Reeds veel extra tijd op dit WK: hoe komt dit?

Voetbal | Na de eerste volledige WK-dag kon iedereen meteen iets opvallend vaststellen. In de drie afgewerkte wedstrijden kwam er in totaal maar liefst 52 minuten extra tijd bij. En dat blijkt geen toeval te zijn.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vooral in de wedstrijd van Engeland tegen Iran was het aantal minuten extra tijd best frappant te noemen. Er kwamen maar liefst 27 minuten bij: veertien in de eerste helft, dertien minuten na rust. Mehdi Taremi profiteerde door in minuut 103 de meest late WK-goal ooit te scoren. In totaal werd er al meer dan een uur langer gespeeld op dit WK. Tellen we de openingsmatch van Qatar tegen Ecuador erbij, dan zitten we na vier matchen al aan 65 minuten extra tijd.

Meer effectieve speeltijd

In de match van Nederland tegen Senegal kwamen er vier minuten bij in de eerste helft, plus acht minuten in de tweede helft. In Wales tegen de VS waren dat 4 minuten in de eerste helft en 9 minuten in de tweede helft. Dit zijn de minuten die op het bord van de vierde ref verschenen, in realiteit werd vaak nog langer gespeeld. In sommige gevallen viel de blessuretijd echter wel te begrijpen. Zo lag in Engeland - Iran het spel lange tijd stil door de blessurebehandeling van Iran-keeper Alireza Beiranvand.

Maar in het algemeen kunnen we stellen dat het aantal blessureminuten veel hoger ligt dan normaal. De reden is simpel, zo verklaarde FIFA-scheidsrechtersbaas Pierluigi Collina. De voormalige Italiaanse topref wil namelijk een einde maken aan het vele tijdrekken en spelbederf in het voetbal. Het aantal minuten effectieve speeltijd moet dus weer omhoog.

Geen tijd verspillen

“We gaan de blessuretijd heel zorgvuldig berekenen en proberen de verloren tijd in te halen”, zei Collina in de aanloop naar het WK. “We willen niet dat er slechts 42 of 43 minuten actief spel in een helft zit, dat is niet acceptabel. De tijd die verloren gaat door het vieren van doelpunten, door wissels, blessuregevallen of rode kaarten moet altijd worden ingehaald. Zeven, acht, negen minuten blessuretijd zal normaal worden tijdens dit WK.”

Het viel de FIFA dus op dat er in de voorbije jaren een trend ontstond van steeds meer tijd te rekken. Onze Rode Duivels waren daar enkele keren zelfs het slachtoffer van. Denken we maar aan de EK-match tussen België en Italië en de halve finale op het WK van 2018 tegen Frankrijk. De wereldvoetbalbond besliste daarop om anders te werk te gaan en zulk gedrag geen voordeel meer te laten opleveren. Verwacht je dus maar aan een (letterlijk) lang WK.

De extra tijd in de eerste vier WK-wedstrijden

  • Qatar - Ecuador: +5' in de eerste helft, +5'22'' in de tweede;
  • Engeland - Iran +14'22'' in de eerste helft, +12'34'' in de tweede;
  • Senegal - Nederland: +2'41'' in de eerste periode, +10'01'' in de tweede;
  • Verenigde Staten - Wales: + 3'59'' in de eerste helft, +10'35'' in de tweede.
België speelt woensdag 23 november hun openingswedstrijd tegen Canada, de match is vanaf 19u30 te volgen op Eén.

Proximus biedt tijdens de wedstrijden van het WK, net zoals in de Champions League en het Belgisch voetbal, een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Nog meer nieuws over het WK?

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top