Belgische sporthelden: de glorieuze comeback van Kim Clijsters op de US Open 2009

Sport |

Samen met Justine Henin schreef Kim Clijsters de mooiste pagina’s van het Belgische tennis in de jaren 2000. In 2009 keerde de Limburgse gewezen nummer één van de wereld terug op het circuit na een afwezigheid van twee jaar door de geboorte van haar dochter Jada. Een comeback die uitgroeide tot een heuse American Dream.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In mei 2007 nam Kim Clijsters een eerste keer afscheid van het vrouwentennis met één grandslamtitel op zak: de US Open 2005. De Limburgse had andere plannen, waaronder het stichten van een gezin. In die periode trouwde ze met de vader van haar toekomstige dochter en werd ze moeder van de kleine Jada.

Haar tenniscarrière stond op een laag pitje, maar Clijsters broedde al snel op een terugkeer naar de top. Die comeback kwam er in augustus 2009. De organisatoren van de US Open gaven de ex-winnares een wildcard voor het toernooi. Onze landgenote boekte een verbluffende zegereeks op het hardcourt van Flushing Meadows.

De zusjes Williams afgetroefd

Als voorbereiding op de laatste grandslam van het seizoen nam de 26-jarige Belgische deel aan het toernooi van Cincinnati. Ze versloeg er Marion Bartoli, Patty Schnyder en Svetlana Kuznetsova, maar sneuvelde in de kwartfinales tegen de Russische nummer één van de wereld, Dinara Safina.

Clijsters bevestigde haar goede vorm op het WTA-toernooi in het Canadese Toronto, waar ze in de achtste finales werd uitgeschakeld door het Servische vijfde reekshoofd Jelena Jankovic, de toenmalige nummer vier van de wereld, in drie sets (6-1, 3-6 en 5-7). “Die match tegen Jankovic leerde me dat ik de toppers aankon”, aldus Clijsters. Eerder in het toernooi had ze top 10-speelster Victoria Azarenka verslagen. De guitige Limburgse leek klaar voor de US Open, die een paar dagen later in New York van start ging.

In Flushing Meadows begon Clijsters met een zege tegen Viktoriya Kutuzova en vervolgens klopte ze Marion Bartoli, winnares van het toernooi van Stanford enkele weken eerder. Daarna versloeg ze een andere Belgische: Kirsten Flipkens. En daar bleef het niet bij.

In de vierde ronde trof ze oude rivale Venus Williams, de nummer 3 van de wereld. Het werd een bijzonder vreemde match. Clijsters veegde Venus van het veld in de eerste set en won met 6-0. In de tweede set waren de rollen omgekeerd en pakte Williams uit met 0-6 winst. De spannende derde set eindigde op 6-4. In de kwartfinales rekende Clijsters snel af met de Chinese Li Na. In de halve finale trof ze Serena Williams, van wie Clijsters tot dan toe nog maar één keer had gewonnen. Clijsters maakte indruk met bijzonder scherp tennis, maar Serena stal de show met haar woede-uitbarstingen. Op het einde van de eerste set sloeg de Amerikaanse haar racket stuk, en bij 6-5 in de tweede set ging Williams door het lint tegen een lijnrechter. Dat bekocht ze met een strafpunt dat het einde van de wedstrijd betekende.

Historische prestatie

In de finale stond Clijsters tegenover de 19-jarige Deense Caroline Wozniacki, die Yanina Wickmayer had uitgeschakeld in haar halve finale. De jonge moeder won met 7-5, 6-3 en kroonde zich tot de eerste US Open-winnares die op dat moment niet in de top 10 van de wereld stond. Ze was ook de eerste moeder die een grandslamtoernooi won sinds Evonne Goolalong op Wimbledon in 1980.

“Ik kan niet geloven dat dit me overkomt. Het is gewoon onwerkelijk om mijn tweede grandslam te winnen in mijn derde toernooi sinds mijn terugkeer (...) Zelfs in mijn stoutste dromen kon ik me dit niet voorstellen”, zei de kampioene na de wedstrijd, die de fotografen verblijdde door haar trofee op te halen met de kleine Jada.

De docureeks 'Kim Clijsters: come back home’ is vanaf 1 mei beschikbaar op de exclusieve zender Pickx+ (zender 13). Ontdek het volledige aanbod van Pickx+! De zender Pickx+ is ook beschikbaar voor klanten met de tv-opties Pickx Sports, Pickx Mix, Pickx All Stars en Pickx All Stars & Sports.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top