Wie is Valentin Castellanos, auteur van de verbluffende vierklapper tegen Real Madrid?

Sport |

Valentin Castellanos maakte dinsdagavond alle vier de doelpunten van de Spaanse promovendus Girona tegen Real Madrid. De 24-jarige Argentijnse spits maakte dit jaar zijn debuut op Europese bodem, na eerst een nogal atypisch carrièrepad te hebben afgelegd.

Valentín Castellanos. Als je de Spaanse competitie niet op de voet volgt, doet deze naam waarschijnlijk geen belletje rinkelen. De Argentijn plantte vier rozen voor Girona in de 4-2-overwinning op het veld van Real Madrid. Hij is daarmee pas de zesde speler in de geschiedenis van de Spaanse competitie die vier keer scoort tegen De Koninklijke en de eerste sinds 21 december 1947, toen Esteban Echaverría vijfmaal scoorde voor Oviedo tegen Real.

Castellanos kopte Girona in de 12de minuut op voorsprong, na een afgemeten voorzet van Miguel Gutiérrez. Hij verdubbelde de score in de 24ste minuut. Na de aansluitingstreffer van Vinícius Júnior lukte de Argentijn in de openingsfase van de tweede helft de 3-1. De aanvaller, gehuurd van New York City, kopte Girona na ruim een uur ook nog naar 4-1. Tien minuten later volgde een publiekswissel. In de slotfase milderde Lucas Vázquez nog voor Real na een prachtige assist van Vinícius.

Topschutter in MLS

Op 17-jarige leeftijd besloot Castellanos, een geboren Argentijn, de grens over te steken naar Universidad de Chile om zijn opleiding af te ronden. Hij maakte zijn profdebuut in het A-team in de Copa Sudamericana van 2017 tegen Corinthians. Datzelfde jaar verhuisde hij voor een jaar op huurbasis naar Torque. In die periode scoorde hij twee doelpunten in 11 wedstrijden en hielp hij de club aan de titel in de Segunda Division en de promotie naar de hoogste afdeling van Uruguay. In 2018 werd zijn overstap van Universidad de Chile naar Torque definitief.

In juli 2018 ging hij op huurbasis in de MLS voetballen, bij New York City, tot het einde van het seizoen 2018. Bij zijn debuut, tegen Vancouver Whitecaps FC, scoorde hij al meteen. Eind 2018 nam New York City hem definitief over. In 2019 groeide Castellanos uit tot een sterkhouder in de aanval van New York City, met elf goals en zeven assists in dertig wedstrijden. Hij loodste zijn team zo naar de top van de Eastern Conference, waardoor New York zich voor het eerst kwalificeerde voor de CONCACAF Champions League.

In 2020 stokte zijn doelpuntenproductie, met zes treffers en drie assists in 22 wedstrijden tijdens een ingekort seizoen door de coronapandemie. In drie seizoenen in de MLS bouwde Castellanos een mooie reputatie op, met niet minder dan 58 doelpunten in 124 wedstrijden, met als hoogtepunt de kampioenstitel van 2021 en de MLS-topschuttersprijs in hetzelfde seizoen met 19 doelpunten.

Geslaagd debuut in Europa

Genoeg om interesse te wekken van de andere kant van de Atlantische Oceaan, met name van La Liga-club Girona, die hem op uitleenbasis wist te lokken. De Argentijn verliet de Big Apple voor 12 miljoen euro in juli 2022 met de status van de op één na clubtopschutter aller tijden, achter de Spanjaard David Villa.

In zijn debuutseizoen in Europa scoorde Castellanos vóór zijn vier treffers tegen Real al acht keer in dertig wedstrijden. Hij is intussen een vaste waarde voor promovendus Girona, dat op de negende plaats staat in La Liga. Het lijdt geen twijfel dat zijn recente exploten tegen Real Madrid Castellanos in de kijker zullen zetten bij (sub)topploegen in heel Europa.