William Balikwisha is in bloedvorm voor de afreis naar Anderlecht

Sport | Dit weekend vindt de Clasico plaats: Anderlecht ontvangt Standard in een clash die altijd vonken en vuur geeft. De Luikenaars kunnen rekenen op een William Balikwisha in topvorm om de eeuwige rivaal over de knie te leggen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Een doelpunt, een assist en een constante dreiging in de wedstrijd: William Balikwisha was zeker een van de architecten achter de overwinning van Standard op Union afgelopen zaterdag. De oudere broer van Michel-Ange (Antwerp) is bezig aan een geweldig seizoen. Tijdens de komende wedstrijd tegen Anderlecht kan hij tonen hoe belangrijk hij is geworden voor de Luikse ploeg.

Na jaren aanmodderen heeft de Brusselaar eindelijk zijn plaats gevonden bij Standard. “Brussel is nu rood, het is van Standard! Het is Luik!”, zei hij na de overwinning op Union. Hij zal de goede reeks ongetwijfeld willen doortrekken tegen de rivaal uit Anderlecht.

Onhoudbaar

Wat een contrast met de speler die in het seizoen 2020/2021 slechts 60 minuten in drie wedstrijden speelde en vorig jaar 10 minuten in de beker. De komst van Ronny Deila en de sportieve koerswijziging boden hem een nieuwe kans, die hij met beide handen greep. Sinds het begin van het kampioenschap is William Balikwisha teruggekeerd uit het verdomhoekje.

De middenvelder heeft dit seizoen slechts drie wedstrijden gemist, waarvan één door een domme rode kaart tegen Club Brugge na een vijfsterrenprestatie (1 doelpunt en 2 assists). Sinds 9 oktober heeft Balikwisha elke wedstrijd meegespeeld. Hij is nu 16 keer op rij aan de aftrap verschenen. En als we zijn geschorste wedstrijd buiten beschouwing laten, komen we zelfs op 21 opeenvolgende wedstrijden in de basisopstelling van de Noorse coach. En met 1.657 minuten speeltijd in de competitie heeft hij een wedstrijdpercentage van 72%.

Na regen komt zonneschijn

William Balikwisha heeft 4 doelpunten en 4 assists op zijn naam staan, maar hij moet zijn statistieken nog opkrikken, want hij is slechts in vijf wedstrijden beslissend geweest. Meer killer voor het doel, preciezer in zijn offensief spel – ook al is hij sterk afhankelijk van de efficiëntie van zijn spitsen): de middenvelder heeft dus nog flink wat groeimarge.

Feit blijft dat hij op het centrale middenveld één van de sterkhouders is in dit Standard. Hij is een felle speler die er nooit voor terugdeinst om achter zijn tegenstander te sprinten, het duel aan te gaan en ballen af te pakken. Hij knapt het vuile werk op en werkt zich uit de naad. Als een soort box-to-box is de Brusselaar even nuttig voorin als achterin. Bovendien kan hij dankzij zijn veelzijdigheid zowel in het centrum als op de flanken gedijen. Tegen Union begon hij op de rechterflank, maar hij kwam ook al op links of ter ondersteuning van de aanval in actie.

Als er één man is die Anderlecht komende zondag in het oog moet houden, is hij het wel. Als Standard zo goed presteert als tegen Union, zal paars-wit het onderspit delven. En William Balikswisha zal Anderlecht – na Sint-Gillis – maar al te graag als Luiks territorium willen claimen...

Volg de Jupiler Pro League, en met name de Clasico tussen Anderlecht en Standard deze zondag om 18u30, op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees meer nieuws uit de Jupiler Pro League:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top