Wat je waarschijnlijk nog niet weet over Hannibal Lecter...

Films | Ruim 15 jaar geleden verscheen de laatste film over Hollywoods beroemdste kannibaal: 'Hannibal Lecter: The Origins of Evil'. Pickx is op zoek gegaan naar enkele belangrijke kenmerken van dit angstaanjagende personage die je wel in de romans maar niet in de films terugvindt.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Hannibal Lecter, een van de engste en meest raadselachtige schurken uit de literatuur, is al tientallen jaren een bron van angst voor fans van de romans van Thomas Harris. Het was dus logisch dat Hollywood het personage zou oppikken. Michael Mann was de eerste regisseur die een roman van Thomas Harris verfilmde. In 1986 verscheen 'Manhunter', een bewerking van de roman Red Dragon, met Brian Cox als Hannibal in de hoofdrol. De film kreeg gemengde recensies en vond zijn publiek niet. Pas na de release van Jonathan Demme's ‘The Silence of the Lambs’ (1991), met Jodie Foster en Anthony Hopkins in de hoofdrollen, werd het personage Hannibal Lecter een vaste waarde in de popcultuur. De nagelbijter werd de derde film in de Oscargeschiedenis - na 'It Happened One Night' (1934) en 'One Flew Over the Cuckoo's Nest' (1975) - die de Grote Vijf won: Beste Film, Beste Regisseur, Beste Acteur, Beste Actrice en Beste Scenario.

Oost-Europa

Ondanks de verschillende verfilmingen is het monster Hannibal nog steeds even fascinerend, en zijn veel facetten van zijn persoonlijkheid in de schaduw gebleven. Thomas Harris vertelt ons in de romans dat deze briljante psychiater uit Oost-Europa komt. Hannibal werd in 1933 geboren in een aristocratische familie in Litouwen en werd op jonge leeftijd wees voordat hij werd geadopteerd door zijn schoontante Lady Marusaki. Hannibal had niet alleen de goede en elegante manieren van de hogere klasse, hij had ook een duidelijke terughoudendheid die wellicht beïnvloed was door zijn afkomst.

Een demonische verschijning

Een van de meest opvallende aspecten van de Hannibal Lecter uit de boeken is vreemd genoeg nog nooit verfilmd. Wanneer Clarice Starling Hannibal voor het eerst ontmoet in het boek ‘The Silence of the Lambs’, wordt ze onmiddellijk getroffen door de bijzondere kleur van zijn ogen. Ze worden beschreven als "bordeauxrood" en weerspiegelen het licht van zijn opsluiting in verschillende "variaties van rood". Misschien wilde geen enkele acteur contactlenzen dragen, of vonden de scenaristen dat dit aspect Hannibal te opvallend zou maken. Nog twee andere fysieke kenmerken zijn verrassend verdoezeld door de films: Hannibal heeft een zesde vinger aan zijn linkerhand, een kenmerkend teken van de duivel, en zijn tanden zijn gekarteld en bijzonder scherp.

Plastische chirurgie

Na de gruwelijke gebeurtenissen in 'The Silence of the Lambs' vlucht Hannibal naar Europa. Hij wordt niet alleen opgejaagd door de FBI, maar ook door Mason Verger, een voormalige patiënt die hij op brutale wijze heeft verminkt. Wanneer het boek ‘Hannibal’ begint, slijt hij zijn dagen onder het pseudoniem "Dr. Fell" in Firenze en heeft hij plastische chirurgie ondergaan om de autoriteiten te misleiden. Aangezien hij er in 'The Silence of the Lambs' hetzelfde uitziet als in ‘Hannibal’, kan je stellen dat dit aspect in de films is weggelaten.

Fotografisch geheugen

Een van de beste aspecten van het boek - de verkenning van Hannibal Lecters geest - is ook het moeilijkst weer te geven in een visueel medium zoals film. Wanneer Clarice Starling Hannibal voor het eerst ontmoet, verneemt ze dat hij een fotografisch geheugen heeft, wat betekent dat hij beelden maar één keer hoeft te zien om ze zich daarna perfect te kunnen herinneren. Hannibal zelf beschrijft dit proces in het boek als een "geheugenpaleis" met vele kamers waarin hij zich alles tot in detail kan herinneren. Het is ook een van de redenen waarom hij er zo goed in slaagt om de autoriteiten te ontwijken.

'Hannibal' is beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus.Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top