Van WK-winnaar tot einde in mineur op 32-jarige leeftijd

La Liga | Een carrière verloopt met ups en downs en niet elke topspeler kent een geweldig einde van zijn loopbaan. Vraag maar aan pakweg Zinédine Zidane of Vincent Kompany. Didier Deschamps is ook zo een voorbeeld. Een prachtige carrière, maar een einde in mineur in Spanje.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Didier Deschamps was in zijn tijd als voetballer een defensieve middenvelder. De Fransman was het slot op de deur op het middenveld en positioneel ijzersterk. Hij wist als geen ander het spel te lezen en met zijn tactisch vermogen was hij vaak de ideale werkmier voor de spelers voor zich. Deschamps bouwde zo een zeer mooie carrière uit bij ploegen als FC Nantes, Olympique Marseille en Bordeaux.

Prachtig palmares

Hij kende prachtige jaren bij Marseille met onder meer drie landstitels en het winnen van de Champions League. Nadien trok hij naar Juventus, waar hij weer de Champions League won. Juve was toen outstanding en hij won er ook het WK voor clubs, drie landstitels, twee Italiaanse supercups, de Coppa Italia, de Europese supercup en dat allemaal in amper vijf seizoenen tijd. Tussendoor was Deschamps, die 103 keer international was, ook nog eens wereldkampioen geworden met Frankrijk.

In 1999 verliet hij Juventus om voor Chelsea te gaan spelen. Het zou zijn laatste succesjaar blijken. Er volgden een Engelse beker en supercup en aan het einde van dat seizoen won hij ook nog eens het EK met Frankrijk. Deschamps was toen 31 jaar. In de zomer van 2000 maakte hij de overstap naar de Spaanse club Valencia.

Blessure

De Spanjaarden hadden toen een geweldige ploeg met kleppers als Jocelyn Angloma, Roberto Ayala, Gaizka Mendieta, Kily Gonzalez en Pablo Aimar. Daar kwam Deschamps dan ook nog eens bij, maar die kon zich nooit doorzetten in Spanje. Een achillespeesblessure zorgde ervoor dat hij maanden buiten strijd was. De verdedigende middenvelder speelde amper 19 wedstrijden tijdens dat seizoen. Het lichaam pruttelde steeds meer tegen en de speler gaf er na het seizoen de brui aan.

Deschamps liet aan de voorzitter van de club weten dat zijn lichaam niet meer kon doen wat hij wilde. Deschamps, die nog twee jaar contract had, zat tijdens de Champions League-finale tegen Bayern München (die werd verloren na het nemen van strafschoppen) 90 minuten op de bank. Het was het einde in mineur voor een onderschatte voetballer in de schaduw. Jammer genoeg was zijn afscheid er ook een in alle luwte op amper 32-jarige leeftijd.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top