Belgische sporthelden: Jean-Pierre Coopman meet zich met Muhammad Ali

Sport | In februari 1976 stond België even stil. Jean-Pierre Coopman kreeg de eer om het op te nemen tegen Muhammad Ali. In Puerto Rico kende de Belgische bokser een wedstrijd die hij nooit meer zou vergeten, net als de Belgische boksliefhebber.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Er zijn in totaal slechts drie Belgen die in de ring stonden met Muhammad Ali. Yvon Becaus was de eerste in 1960, Jean-Pierre Coopman de tweede in 1976 en drie jaar later gaf ook Albert Syben de legendarische Ali partij. Op 20 februari 1976 vond de legendarische kamp van Coopman plaats.

Jean-Pierre Coopman, die de Leeuw van Vlaanderen als bijnaam had, zag de droom van elke bokser uitkomen: het opnemen tegen de iconische Muhammad Ali. "Deze kans heb ik te danken aan mijn manager Karel De Jaegher", verklaarde Coopman later aan de Waalse krant Le Soir. “Zonder hem was dit niet mogelijk geweest. Ik heb nooit geweten hoe hij daar in geslaagd was, maar hij deed het wel."

Een onvergetelijk moment

Coopman daagde Ali dus uit. In de Roberto Clemente Hall in San Juan kwamen 16.000 fans bij elkaar om deze legendarische wedstrijd, vooral voor de Belgische sport, bij te wonen. We halen meteen alle spanning weg, door aan te geven dat Coopman nooit kans maakte om Ali te verslaan. De Belg wist de legende amper te raken en in de vijfde ronde incasseerde Coopman zijn eerste knock-out uit zijn carrière. Toch was het een prachtige ervaring, aangezien hij in de ring mocht staan met Ali.

Dit avontuur leverde Coopman niet alleen een plek op in de geschiedenisboeken, maar hij hield er ook nog eens 100.000 dollar aan over. "Dit moment in mijn leven was onvergetelijk! Ali is niet alleen de beste bokser die ik ooit in mijn leven heb ontmoet, maar hij was ook een absoluut geweldig persoon”, verklaarde hij nadien aan La Dernière Heure.

De Europese titel

Terug in België was Coopman enorm gretig om te bewijzen dat hij de kamp tegen Ali wel degelijk verdiende. In 1977 werd hij in Antwerpse Sportpaleis gekroond tot Europees kampioen toen hij de Spanjaard José Manuel Urtain in de vierde ronde wist te verslaan. Hij werd onttroond door de Fransman Lucien Rodriguez, op basis van punten. In datzelfde jaar probeerde hij zijn titel te heroveren in Vorst Nationaal tegen Alfredo Evangelista, maar die was een maatje te groot voor Coopman.

Vier jaar later ging de Belg op pensioen als bokser. Hij zal altijd herinnerd worden als een van de grootste Belgische sportpersoonlijkheden. Na zijn carrière ging hij schilderen en het thema was het altijd hetzelfde: boksen. "Ik heb zelfs drie schilderijen aan Ali verkocht", vertrouwde hij de media in 2016 trots toe.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top