viel meteen in de smaak.

De zere tenen van de BRT

De zere tenen van de BRT

De controverse die voorafging aan de release van dat nummer was minder fraai, maar maakte Raspoet ook populairder. Voor het BRT-programma Stellig Stelling Nemen schreef hij Eviva Il Papa, een tamelijk ironisch liedje over de Paus. De directie van de openbare omroep, die toendertijd nogal christendemocratisch gezind was, schreeuwde meteen moord en brand. Niet enkel Raspoet mocht niet meer in de buurt van de Reyerslaan komen, ze voerden meteen het hele programma af. Hij zag veel van z’n optredens geannuleerd na de heisa.

Tijd voor iets anders

Tijd voor iets anders

Na de single Dag Lief begon Hugo Raspoet zich lichtjes te ergeren aan de evolutie van het Vlaamse lied: hij had het vooral niet begrepen op de elektrische gitaren, die veel van z’n collega’s mee het podium op zeulden. ‘Dat was helemaal mijn richting niet. Voor mij is de tekst het belangrijkste’, zo motiveerde hij z’n houding in een interview. Begin jaren zeventig werd het stiller rond hem.

Een performer? Nee, dank u

Een performer? Nee, dank u © Isopix

Later werd hij toch terug met open armen onthaald bij de BRT, waar hij programma’s ging ondertitelen. ‘Ik wilde eigenlijk nooit een carrière als zanger, het was mijn bedoeling om voor een beperkt publiek op te treden in bescheiden zalen. Ik was geen performer, dat heb ik nooit graag gedaan’, vertelde de man enkele jaren geleden in een interview met Radio 1. Hugo
Raspoet werd 77.

Luister naar Kleinkunst in je favoriete streaming-apps met eindeloze mobiele data, dankzij Epic Beats

Top