Jodie Foster wordt 60, dit zijn haar beste rollen

Films | Nu de Amerikaanse actrice zestig kaarsjes mag uitblazen, blikt Pickx terug op haar indrukwekkende carrière. Dat epitheton is overigens niet onterecht, want ze won in de afgelopen jaren onder meer twee Oscars, drie Golden Globes en een ereprijs op het Filmfestival van Cannes.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Clarice Starling

Haar rol in de Oscarwinnende film 'The Silence of the Lambs' met Anthony Hopkins in de hoofdrol is onvergetelijk. In deze horrorfilm uit 1991 wordt de jonge FBI-agente Clarice Starling (Jodie Foster) belast met de zaak van een vermoord meisje en komt ze op het spoor van een seriemoordenaar. Om de denkwijze van deze gestoorde man te begrijpen, zoekt ze hulp bij Hannibal Lecter (Anthony Hopkins), een briljante maar wrede psychopaat die opgesloten zit voor kannibalisme. 'The Silence of the Lambs' won in 1992 maar liefst vijf Oscars, waaronder Beste Film, Beste Regisseur, Beste Acteur (Anthony Hopkins) en Beste Actrice voor Jodie Foster. Ze moest overigens vechten voor de rol. Regisseur Jonathan Demme had Michelle Pfeiffer in gedachten voor de rol, voordat een ontmoeting met Jodie Foster hem op andere gedachten bracht.

Sarah Tobias

Het was haar rol als Sarah Tobias in 'The Accused' waarmee Foster haar eerste Oscar binnenhaalde. Haar vertolking van een jonge serveerster die op brute wijze seksueel wordt misbruikt en vervolgens vastbesloten is gerechtigheid te zoeken met de hulp van advocate Kathryn Murphy (Kelly McGillis), was ronduit indrukwekkend. Haar rol in deze film opende vele deuren in Hollywood, ze kreeg in de jaren negentig de kans om te acteren in een reeks succesvolle films.

Iris Steensma

Jodie Foster begon al de prille leeftijd van 3 jaar te acteren in advertentiefilms. Maar haar eerste doorbraak kende ze met 'Taxi Driver' uit 1976, waarin ze rol van een 13-jarige prostituée vertolkte. Ze leerde acteren op de set met hulp van Robert De Niro. De acteur besloot haar onder zijn hoede te nemen en dat gaf al snel resultaat. Haar optreden als jonge prostituée was meer dan overtuigend en ze werd genomineerd voor haar eerste Oscar. De film van Martin Scorcese vertelt het verhaal van Travis Bickle, een Vietnam-veteraan die een taxi bestuurt in New York. Als zijn nachtelijke ontmoetingen worden ontsierd door geweld, begint hij zijn verstand te verliezen maar besluit hij een minderjarige prostituée te helpen.

Nancy Hollander

Jodie Foster won haar derde Golden Globe, de eerste voor Beste Bijrol in een film, met de film 'The Mauritanian' uit 2021. Foster vertolkt de rol van Nancy Hollander, een beroemde strafpleiter die naam heeft gemaakt door slachtoffers van sociaal onrecht te verdedigen. Ze komt voor de grootste uitdaging in haar carrière te staan wanneer ze Mohamedou Ould Slahi (een rol van 'The Eagle'-acteur Tahar Rahim) moet verdedigen. Deze Mauritaanse man werd opgesloten in Guantanamo Bay vanwege zijn vermeende deelname aan de aanslagen van 11 september 2011. De man werd gedwongen te bekennen medeplichtig te zijn aan de aanslagen. "Dit is een kans voor ons om enkele duistere bladzijden van onze geschiedenis opnieuw te bekijken," zei de actrice bij de première van de film. "Dit verhaal laat ons zien wat er gebeurt als je de rechtsstaat, de grondwet en de basisprincipes van de democratie weggooit om wraak te nemen."

Meg Altman

Aanvankelijk zou de rol van Meg Altman in 'Panic Room' niet naar Jodie Foster maar Nicole Kidman gaan. De Amerikaans-Australische actrice moest noodgedwongen de productie verlaten wegens een knieblessure. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat haar personage zou neergezet worden als een hulpeloze vrouw, maar dat was buiten Jodie Foster gerekend. Ze toonde zich erg betrokken bij de productie en transformeerde de rol van Meg Altman naar een krachtige vrouw die alles doet om haar dochter (vertolkt door Kristen Stewart) te redden van drie gewelddadige inbrekers. Foster won voor deze rol een Saturn Award voor Beste Actrice. Wist je ook dat de film 'Panic Room' 20 jaar geleden werd uitgebracht? Pickx blikt terug op de film in dit artikel.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top