Het kruim van het kruim komt in actie in Parijs-Nice en Tirreno-Adriatico

Wielersport | Volgende week wordt een drukke week voor het wielrennen. Parijs-Nice en Tirreno-Adriatico geven de toppers van het peloton de kans om hun voorbereiding op de grote voorjaarsevenementen die er aankomen te verfijnen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Een voorproefje op de Tour de France in Parijs-Nice (5-12 maart)

Van 5 tot 12 maart staat de 81e editie van Parijs-Nice op het programma. De Koers naar de Zon, die van start gaat in Bazainville in het departement Yvelines, geldt als een voorproefje op de Ronde van Frankrijk omwille van het parcours en de renners die deelnemen. De eerste twee etappes lijken op het lijf geschreven van de sprinters, maar de ploegentijdrit van de volgende dag – voor het eerst sinds 1993 – zou voor de eerste grote tijdsverschillen moeten zorgen. Vanaf de 4e etappe loopt het steil omhoog met een aankomst op de Loge des Gardes (6,8 km aan 7,1%).

De sprinters krijgen nog een kans in de vijfde etappe, waarna er in de zesde etappe tussen Tourves en La Colle-sur-Loup een hoogteverschil van 2.750 m moet overwonnen worden. De volgende dag is er de koninginnenrit van deze 81e editie, met start in Nice en aankomst op de top van de Col de la Couillole, met zijn 1.678 m meteen de hoogste top uit de geschiedenis van de wedstrijd. De laatste etappe wordt op 12 maart gereden in de regio rond Nice met drie beklimmingen van tweede categorie en twee van eerste categorie, waaronder de Col d'Eze op 15 km van de finish.

Voor deze Franse rittenkoers wordt vooral een duel om het klassement verwacht tussen Jonas Vingegaard, vorig jaar de winnaar van de Tour de France, en zijn grote rivaal Tadej Pogacar. Wie zal een eerste psychologisch voordeel nemen op de andere? Simon Yates, Daniel Felipe Martínez, Romain Bardet, David Gaudu of Ben O'Connor zouden zich ook in de strijd moeten mengen. Titelverdediger Primoz Roglic zal er niet bij zijn. In de categorie sprinters krijgt Arnaud De Lie de concurrentie van Tim Merlier, Arnaud Démare, Mads Pedersen, Olav Kooij, Sam Bennett en Alexander Kristoff.

Parijs-Nice wordt van 5 tot 12 maart uitgezonden op Eén en Eurosport 2, beschikbaar in het Pickx Sports-pakket.

Ook top deelnemersveld in Tirreno-Adriatico (6-12 maart)

De 58e editie van de ‘Koers van de Twee Zeeën’ wordt dan weer een wedstrijd voor de punchers en de klimmers. De “concurrent” van Parijs-Nice wordt gereden tussen 6 tot 12 maart en start in Camaiore terwijl deze voorbereidingswedstrijd op Milaan-San Remo traditioneel eindigt in San Benedetto del Tronto. Het parcours telt 1.171 km, verdeeld over zeven etappes. De openingsetappe is een tijdrit van 11,5 km, in de twee volgende etappes krijgen de sprinters vrij spel.

De volgende dag wordt het een stuk moeilijker met de Tortoreto (3 km aan 7%) op het slotcircuit die vier keer beklommen moet worden. De koninginnenrit wordt op vrijdag gereden, met een aankomst op de top van de Sarnano-Sassotetto, een nieuwe klim van 13 km met een gemiddeld stijgingspercentage van meer dan 7%. De zesde en voorlaatste etappe op zaterdag, een opeenvolging van korte en zeer steile klimmetjes, zou de verliezers van de dag voordien misschien op ideeën kunnen brengen. De slotetappe is voer voor de sprinters en zou op een massasprint moeten eindigen.

Pogacar, tweevoudig winnaar van Tirreno-Adriatico, verschijnt niet aan de start, maar de Italiaanse rittenwedstrijd kan op een sterk deelnemersveld rekenen. Wout van Aert en Mathieu van der Poel komen er hun conditie bijwerken met het zicht op de voorjaarsklassiekers die eraan komen, terwijl Thomas Pidcock, Julian Alaphilippe, Biniam Girmay, Adam Yates, Enric Mas, Aleksandr Vlasov, Jay Vine, Mikel Landa en João Almeida ook hun aanwezigheid hebben bevestigd.

Volg de Tirreno-Adriatico van 6 tot 12 maart op Eurosport 1 (basisaanbod) en Eurosport 2, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top