Belgische sporthelden: Lucien Van Impe domineert de Tour de France van 1976

Sport |

In 1976 vloog Lucien Van Impe als het ware de hellingen van de Tour de France op, wat hem een glorieuze eindwinst opleverde. Dit blijft zonder twijfel één van de hoogtepunten in de carrière van de pocketklimmer.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Ronde van Frankrijk van 1976 is een hiaat op de erelijst van de beste Belgische renner ooit: Eddy Merckx. De Kannibaal kende een moeilijke start van het seizoen 1976, getuige zijn achtste plaats in de Giro. Hij zat geblesseerd op het zadel tijdens die Giro, en moest verstek laten gaan voor La Grande Boucle. Thevenet, de uittredende winnaar, was de favoriet voor eindwinst. Voor de gele trui in Parijs leek een tweestrijd met Joop Zoetemelk te ontstaan. En dan was er nog Raymond Poulidor, die zijn carrière in schoonheid wou afsluiten. Lucien Van Impe? Die mikte wellicht op een vierde titel als beste klimmer, maar meer ook niet.

Tactisch steekspel

In de eerste koersweek deed de Tour vier dagen België aan. Eén man valt op: Freddy Maertens. Onze landgenoot wint drie etappes en draagt de gele trui tot rit 9, de dag na de rustdag. Op 4 juli waagt het peloton zich voor het eerst in de bergen met een finish op de top van Alpe d'Huez. Zoetemelk wint met Van Impe in zijn wiel. Beiden steken boven het peloton uit en de Belg pakt de gele trui.

Maar de ploeg van Gitane, geleid door Cyrille Guimard, 29 jaar, woog iets te licht om de loodzware Tour aan te kunnen, vooral in de bergen. Daar kwam de strateeg in Guimard bovendrijven. Hij verraste door de trui van Van Impe niet te verdedigen. De Fransman Raymond Delisle won op Pyrénées 2000 en pakte de trui in de twaalfde etappe. Destijds deed deze zet van de Gitane-ploeg veel stof opwaaien. Maar eigenlijk was het een geniale zet.

Soloslim op de Pla d'Adet

Twee dagen later brak de koninginnenrit van deze editie aan, met 139 kilometer vol hellingen, eindigend op de top van de Pla d'Adet. Guimard ziet dat zijn rivalen geen goede dag hebben. Hij weet dat Van Impe de Tour op z’n kop kan zetten, maar de Belg is soms wat terughoudend. Op de Col du Portillon gaat Van Impe vol in de aanval. Volgens de legende deed de renner dat op aandringen van Guimard, met behulp van wat geklaxoneer. “Guimard moet niet alle aandacht op zich vestigen. Dat hoort niet”, verklaarde Van Impe jaren later. “Destijds heb ik me niet verdedigd, ik was gewoon blij met mijn succes.”

In ieder geval vielen de puzzelstukjes op z’n plaats en stoof Van Impe richting ritzege met meer dan drie minuten voorsprong op Zoetemelk. De Tour was afgelopen en de Belgen hadden zich andermaal getoond met in totaal 12 etappezeges, het puntenklassement voor Maertens maar vooral: de gele trui in Parijs voor Van Impe.

“Ik heb zoveel goede herinneringen aan die Tour van 76... Vooral de eerste keer dat ik de gele trui pakte. Op 4 juli, in Alpe d'Huez. Het was een droom die uitkwam. De Tour is mijn wedstrijd. De Tour is... mijn leven! Als de Tour de France niet had bestaan, was ik nooit wielrenner geworden. Toen ik in Parijs over de finish bolde met de gele trui om mijn schouders, zei ik: ‘Oef, het is volbracht!’ Toen ik in België terugkwam, stonden hier in Mere duizenden mensen me op te wachten”, aldus Van Impe, die in vijftien deelnames negen keer in de top tien van de Tour eindigde en nog altijd wacht op een Belgische opvolger.


Lees verder:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top