'Ik tekende bij Club Brugge om mijn vader tegen te spreken"

Sport | Als we naar de loopbaan kijken van Jean-Pierre Papin, dan vinden we een seizoen terug bij Club Brugge. Het was indertijd een verrassende keuze van de Franse aanvaller, deels uit rebellie. Het seizoen 1985-1986 blijft echter een van de beste uit de carrière van Papin.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 1991 was het feest in Frankrijk, want Jean-Pierre Papin won toen de Gouden Bal. Hij was daarmee de derde Fransman die deze prestigieuze prijs wist te winnen. Papin maakte toen grote sier bij Olympique Marseille. Dit succes had hij ook te danken aan Club Brugge, waar hij op een mooi podium voor het eerst echt van zich liet horen.

In de zomer van 1985 haalde de club uit het Venetië van het Noorden Papin weg bij de Franse tweedeklasser Valenciennes. Club Brugge won in die periode de strijd om zijn handtekening van ploegen als RC Lens, Lille OSC en Auxerre. Clublegende Raoul Lambert scoutte hem en zorgde in combinatie met de status van Club Brugge, dat in 1978 de finale van de Europacup I haalde, ervoor dat Papin voor de Belgische topclub koos.

Succes in België

Dat Papin in Brugge tekende, was echter ook te wijten aan zijn vader. “Op een dag vertelde mijn grootmoeder me dat mijn vader altijd de verkeerde keuzes had gemaakt. Dus toen hij nee zei, zei ik ja”, vertelde hij op een dag aan Sport/Foot Magazine. Zijn vader zei het volgende: “Club Brugge, dat moet je vooral niet doen. Er is nog nooit een Fransman geslaagd in België. Het is geen land voor jou". Papin antwoordde: "Nou, nou, ik heb getekend in Brugge..."

Het werd een enorm goede beslissing van de aanvaller. Hij speelde maar één seizoen in Brugge, waar hij met 32 goals in 43 wedstrijden een fantastische periode kende. “Club Brugge was ongetwijfeld de mooiste etappe uit mijn carrière. Want zonder Club was al het andere er niet geweest”, blikte Papin nadien terug.

Beste buitenlander in de clubgeschiedenis

De prestaties van Papin werden snel opgemerkt en in 1986 werd de spits opgeroepen voor het nationaal team van Frankrijk. Aan het einde van het seizoen maakte hij deel uit van de WK-selectie, waar Frankrijk derde eindigde door België te verslaan in de troostfinale. Marseille wist Papin nadien weg te halen bij Club Brugge. Zij kenden een moeilijk seizoen, maar de komst van Papin zorgde voor een nieuwe succesperiode.

Papin bleef maar één jaar bij Club Brugge, maar hij speelde er zich in de geschiedenisboeken. Hij werd met 7 goals topschutter in de Beker van België, werd vice-kampioen met Club Brugge na een testwedstrijd tegen Anderlecht, en hij werd derde in het topschuttersklassement. Hij werd ook verkozen tot beste buitenlandse speler in de geschiedenis van Club Brugge.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top