Pascal Plovie zette de kers op de taart dankzij een selectie van coach Guy Thys in 1990

Rode Duivels | Met zijn solide prestaties bij Club Brugge in het Belgisch kampioenschap wist Pascal Plovie Guy Thys te charmeren. Zo versierde hij een plekje voor het WK van 1990.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 1990, toen de Belgen richting Italië trokken voor het WK, zinderde de ongelofelijke prestatie op het vorige wereldkampioenschap nog na. De ploeg stootte toen door naar de halve finales waarin ze uiteindelijk vierde werden. Velen vonden de selectie in 1990 nog sterker en bovendien hadden de spelers meer ervaring, waardoor men droomde van meer.

Guy Thys was toen nog steeds de bondscoach en zijn selectie liep grotendeels gelijk met die van 1986. Hij selecteerde enkele nieuwkomers, zoals Pascal Plovie. Een keuze die velen als verrassend zagen. Zijn selectie kwam er dan ook niet zomaar, want hij belandde in de nationale ploeg door een samenloop van omstandigheden.

Brugge aan de top, net als Plovie

Plovie kende de Rode Duivels al nadat hij in 1987 een wedstrijd bij de nationale ploeg speelde. Toch zat hij niet in de vaste selectie, iets waar in 1990 verandering in kwam. Hij speelde een uitstekend seizoen bij Club Brugge, de landskampioen van dat jaar. Thys twijfelde niet en wilde de solide verdediger in zijn ploeg voor het WK. Bij wijze van voorbereiding speelde Plovie zijn tweede wedstrijd voor de nationale ploeg in een oefenmatch tegen Mexico. 

Tijdens het toernooi, toen België al zeker was van een plaats bij de laatste 16, kreeg Plovie zijn eerste speelminuten van Thys. De verdediger van Club-Brugge speelde 59 minuten tegen Spanje, een wedstrijd die de ploeg helaas verloor met 2-1. Later moest onze landgenoot toekijken hoe de Devils een doelpunt slikten van de Engelsman David Platt… Een verhaal waar menig voetballiefhebber nog steeds een traantje bij laat. Hier kan je meer lezen over dat verhaal!

Nog twee wedstrijden

Je zou denken dat de selectie van Plovie voor het WK ervoor zorgde dat hij meteen een vaste stek in de nationale ploeg veroverde, maar niks is minder waar. Hij speelde later nog één vriendschappelijke wedstrijd bij de Duivels in 1990 (2-0 nederlaag tegen Oost-Duitsland) en verdween daarna twee jaar van de radar. In 1992 speelde hij een laatste vriendschappelijke wedstrijd tegen Tunesië, evenzeer een wedstrijd die onze landgenoten verloren (2-1). Ook die selectie had hij te danken aan de goede prestaties die hij bij Club Brugge liet zien.

"Het seizoen 1989-1990 was de periode van Georges Leekens. Waarschijnlijk mijn sterkste seizoen. Iedereen denkt altijd dat ik mijn beste seizoen speelde tijdens mijn huurperiode bij Antwerp, maar dat is niet waar. Bekijk de kranten van dat jaar er maar op na. In de lijst van beste spelers van het seizoen stond ik op een gegeven moment zelfs op de zevende plek. Voor mij stonden alleen maar grote namen als Degryse, Nilis en Preud'homme. De puzzelstukjes vielen allemaal in elkaar. We wonnen de titel dankzij een sterke verdediging en slikten slechts 19 doelpunten. Het was erg leuk om met Staelens en Van der Elst samen te spelen. De kers op de taart was mijn selectie voor het WK in Italië", vertelde hij in 2005 aan Nieuwsblad.

Meer van deze reeks?


Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top