'Red Dragon' en 'Manhunter': Twee interpretaties van één verhaal

Films | De roman ‘Red Dragon’, de eerste over de intussen welbekende kannibaal Hannibal Lecter, is intussen al twee keer verfilmd. Omdat de recentste van die filmversies vanavond te zien is op Play4 legden wij de twee verfilmingen naast elkaar. In welke mate verschillen de twee interpretaties?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Toen regisseur Brett Ratner de opdracht kreeg om het boek ‘Red Dragon’ te verfilmen, een prequel van ‘The Silence of the Lambs’ en het eerste verhaal dat auteur Thomas Harris schreef over Hannibal Lecter, was dat geen makkelijke opdracht. Niet alleen moest de film in de voetsporen treden van die geliefde klassieker uit 1991, maar ook moest hij het beter doen dan voorganger ‘Hannibal’ (2001), de sequel die de kassa’s liet rinkelen, maar best wat kritiek oogstte. Gelukkig had hij met ‘Manhunter’ (1986) al een voorbeeld van hoe het moest.

Lecter of Lecktor

Manhunter’ is de eerste verfilming van het boek ‘Red Dragon’. Producent Dino De Laurentiis opteerde naar verluidt om de naam te veranderen zodat het publiek niet zou denken dat het een kungfufilm was. Hij produceerde ook de recentere verfilming, maar had toen klaarblijkelijk niet dezelfde vrees. Ook de naam van de iconische moordenaar werd aangepast naar Hannibal Lecktor, vermoedelijk om een copyrightkwestie te omzeilen.

De regisseur van dienst was niet de minste. Thrillerregisseur Michael Mann wordt tegenwoordig gelauwerd voor films als ‘The Last of the Mohicans’, ‘Heat’, ‘Collateral’ en ‘Public Enemies’, maar die kwamen allemaal na ‘Manhunter’. In de jaren 80 was hij nog vooral de maker van de populaire politieserie ‘Miami Vice’. Zijn nauwgezette cinematografische visie was toen wel al duidelijk zichtbaar in zijn werk. ‘Manhunter’ was geen groot succes, maar toonde wel een blauwdruk van Manns latere hitfilms.

‘Manhunter’ bracht naar schatting 8,6 miljoen dollar op in de cinemazalen. Op dat vlak deed ‘Red Dragon’ het in 2002 dus een pak beter, want de teller van Ratners film staat op een verdienstelijke 209,2 miljoen dollar. Ook de recensenten waren overwegend positief. ‘Manhunter’ is intussen gestegen in de achting van de filmpers, maar in de jaren 80 was de kritiek niet mals.

Realistisch of theatraal

Opvallend is het feit dat beide films qua scenario dicht bij het origineel bleven en bijgevolg enkele dialogen zo goed als dezelfde zijn. Dat maakt van die scènes het ideale studiemateriaal om de twee performances als Hannibal Lecter onder de loep te nemen. In ‘Manhunter’ ging die rol naar de Schotse acteur Brian Cox, in ‘Red Dragon’ kroop Anthony Hopkins voor de derde keer in de legendarische rol.

Cox speelt de seriedoder en kannibaal als een normale man, zozeer zelfs dat het beangstigend werd, vertelde hij in interviews. “Wat echte moordenaars zo eng maakt, is net dat ze net heel normaal lijken”, zei de acteur. “Mijn Lecter was een echte briljante, maar verknipte psychiater.” Hopkins speelt het personage dan weer erg theatraal, met een zin voor dramatiek en op het randje van melig. Het maakt zijn Lecter minder realistisch, maar wel iconischer en memorabeler.

Wat vooral opvalt voor wie de twee films vergelijkt, is dat Mann carte blanche had om zijn film zo stilistisch te maken als hij wil (denk aan de volledig witte cel in bovenstaande scène), terwijl Ratner vooral de visuele stijl van ‘The Silence of the Lambs’ moest proberen te evenaren. Dat maakt ‘Manhunter’ dan weer unieker. Beide films hebben hun plus- en minpunten. ‘Red Dragon’ is een goed gemaakte crowdpleaser terwijl ‘Manhunter’ een stukje auteurscinema is dat risico’s neemt.

Bekijk ‘Red Dragon’ op woensdag om 20u35 op Play4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top