Wat zijn de verschillende types van sovereign cloud?

Gepubliceerd op 25/04/2024 in Solution nieuws

Voor veel bedrijven vormt de publieke cloud een drempel. De Europese wetgeving voorziet een strak kader voor het beheer van gevoelige data. Hoe maakt u slim gebruik van de cloud zonder dat Amerikaanse hyperscalers toegang hebben tot uw data?

Wat zijn de verschillende types van sovereign cloud?

“Sovereign cloud biedt hierop een antwoord: u geniet van de voordelen van de publieke cloud, terwijl toch aan alle vereisten is voldaan op het vlak van datasecurity”, vertelt Jetro Wils, cloud-expert bij Proximus. “Tegelijk bestaat ‘de’ sovereign cloud niet. De cloud sovereignity hangt af van drie elementen: data, operational en technnology sovereignity. Ik licht de verschillen graag toe aan de hand van Microsoft Azure Secure Public Cloud en Google Disconnected Cloud, de 2 oplossingen die we bij Proximus ondersteunen.”

Dé sovereign cloud bestaat niet maar hangt af van data sovereignity, operational sovereignity en technology sovereignity.

Jetro Wils, cloud-expert bij Proximus

author

Bij data soevereiniteit bent u de enige die uw data kan lezen De provider – Microsoft of Google – heeft geen toegang tot uw data. De bescherming gebeurt met encryptie: niet alleen tijdens de opslag in de cloud, maar ook tijdens het versturen en het gebruiken van de data. De encryptiesleutels bevinden zich niet bij de provider zelf, maar op een andere locatie. Microsoft en Google voldoen allebei aan de voorwaarde van data sovereignity.

Dankzij sovereign cloud kan u genieten van de voordelen van de public cloud en houdt u uw data binnen de Europese Unie.

Lees meer over de voordelen Nieuw venster

Operationele soevereiniteit draait vooral om het beheer zelf. Bij Microsoft Azure Secure Public Cloud voert Microsoft-personeel het operationele beheer uit. Bij Google Disconnected Cloud gaat het om personeel van Proximus-filiaal Telindus Luxemburg. Google heeft op dat moment geen toegang tot uw sovereign cloud: niet digitaal, niet fysiek. Enkel Google Disconnected Cloud kan operational sovereignity garanderen.

Een betere term voor technologische soevereiniteit is wellicht reversibility. De vraag is hier: hoe snel kan u met uw data weer uit een sovereign cloud vertrekken? U wil namelijk vermijden dat u voor eeuwig en altijd aan de provider vastzit. Zowel Microsoft als Google bieden de garantie op een vlotte reversibility.

De verwachting is dat Microsoft Azure Secure Public Cloud de komende 5 jaar tot een mainstreamoplossing uitgroeit.

Jetro Wils, cloud-expert bij Proximus

Secure Public Cloud wordt mainstream

“Alleen Google Disconnected Cloud voldoet aan de drie types sovereignity. In de praktijk zien we dat de oplossing van Google tegemoet komt aan de eisen van organisaties die geheime data behandelen, zoals militaire instanties of overheidsdiensten. Het blijft daarmee een nicheproduct. De verwachting is dat Microsoft Azure Secure Public Cloud de komende vijf jaar tot een mainstreamoplossing uitgroeit met een marktaandeel van 70%.”

“Voor de gemiddelde Vlaamse onderneming biedt Secure Public Cloud meer dan voldoende garanties. Uw data bevinden zich gegarandeerd in de EU. En dankzij de doorgedreven encryptie heeft Microsoft op geen enkel moment toegang tot uw data. Bijkomend voordeel is dat u tegelijk wel van alle features van Microsoft Azure geniet.”

Jetro Wils is Product & Solution Manager Cloud bij Proximus

Bij Proximus zetten we onze jarenlange expertise graag in om u en uw bedrijf te begeleiden. Zoekt u naar de juiste cloudoplossing voor uw gevoelige data? Samen onderzoeken we graag wat de (sovereign) cloud voor uw bedrijf kan betekenen.

Lees meer

Experts

Onze experten houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en trends voor ICT professionals.

Andere artikels van Experts