Kan België wereldkampioen worden in Qatar?

Rode Duivels | België opent zijn WK woensdag met een wedstrijd tegen Canada. Bondscoach Roberto Martinez verklaarde onlangs nog dat de Rode Duivels sterker zijn dan in 2018. Maakt België kans op de wereldtitel?

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 2018 waren veel Belgische spelers op de top van hun kunnen. De Rode Duivels speelden een heel sterk WK, maar in de halve finales zorgde een doelpunt van Samuel Umtiti ervoor dat de droom aan diggelen werd geslagen. België arriveert 4,5 jaar later in Qatar niet meer als een favoriet voor de eindzege. Er is zelfs het nodige negativisme in het land en velen verwachten niet dat de Belgen een kans maken op de wereldtitel. Kunnen de Rode Duivels vanuit een rol als underdog iedereen verrassen?

Een ouder team

De selectie van de Rode Duivels is ten opzichte van 2018 niet heel erg gewijzigd. Het basiselftal zal er bijna hetzelfde uitzien en de ruggengraat van het team is er nog steeds. België heeft een zeer ervaren, maar ook stilaan een ‘oud’ team. Jongens als Toby Alderweireld, Jan Vertonghen, Axel Witsel, Dries Mertens en Eden Hazard lijken toch een minder niveau te halen dan op het WK in Rusland, waardoor het optimisme van Martinez toch opmerkelijk is.

Vooral achteraan lijkt er zich een probleem aan te dienen. Vier jaar geleden speelden Alderweireld en Vertonghen nog bij Tottenham, waar ze toen basispionnen waren. Ondertussen spelen ze in de Belgische competitie, waar vooral Vertonghen moeilijkheden kende. Dat zorgt toch voor de nodige zorgen.

Vormpijl

Daarnaast zijn er ook een aantal Rode Duivels die tot op heden geen geweldig seizoen kenden bij hun club. Eden en Thorgan Hazard zijn geen basisspelers bij Real Madrid en Borussia Dortmund. Zij komen met niet al te veel ritme aan. Romelu Lukaku is het grootste zorgenkind, want de spits kampt met een spierblessure. Hij mist sowieso de wedstrijd tegen Canada. Gaat hij nadien zijn beste niveau halen? Thomas Meunier keert ook uit terug uit blessure en kwam de afgelopen weken ook niet aan de bak. Veel vragen, dus.

Anderzijds zijn er ook jongens die wél veel speelden. Spelers als Michy Batshuayi, Loïs Openda, Yannick Carrasco, Timothy Castagne, Kevin De Bruyne en Thibaut Courtois hebben meer dan genoeg ritme in de benen.

De Bruyne dé draaischijf

Kevin De Bruyne is veruit de beste veldspeler van de Belgen. Al hoopt iedereen dat Eden Hazard op miraculeuze wijze weer zijn niveau van vier jaar geleden weet terug te vinden. De Bruyne is bij Manchester City zeer goed bezig en hij wil dat niveau doortrekken bij de nationale ploeg. Als dat lukt, is dat een zeer goede zaak voor de Rode Duivels. Andere spelers kunnen zich aan het niveau van KDB optrekken.

België heeft genoeg kwaliteit in huis om de groepsfase te overleven, maar nadien volgt een mogelijk zeer zwaar parcours. België kan enkele toplanden loten. Wereldkampioen worden lijkt met de bovenstaande zorgen en het zware parcours na de groepsfase een bijna onmogelijke taak te worden. Martinez zal moeten bewijzen dat hij tactisch de tegenstander kan verrassen. Op het EK lukte dat niet, op het vorige WK wist hij zo onder meer Brazilië te verrassen. It’s deviltime!

Volg de eerste WK-partij van de Rode Duivels tegen Canada op woensdag 23 november vanaf 19u30 op Eén.

Meer nieuws over de Rode Duivels op het WK?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top